• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag reflecteert Omayra Leeflang op de naamsverandering van het Peter Stuyvesant College.

Het doel van de naamsverandering van het PSC was volgens de initiatiefnemer, voormalige minister van onderwijs Pueblo Soberano, Rene Rosalia, tweeledig. Op de eerste plaats moest worden afgerekend met het koloniaal verleden en op de tweede plaats moeten lokale “helden” worden gewaardeerd en geëerd. Wat precies onder “held” wordt verstaan in dat opzicht was niet duidelijk.

Want met alle respect voor prof. Alejandro Paula, Socioloog, filosoof en ex-premier, naar wie de school is genoemd, ben ik zijn heldendaden nergens tegengekomen. De initiatiefnemer heeft later in een toespraak tijdens de herdenking van de opstand van 30 mei, zich zelf geroemd door zijn daad te beschrijven als emancipatorisch omdat het hem was gelukt om de school te bevrijden van een boegbeeld van de slavenhandel.

Als ik dan bekijk hoe dat proces van de naamsverandering verlopen is zie ik geen reden voor trots; ondemocratisch, tegen de wil van 75% van de leerlingen van de school na de belofte van de minister dat de verandering democratisch zou verlopen; ontransparant want niemand weet welke procedure de commissie heeft gevolgd voor de keuze van de naam; bestuurlijk onbehoorlijk omdat de directie van de school een berichtje kreeg via een brief en er verder niets meer is geregeld; onwaardig omdat het beeld op een onbeschofte manier van de sokkel werd gesloopt en onrechtmatig omdat het beeld, eigendom van het volk, nu spoorloos is.

De huidige minister van onderwijs Lionel Jansen is niet bereikbaar voor commentaar. Maar hij is wel de opdrachtgever van de onwaardige verwijdering van het beeld dat historische waarde heeft. Schuilen is vaak het gedrag na schaamte.

Ik kan me niet voorstellen dat Prof. Alejandro Paula zijn naam aan een dergelijk waardeloos handelen wil verbinden. Het doel om hem te waarderen is in ieder geval volledig onwaardig geworden. Een dergelijke waardeloze waardering verdient niemand.

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com


4 reacties op “Ingezonden: Waardeloze waardering”

  1. Eigenlijk ben ik ook niet te spreken over de manier hoe het is gebeurt. Maar het kwad is verschiet zand overheen ander bladzijde en verder. Peter Stuyvesant is ontroont voor een nationale held prima. Het volk moet er maar mee leren leven. In het verleden waren er ook flink wat politieke rellen en onweer over het tot stand komen van de naam van PSC. Daarom vind ik het niets vreemds dat het standbeeld van PS op een onwaardige onbeschofte manier van zijn sokkel is gesloopt.Kort kan wel worden samengevat dat het beeld het eigendom is en blijft van het volk en mag een eervolle rustplaats vinden in het slaven museum van Jacob Gelddekker te otrabanda als herinnering aan een roemloze periode. Nu moeten wij ons verleden achter ons laten en hard gaan werken aan opknappen van de school en ervoor zorgen dat het een international beroemde school wordt. Hier in Holland sieren bepaalde universiteiten met namen van beroemdheden als Erasmus universiteit waarom mag het niet op Curacao. Voor mij part wordt staks die papiamentstalige collegio later ook Dr. Frank Martines Arion Collegio. Way not. Mensen als Omaira Leeflang moet zich ook gaan emanciperen en zichzelf afvragen wie ben ik,waar kom ik vandaan, en wat wil ik met mijn leven berieken, wil ik emanciperen en of net als de Surinaamse gezegde als krabbetjes in een ton elkaar naar beneden blijven drukken. De manier hoe het besluit van Rosalia is genomen verdient geen schoonheidsprijsje maar het besluit is genomen. Punt en nu uitvoeren punt klaar niet blijven zeuren. Als hij geen besluit had genomen dan zou men over 40 jaar nog steeds was blijven zeuren hierover.

  2. Vroeger werden we betaald met kralen en spiegeltjes, nu met onze naam op een bordje.

  3. The clouded mind sees nothting.

  4. Jammer dat de mensen die het oneens zijn hiermee niet gewoon gaan demonstreren.. Laat je stem horen!