• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De voorzitter van het Parlement, Ivar Asjes, is erg ingenomen met het feit dat de regering er in is geslaagd een overeenkomst voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis te sluiten. Asjes ziet gelijk de mogelijkheid om de 80/20 arbeidsregeling in te voeren bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

“Ik ben erg blij dat ons volk over drie jaar een nieuw ziekenhuis krijgt”, aldus Asjes. “Dit bouwproject is een grote kans voor lokale werknemers om werk te vinden.” De statenvoorzitter stelt voor dat de overheid, vooruitlopend op de wet ‘80-20’, nu al zorgt dat in alle contracten dat het tekent met aannemers een clausule opneemt waarin staat dat tenminste 80 procent van de werknemers van het bedrijf lokaal moet zijn.

Profijt
“Als de overheid deze beslissing neemt, is het verzekerd dat zo’n groot project werkgelegenheid biedt aan veel lokale mensen met als resultaat een economische groei waar het hele volk profijt van heeft”, vindt Asjes. De 80/20-regeling moet voor meer werkgelegenheid zorgen voor lokale arbeidskrachten doordat bedrijven dan voor 80 procent aan lokale werknemers in dienst moet hebben.

SONA
Zoals bekend heeft de regering op 10 augustus besloten om een overeenkomst aan te gaan met Stichting SONA voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Er is een akkoord gesloten dat Stichting SONA zorg draagt voor het behalen van zowel de technische als de financiële doelen. Dit in nauwe samenwerking met de betrokken ministeries en andere vertegenwoordigers van de overheid. Het nieuwe ziekenhuis moet eind 2014 worden opgeleverd.

21 reacties op “’80/20 regeling bij bouw ziekenhuis’”

 1. In theorie is de 80/20 regeling niet verkeerd. Een van de gedachtes hierachter is om (hoog) opgeleide Curaçaoenaars terug te halen naar Curaçao, waarvoor eerst werk gecreëerd dient te worden. Er zijn niet veel van zulke omvangrijke projecten op het eiland, de vraag is dan ook wat deze mensen doen, als de bouw voltooid is? Op dit eiland is het aantal grote bedrijven minimaal (het is meer MKB). Voor iemand met ambitie is dit niet aantrekkelijk, aangezien een gezonde mate van doorgroeien niet vanzelfsprekend is.

  Een andere gedachte achter de 80/20 regeling, is dat men probeert om de werkloosheid/criminaliteit terug te dringen, door werkgelegenheid te creëeren voor de eigen bevolking. Zijn deze ongeschoolde capabel genoeg om een ziekenhuis te bouwen? Na een maand, komt de helft niet meer opdagen.

  In de praktijk lijkt de 80/20 regeling nog een lastig uit te voeren instrument.

  Groeten, Johny

 2. België neemt curaçao over en alle zorgen zijn voorbij.
  België heeft geen regering maar wel de 2de beste economie van Europa.
  Werkloosheid, Criminaliteit en inbraken zijn fors gedaald.
  Waar wachten we op !!!!!

 3. ach waarom ook eigenlijk niet? Beter stenen stapelen als tasjes pikken toch? Het zou mooi zijn als het kan maar ik zie regel matig werk van de grotere aanemers wat mij opvalt is dat vooral de aannemers met een lokale directie meer hatiaanse en of jamaicaanse werknemers gebruikt. Dit dan wel weer om hun prijzen zeer concurerend te houden.

 4. Dit is echt allemaal vriendjes politiek wat er gaande is, zodat ajses en vrienden elkaar meer geld kunnen geven. Dat hele stelling van 80/20 is onlogish als je kijkt naar het kleine bedrijf, een zaak waar 3 tot 5 man werkt en van een zo genaamde “niet-curacaoenaar” is moet dan alleen maar “Curacaoenaars” in dienst hebben. Kan niet.
  En op groten schaal lukt dat mischien, maar is het tog niet toegestaan.
  En als men denk door de regeling het geld binnen het land te houden zijn ze ook niet echt slim want wie hier werkt geeft ook hier uit.
  Ik ben het met Sorsaka en macamba ook helemaal eens!!!!

 5. @Ruperto Asjes is in Nederland geboren. Dus wat bedoelt hij met ‘ons volk’. Is hij ook een Hollandse rat, zoals jij dat noemt?

 6. wat een fantasie weer 80/20 bestaat niet en mag van de wet niet. maar deze partij gaat maar door wanneer stapt deze man op? wel een leuk baantje gezocht( wat als niet ambtenaar niet mag) en geen ontslag nemen als voorzitter. weer een voorbeeld van wij mogen alles en de rest niets. erg gewoon wanneer gaan we nu echt beginnen met te werken aan een curacao?

 7. Beste Gerard,

  Roberto Rumay moet je gewoon geen aandacht aan geven,gewoon zo`n gefrustreerde,gelukkig denken de meeste Curacaowenaars niet zo,net zoals niet iedere Nederlander een rat is .

 8. Regeling 80/20 is een regeling om 200 legal/Venezolanen op de raffinaderij te werk te stellen zodat Refineria isla aan zijn sterfhuisconstructie kan voldoen. Er is een contract getekend om een hospitaal te bouwen ? De vraag is hoe kan je tot een kontract komen zonder precies te weten waar het hospitaal gebouwd wordt. Regeling 80/20 is gevoelig voor corruptie.

