• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De  Caribische organisatie Caricom sprak vorige maand haar afkeuring uit over de voorgenomen transporten van nucleair materiaal via de Caribische Zee. Het gaat om nucleair afval dat na technische bewerkingen in kerncentrales gebruikt kan worden. Ook Amigu di Tera maakt zich zorgen over deze transporten.

Na de technische bewerkingen die in Engeland en Frankrijk plaatsvinden, wordt dit radioactieve materiaal naar Japan verscheept,. Dit gebeurt vaak via de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee, het Panamakanaal en de Grote Oceaan, om tenslotte bij Japan aan te komen. “Deze transporten vinden al vanaf medio negentiger jaren plaats en steeds weer verzekeren geleerden en regeringsautoriteiten dat het een volkomen veilige zaak is”, aldus Amigu di Tera.

Protestacties
“Al sinds de jaren negentig worden er in het Caribisch gebied grote protestacties gevoerd tegen deze nucleaire transporten. Een klein ongeluk kan immers in de hele regio grote gevolgen voor de bewoners en de kwetsbare natuur”, meldt de organisatie. Op de Nederlands-Antilliaanse eilanden ondertekenden toendertijd 9000 mensen een petitie van Amigu di Tera waarin stelling werd genomen tegen transport, opslag, productie of dumping van radioactief en gevaarlijk materiaal, en tegen kernwapens en nucleair aangedreven schepen.

Scholieren
Ook scholieren voerden toen een intensieve mediacampagne om de bevolking van de gevaren van kernenergie bewust te maken. De Nederlands-Antiliaanse regering koos ook positie tegen deze transporten en bracht de Nederlandse regering hiervan op de hoogte, die op haar beurt de boodschap aan de Japanse regering doorgaf. Caricom en verschillende Latijns-Amerikaanse landen hadden eerder al protest bij de Japanse regering aangetekend.

Metingen
De laatste kernramp laat echter duidelijk zien hoe de Japanse wetenschappers en politici niet met het kernprobleem weten om te gaan. Ook de verzekering uit die kringen dat de nucleaire transporten via onze wateren een veilige zaak is, komt hiermee op losse schroeven te staan. De veiligheid is bovendien nimmer aangetoond, want er worden geen metingen gedaan naar de effecten van deze verschepingen op mens en natuur in de Caribische regio. Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben vorige week de Regering van Land Curaçao verzocht om nu weer stelling te nemen tegen de nucleaire transporten.

1 reactie op “Nucleaire transporten via de Caribische Zee”

  1. Die transporten mogen er niet komen! In de jaren ’90 was ik een van de scholieren die meedeed aan de actie-campagne. Wim Kok was toen ‘in charge’ en heeft meerdere brieven ontvangen van de Antillen. Hopelijk lukt het de mooie eilanden en Amigu di Terra nu ook weer om veel lawaai te maken en deze transporten te voorkomen! Succes!