• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PAR is niet tevreden met de uitleg van premier Gerrit Schotte gisteren over de wijziging van de statuten van overheids-nv’s. Tijdens de vergadering over de veranderingen heeft de PAR-fractie vragen gesteld over de aanwijzingsbevoegdheid die ministers hiermee krijgen.

“Volgens deze wijziging kan de minister de directeur instructies geven politieke vrienden om te kopen; kan hij instructie geven om de stroom af te sluiten bij diegenen die hem niet aanstaan en schulden van zijn vrienden annuleren”, aldus de PAR. “Dus de minister zit op de stoel van de directeur.”

Gevaarlijk
Dit is volgens de partij erg gevaarlijk omdat op deze wijze de minister ‘een onderneming van het volk kan bestelen zonder dat iemand hem tegen kan houden’. “Het feit dat de coalitiepartijen akkoord zijn gegaan met deze wijziging maakt dat de minister met steun van de parlementsleden kan doen en laten wat hij wil met eigendommen van het volk.”

Macht
“De aanwijzingsbevoegdheid is tegen de wet van ondernemingsbestuur en tegen de structuur van ondernemingen die werken op basis van het Raad van Commissarissen (RVC)-model. Aangezien de wijziging ook de RvC aan de kant schuift, is het de minister die de onderneming leidt.” PAR geeft aan dat het model van de RvC er juist is om de controle in een onderneming zoveel mogelijk te delen en te voorkomen dat één persoon de macht krijgt.

Achterdeur
De wet van ondernemingsbestuur verbiedt dat een minister in het bestuur van een bedrijf zit. “Maar met artikel 12, die de aanwijzingsbevoegdheid van de minister regelt, heeft de minister via een achterdeur toch toegang tot het bestuur van een onderneming. Dit kan niet en al het mogelijke moet worden gedaan om dit te stoppen.” PAR zegt de mogelijkheden om de aanwijzingsbevoegdheid in ondernemingen van het volk van tafel te halen, te bestuderen.

4 reacties op “‘Wijzigingen zijn gevaarlijk’”

 1. mij maakt het niet uit wie de regering is als ze maar regeren en niet het beleid gaan bepalen van bedrijven. want dan gaan ze ook bepalen wat ik wel en niet mag doen.

  beleid is regelgeving maken en deze controleren. uitvoering is door derden maar niet alles door de regering laten doen.

  dit is niet echt transparant regeringsbeleid geworden, nu kan de minister doen wat hij wil waar is nu de scheiding? politiek/berijfsleven/samenleving?

  gaan het wel zien of dit nu het beste is? zelf geloof ik niet in deze vorm.

  krijgen we nu nog meer priveinformatie van mensen op straat, de minister kan nu overal bij!!!

 2. Ga jij ze ook maar ff lezen dan want het lijkt mij dat jij voor oordeelt over de PAR, en met name dan eigenlijk over Emily.

  Ik heb ook een deel van de statuten onder het oog gekregen en besproken met familie leden, en wij kwamen op de zelfde conclusies als de PAR.

  Dus volg je eigen advies maar even ga doe je onderzoek voordat je gaat voor oordelen.

  En mischien zie jij dan ook dat de regeering aan een staatsgreep naar de macht is aan het maken om dan te doen en willen wat hun maar in de hoofd spring, ze hebben genoeg gekke ideeen die nergends op slaan.

  Of heb jij dan wel voor MFK, MAN, of PS gestemd?? je lijkt me te slim een persoon om dat te hebben gedaan, dus waarom verdedig je ze dan???

 3. Eerst maar even de statuten zelf lezen voordat je uitspraken van ‘PAR” moet geloven!!

 4. Dus corruptie kan nu alle kanten op gaan en niemand is meer veilig? Dit lijkt wel een dejavu, maar dan is het niet Venezuela en is het niet Chaves.

  Ik moet zeggen mensen, het lijkt mij er duister te worden voor de toekomst van ons gelieve eiland. We MOETEN er wat aan doen, IETS doen om te laten zien aan de regeering dat zulke acties niet kunnen, we worden belaazerd en we doen maar niets.

  De wereld gaat ervan onder uit en wij erbij, economieen die ten onder gaan over de hele wereld, grote riots in London, America is blut, waar kunnen we nou heen? Mee met de elende? Ons eiland ook in de duisternis laten vallen, of gaan we een paar idiooten de deur laten dien en ons eiland proberen te redden van deze hufters?

  IMPEACH THEM!!!!!!!!!!! NOW!!!!!!!!!!!