 9. @ruperto rumay, wat een slap geleuter naar mijn weten geld voor alle vrije en democratische landen het begrip “ons land” voor een ieder die zich er thuis voelt bijdraagt aan economie en maatschappij en uiteraard de taal en wetten respecteerd. daar heeft geboorte niets mee te maken! of ben je zelfs soms een arowak? In “mijn” stad in nederland is 70% er niet geboren maar zijn dat toch echt wel de mensen die het “hun stad” of “hun land” mogen noemen. zolang je maar weet dat het “ons” en “hun” heel beperkt is want ons betekend nog steeds ” van ons allen” en kan dus nooit op 1 groep slaan.

 10. Karel, wat bedoeld men als in de nederlandse samenleving de term “ons land” wordt gebruikt.
  Wat bedoeld men in Nederland met “het eigen volk”. Zal wel niet het Duitse volk daarmee worden bedoeld of het Afrikaanse. Of wel.
  Wetgeving of geen wetgeving, alle bouwbedrijven zullen respect moeten tonen voor deze roep van de Stateenvoorzitter van Curacao, die de wens van een groot gedeelte van dit volk vertolkt. Ik hoop voorts dat de partijen MAN en MLK het venijn spuitende gespuis te midden van ons wonende hollandse ratten die zich thuis in het Noorden niet konden waarmaken en zich hier denken te kunnen nestelen , doorzien en zo gauw mogelijk deze initiatief wetgeving door de Staten wals. Mensen als jij Karel lkunnen op dit eilandje hun verblijf voor eeuwig hebben en zullen nooit tot ons volk kunnen worden gerekend. Dit zal je geen pijn doen aangezien de meesten die zich zo denigrerend hun hospita bespot en zo dikwijls mogelijk hun gal uitspuit op een zoo kleine bevolkingsgroep, zichzelf meestal als wereldburger betitelen. Over “ons Land” gesproken Karel. Tussen 1940 en 1945 waren de ouders van menigen van jullie, Jan Zonder Land, toch?

 11. Het Volk van Wiels en Asje is “Ons Volk” of zoiets. En niet te vergeten “In Naam van God” zoals onder de ” onafhankelijkheidsverklaring” staat. Je moet maar durven.
  Niveau van deze hobby bestuurders is niet geweldig. Lijkt een beetje op die clown die zichzelf aan zijn haren probeert omhoog te trekken. Dat is nog om te lachen…

 12. Laat een bus rijden in Curacao en al die werkeloze jongeren die de hele dag onder een boom zitten of in een dure auto rondrijden in de bus zetten. Bij de bouwplaats een tentenkamp maken en dan kunnen deze jongeren het ziekenhuis bouwen.. zal meteen een groot deel van de criminaliteit zijn opgelost!

 13. Er valt niets te bouwen als er geen ontwerp op tafel ligt. En een ontwerp van een ziekenhuis duurt minstens 3-5 jaar. Dus waar maken we ons druk over de 80/20 regeling.

 14. Geachte heer Asjes,

  Is er al wetgeving op dit gebied???? Het antwoord zegt al genoeg.
  Helaas WEER niet over nagedacht. Wat een domme uitspraak van deze man.
  Weet niet eens waarover hij praat, maar ja dat is het intrappen van een open deur.

 15. Ik neem aan dat dit niet kan (en mag) gezien dit voorstel nooit goedgekeurd gaat worden. Mensen moeten worden aangenomen op capaciteiten en ervaring en NOOIT op nationaliteit.

 16. Asjes ziet alweer mogelijkheden voor inzet van die 80% voor een wachtlijst aan vriendjes die hiermee hun zakken (en natuurlijk als dank/zwijggeld de zakken van Asjes) kunnen vullen!
  Laat er eerst maar eens een degelijk en financieel haalbaarheidsplan opgesteld worden en vooral een plan voor transparante leiding en voldoende fondsen om het ziekenhuis na opening (2019 zou mooi en misschien haalbaar zijn, kunnen ze gelijk alle verziekte ISLA medewerkers opnemen voor behandeling als contract hiervoor afloopt). En ook alle zieke ideeen van de populistsche politici kunnen dan een plaats krijgen in het Hospital Nobo!

 17. wat een domheid weer van zo een Asjes……

 18. Haha, en met zo’n regeling dan nog steeds denken dat het ziekenhuis over 3 jaar klaar is; dat is pas optimisme!

 19. En wat wordt er verstaan onder “ons volk”? Is daar al duidelijkheid over? Ik heb de “eigen volk eerst” retoriek al vaker meegemaakt, maar wat is nu precies de definitie?
  Hoe kun je nu discrimineren als je geen duidelijk lijn trekt? Of wordt dit op individuele basis bekeken door een “eigen volk eerst ambtenaar” bij Kranchi?

 20. SONA moet zorg dragen voor de technische en financiele doelstellingen. Maar wie gaat zich bezighouden met de planning en de toezicht daarop?
  Als er nog allerlei 80/20-perikelen gaan spelen dan ben ik bang 2014 wel erg optimistisch is.

 21. Misschien moet er ook maar een 80/20 regeling komen voor het parlement of om het IQ en de actiegerichtheid echt te verbeteren zou een 20/80 regeling nog veel beter zijn…