• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wat doe jij op 17 augustus en wat betekent deze dag voor jou? 216 jaar geleden was dit dé dag die de toekomst veranderde, de dag die de boeken inging, de dag dat Tula zich schrap zette en zijn vrijheidsstrijd begon. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers wat de datum voor hen betekent.

“17 augustus?”, reageert de 38-jarige Lilian vragend. Die datum betekent niks voor mij, waarom?” Na uitleg, kan zij zich wel voorstellen waarom ze er niet vanaf weet. “Je hoort er ook helemaal niets over. Als het koninginnedag is, staat het eiland op z’n kop, maar zie je ergens nu folders over Tuladag? Nu ik het weet, ga ik het wel vieren.”

Verder kijken
Ook de 28-jarige Maria weet niet dat het woensdag Tuladag is. “Ik had geen idee, maar ik moet zeggen dat ik er ook niet zo mee bezig ben. Ik ben opgegroeid op Curaçao, maar woon in Nederland. Ik hoor van mijn ouders dat er veel opspraak is over slavernij en dergelijke, maar dit speelt echt alleen hier. Curaçaoënaars die in het buitenland wonen maken zich echt niet druk om die dingen. Misschien is het de kleinschaligheid van het eiland. Ik kijk zelf liever verder dan honderden jaren terug.”

Vrije dag
“Tuladag? Op 17 augstus?”, reageert de 42-jarige Cailin. “Wat erg dat ik dat niet weet!” De 39-jarige Naiisha weet ook van niks. Het zegt me weinig, ik zal het eens opzoeken.” De 32-jarige Giandro vindt dat Tuladag wel een feestdag waard is. “Hoe moet ik weten dat het een belangrijke dag is als ik geen vrij heb? Karnaval vergeet ik niet, dan is iedereen vrij. Waarom op Tuladag dan niet?”

Afschaffing slavernij
De 18-jarige Rumuardo heeft geen idee wat Tuladag is. “Wie is Tula dan?”, vraagt de jongen zich hardop af. De 34-jarige Ruviency denkt wel te weten waar 17 augustus voor staat. “Is de slavernij niet afgeschaft toen?” Robert van 42 jaar vindt het erg dat Tuladag niet bekender is. “Het is schandalig dat ik dit niet weet, maar logisch. Alle helden op Curaçao zijn Nederlands. Over lokale helden hoor je niks op school.”

Belangrijke naam
De 24-jarige Marianela weet meteen wat 17 augustus betekent. “Tula’s opstand was op 17 augustus. Hoeveel jaar het precies geleden is, weet ik niet, maar ik gok een paar honderd. Ik sta er elk jaar bij stil en wil mijn dochter dit ook bijbrengen. Dit is een belangrijke naam en een belangrijk moment.”

www.versgeperst.com