• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte verdedigde zichzelf gisteren in de Staten tegenover oud-premier Emily de Jongh-Elhage en haar partij PAR over de wijzigingen van statuten van overheids-nv’s. Daarnaast werd minister George Jamaloodin (Financiën) aan de tand gevoeld over zijn belastingplan.

Jamaloodin kreeg weinig steun voor zijn belastingplan voor 2011. De geplande verhoging van de omzetbelasting (ob) van 5 naar 6 procent was voor de oppositie en coalitiepartijen een knelpunt. Oppositiepartijen PNP, PAR en FOL zijn faliekant tegen en ook coalitiepartijen MAN en Pueblo Soberano zien het plan niet zitten.

Dealbreaker
Alleen de partij van Jamaloodin, Movementu Futuro Korsóu (MFK), steunt het belastingplan. Dat bleek gisteren in de parlementaire behandeling van het plan in een centrale commissievergadering. PAR en FOL zagen ook de positieve punten van het voorstel in, maar de ob-verhoging is toch echt een ‘dealbreaker.’

Verplichting
Daarnaast lichtte Schotte toe hoe en waarom de statuten van de overheids-nv’s zijn gewijzigd, op vraag van de PAR. Volgens de premier bevat het per 1 januari 2010 in werking getreden eilandsbesluit Code Corporate Governance Curacao de verplichting tot aanpassing van de statuten van onder meer de overheids-NV’s. “Bij het aantreden van deze regering was voor geen enkele overheids-NV aan die verplichting voldaan”, aldus Schotte.

Juristen
“Om toch aan deze verplichte wijzigingen te voldoen heeft de overheid een team van juristen samengesteld belast met het vervaardigen van modelstatuten voor alle overheids-NV’s.” Op 24 februari is een eerste ontwerp van de modelstatuten, met een toelichting, opgeleverd en op 3 maart is het eerste ontwerp met toelichting besproken met vertegenwoordigers van de adviseur corporate governance, de SOAB.

Modelstatuten
“In de periode tot 18 april zijn commentaren ontvangen van verschillende bestuurders en commissarissen van de overheids-NV’s, veelal vergezeld van of gegrond op adviezen van diverse advocatenkantoren of notarissen op Curaçao”, staat er in de documenten over het proces van de wijziging van statuten. Op 16 mei is een nieuw ontwerp van de modelstatuten met toelichting opgeleverd en op 23 mei is het laatste ontwerp van de modelstatuten met de premier besproken.

Nieuwe statuten
Op 22 juni is de Raad van Ministers akkoord gegaan met de  concept-statuten en de manier waarop deze is aangenomen. Naar verwachting zullen de nieuwe statuten uiterlijk eind augustus  gelding hebben voor alle relevante overheids-NV’s. Het gehele proces van de wijziging van de statuten is aan de oppositiepartijen bekendgemaakt door de premier.

2 reacties op “Vuur in de Staten II”

  1. @een Nederlands Paspoort, ze hebben nog vriendjes zat, maar dat was niet je vraag. Of die zinnig zijn betwijfel ik, ze moeten tenslotte hetzelfde niveau hebben als onze ministers, anders waren het geen vriendjes.

  2. Als je dus nu directeur ergens wordt, moet je doen wat de minister zegt. Een eigen beleid is niet aan de orde. De bedoeling was juist om de politiek op afstand te zetten, binnen de overheids-NV’s. Nu gaat de politiek op de stoel van de directeur zitten en als het dan toch fout gaat, ben je als directeur hoofdelijk aansprakelijk voor de geleden schade. Het zal niet storm gaan lopen voor deze overheidsfuncties. Er is toch geen zinnig mens te vinden die hier in trapt.