• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Actiecomite Basta! vindt de samenvatting  van het onderzoeksrapport naar het witte poederincident op 2 juni van de milieudienst zeer verontrustend. “Het bestaat enkel uit een productomschrijving van het gebruikte katalysatorpoeder en spreekt over vier stoffen die kankerverwekkend zijn.”

Tijdens een gesprek tussen premier Gerrit Schotte en actiecomité Basta! afgelopen donderdag heeft de milieudienst toegezegd een samenvatting te sturen van het onderzoeksrapport naar het witte poederincident. Op 2 juni werd er een mysterieus wit poeder ontdekt in de wijken Marchena, Julianadorp, Jan Dorret, Piscadera en Blue Bay. Verschillende bewoners uit deze wijken hebben na dit incident het Actiecomité Basta! opgericht.

Gebruikt poeder
“Ook is het duidelijk dat het gaat om gebruikt poeder en niet om vers poeder zoals eerder werd beweerd. Gebruikt poeder is vervuild, maar het is nog steeds onduidelijk waarmee.” Volgens Basta! is het een product dat je koopt en waarvan het duidelijk is welke verontreiniging erin zit. Ook de stof die verwerkt wordt brengt vervuiling mee. “Hier wordt ook geen informatie over verschaft terwijl de Isla goed weet welk proces er op dat moment gaande was.”

Vanadium
Stichting Milieu Ontwikkeling Curaçao (SMOC) beweerde eerder al dat het product het schadelijk materiaal Vanadium bevat, wat door de Isla werd ontkend. Op een sheet van het rapport wordt volgens Basta! deze stof echter ook aangetroffen. De sheet is afkomstig van de Isla en is van 2001. “Blijkbaar was dus allang bekend om welke poeder het ging en had de Milieudienst direct met instructies naar de bevolking kunnen komen. Dit is niet gedaan. De gevolgen waren zieke mensen en kinderen en onprofessionele opruimacties met vervuiling van de grond.”

Vergunning
Het comité denkt dat de milieudienst geen enkel onderzoek heeft gedaan en vertrouwt op de informatie van de Isla. De Isla hoort volgens hun vergunning binnen één uur dit soort incidenten aan de milieudienst te melden. Daarbij moet aangegeven worden om welke stoffen het gaat, hoeveel poeder er is ontsnapt en de gevolgen voor de volksgezondheid. “Dit is niet gebeurd, omdat de Isla zelf niet wist dat er een uitval was.”

Stof
De milieudienst gaf in het bijzijn van premier Schotte aan dat het poeder dat verspreid werd op 2 juni net als gewone stof was. Basta! heeft per mail de milieudienst om uitleg gevraagd. “Er zijn weinig landen ter wereld waar de communicatie aangaande volksgezondheid naar de gemeenschap toe zo genegeerd en vermeden wordt als hier op Curaçao. De milieudienst doet toezeggingen en uitspraken ten overstaan van de premier en Basta! die niet nagekomen worden en onwaar zijn.”

Presentatie
Bij het gesprek dat Basta! afgelopen donderdag had, is ook toegezegd dat het comité een uitnodiging van de Isla zou ontvangen om de presentatie van het rapport bij te wonen. “Ook daar hebben we nog niets van vernomen. Het rapport zou afgelopen vrijdag of vandaag afgerond zijn en dan zou er een uitnodiging volgen. We wachten dus nog af.”

Zieke bewoners
Inmiddels heeft Basta! de eerste stappen genomen om het voorstel naar Schotte te sturen aangaande de hulp aan patiënten in Wishi/Marchena. “In de wijken zijn mensen ziek door de vervuiling van de raffinaderij. Sommigen van hen zijn niet instaat hun medicijnen te kopen doordat de verzekering het niet dekt en er geen financiële middelen zijn.” De uitnodigingen en vragenlijst zijn inmiddels door Basta! gemaakt. “Om te beginnen organiseren wij een bijeenkomst om deze patiënten in de wijk te inventariseren.”

9 reacties op “‘Poeder bevat kankerverwekkende stoffen’”

 1. @ Irving, je bent een cynicus….

 2. Met het risico om als een cynicus bestempeld te worden, maar ik reageer toch:

  Ik lach me rot! En niet omdat het leuk is, maar omdat het te TRIEST voor woorden is!
  Mensen die naast de Isla wonen (En dit was ook het geval met de Shell, dus nu niet doen alsof de goede oude tijd beter was) klagen al decennia over poeders, gele neerslag en nog meer abnormaliteiten.
  Luisterde er iemand? Nee!
  Eerst moeten de wat “betere” wijken geraakt worden en dan is heel het eiland in rep en roer. Poeders worden geanalyseerd, bestanddelen bekend gemaakt, vragen gesteld en zelfs Nederland wordt erbij gehaald…………
  Na het lachen/huilen blijft nog de vraag: WAT NU?

 3. Hoe kan je nog steun geven aan deze “maffiose” regeerders die willens en wetens ons voorliegen en “spelen” met levens om hun eigen straatje schoon te vegen???
  Dit is gewoon zwaar crimineel en valt onder de categorie “misdaden tegen de menselijkheid” en moet zwaar gestraft worden.
  Zijn we nu eindelijk wakker “KORSOU”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. @martina, voordat je die actiegroep afbrandt, is dit wel een tekst om te lezen van de site van rnw.nl
  De actiegroep zal een deel van het poeder dat in haar bezit is nu laten onderzoeken in Nederland. “Er zijn mensen en kinderen ziek geworden, gewoon stof lijkt ons dus onzin”, aldus Basta!

 5. Het is werkelijk om in woede uit te barsten. De manier waarop hier met levensbedreigende situaties wordt omgegaan is ongelofelijk. Milieudienst, Minister en Minister President behoren zich terug te trekken met het schaamrood op de kaken. Maar die kleur kennen ze niet. Lafheid en onwil gaan hand in hand. Alles om maar op het pluche te blijven plakken. De onbekwame MP uit het fotoboek en de sociaal werkster uit Dordrecht aan de halsband van Wiels. Maar die hoor je niet. Het zijn hier allemaal lieve en leuke mensen die ik steeds weer tegenkom. Zitten alle SoB’s dan in de politiek ?

 6. Wie geloofd nu WIE.
  Geloof je: Schotte? dan kom je bedrogen uit. Zeer gladde prater in voordeel van…..(vul zelf in)

  Geloof je: de milieudienst? dan kom je ook bedrogen uit. Ze komen niet op de plaats des onheils accepteren uitslagen van de vervuiler. Dus onbetrouwbaar.

  Gelooff je: Isla? dan geloof je in de medeplichtige moordenaars.

  Geloof je: PDVSA? Dan geloof je in het gif MONSTER.

  Gebruikt poeder is toch niet te geloven. geen poeder dat in julianadorp lag of is neer gekomen.
  Actiecommitee BASTE is nu aan zet met hun monster van het poeder in een onafhankelijk labaratorium.

  CURACAO WAKE UP BEFORE IT IS TO LATE.

 7. Is deze Basta club nu werkelijk zo naief??
  Ze hadden de poeder ook in een eerder stadium door Wageningen kunnen laten onderzoeken.

 8. Was de Shell nog maar op t eiland, dan waren we met z,n allen gaan protesteren. Maar nu het onze “eigen” refinery is, onder leiding van Chavez en kornuiten, zitten we klem.

 9. Had je nu echt iets anders verwacht??? Hoe naief kan je zijn???
  Natuurlijk zit ertroep in de poeder!!