• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao biljetten antilliaanse guldenCURAÇAO – “Uit alle tot nu toe verschenen rapporten over de aantrekkelijkheid van het investeringsklimaat op Curaçao blijkt dat de bureaucratie een van de grootste knelpunten is”, aldus Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). “Het overheidsapparaat functioneert niet naar behoren.”

“Dit is niet verwonderlijk omdat het gros van de politieke bestuurders de nadruk op kwantiteit in plaats van kwaliteit legt”, vindt de vereniging. “Ook het huidige kabinet hanteert dit model. Dit bewijst de berichtgeving in de media waarbij de secretaris generaal van het ministerie Financieel Beleid en Begrotingsbeheer zijn zorgen uit over het aannemen van teveel overheidspersoneel.” Hierdoor dreigt er een begrotingstekort van 20 miljoen gulden.

Voorkeur
Volgens VBC moeten de te benoemen ambtenaren professioneel, bekwaam en deskundig zijn, in plaats van de juiste politieke voorkeur hebben. “Op deze wijze kan bureaucratie adequaat worden aangepakt en kan  het overheidsapparaat een optimale service te verlenen aan de samenleving. Nu heerst nog de foutieve gedachte dat de samenleving er is om de overheid te dienen.”

Ivar Asjes
Een voorbeeld dat VBC noemt is de aanstelling van Statenvoorzitter Ivar Asjes als sector directeur Publieke Dienstverlening. “Het bij voorbaat trachten veilig te stellen van een positie in het overheidsapparaat voor het geval het politiek misloopt, is een afkeurenswaardig concept.” De vereniging wil dat Pueblo Soberano in dit geval ingrijpt want ‘de partij heeft laten zien dat zij voor minder ernstige zaken ministers naar huis heeft gestuurd.’

Onafhankelijk
Om tot een politiek neutraal ambtenarenapparaat te komen, pleit VBC wederom voor invoering van een stelsel waar politieke bemoeienis niet in voorkomt. “Hiertoe zou bijvoorbeeld een onafhankelijk staatsorgaan met de status van een Raad van Advies of Algemene Rekenkamer kunnen worden ingesteld, dat zich alleen richt op personeelsaangelegenheden in de publieke sector.”

Strafbaar
Sollicitatieprocedures dienen volgens de vereniging aan strikte en transparante regels te worden gebonden. “Bemoeienis met werkzaamheden van dit orgaan, ook door de politiek, moeten strafbaar worden gesteld. De jarenlange toegepaste praktijk van politieke benoemingen die Curaçao meer schade dan voordelen heeft opgeleverd, kan dan tot het verleden gaan behoren.”

7 reacties op “‘Politieke bemoeienis nekt investeringsklimaat’”

 1. @Mac. Hoe harder Wiels zit te kankeren op Goisco, hoe drukker het daar wordt. Lijdelijk verzet heet dat. Dat de kleintjes harder lijden onder de huidige malaise moge duidelijk zijn. Wiels speelt een heel gemeen en gevaarlijk spel met zijn dreigen met een “bloedbad” Reeds eerder zijn uitspraken van hem aanleidingen geweest voor labiele geesten, om “Nederlandse” cafe’s aan te vallen. “MIJN VOLK” is dus kennelijk “MIN VOLK”
  Terwijl de gemiddelde Curacauoenaar ontzettend aardig en voorkomend is tegen vreemdelingen/ landgenoten. Zelfs als het Nederlanders zijn. Oppassen met Chavez Light.

 2. één woord: “Bananenrepubliek”

 3. @Sander, de schoonvader steunt de PS met veel geld.. en als het om geld gaat dan heeft Wiels ook geen principes..

 4. Mac jij bent zeker zo’n vriendje die een baan heeft gekregen.

 5. Wat een blah blah blehh van VBC weer, die zijn gewwon niet blij dat de nepotisme waar zei al die tijd van hebben genoten er niet meer is, WIe denken jullie die de rootste sponsers van PAR en de vorige regering was ?? Jaaa, de VBC vereniging van Hele Grote bedrijven, Dus een kleine groep met veel geld, oa de Kooyman, Goisco… ze zijn Niet blij dat hun gesjoemel met OB eindelijk aangepakt gaat worden..
  Ze moeten hun naam veranderen en Vereniging GROTE bedrijven worden, want de kleine bedrijven worden hier echt niet in vertegenwoordigd !!

 6. Dit zal een droom zijn voor de Curacaose bevolking als dit wordt ingevoerd. Als ze de vriendjes niet een baan hadden gegeven en ook 200 man op straat hadden gezet dan hadden ze de belastingplan van Jamaloodin kunnen invoeren zonder de OB naar 6% te moeten verhogen.

 7. de deal die Ivar Asjes heeft gekregen is natuurlijk belachelijk.
  bijna net zo belachelijk als hij is…
  hoe kan een Wiels hier nou in godsnaam mee in zee zijn gegaan.
  als je Ivar in zijn ogen kijkt zie je dollartekens….
  hij heeft het zakkenvullen uitgevonden…