• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dit weekend waren drie Nederlandse studenten het slachtoffer van een overval. Het voorval is de laatste in een reeks van criminele incidenten. Vergesperst.com vroeg jou: wat is het beste medicijn tegen criminaliteit?

“Preventie is het beste medicijn”, zegt de 35-jarige Sulaike. “Als er meer politie op straat loopt hebben overvallers minder kans om iets te doen. Bovendien voelen mensen zich dan een stuk veiliger.”

Aanpakken
Mevrouw Hernando (41) kiest voor een harde aanpak. “Criminelen moeten aangepakt worden met zwaardere straffen, laat ze gewoon langer vastzitten. Ik heb geen medelijden met dat soort mensen. Als tien jaar niet genoeg is, dan gewoon het dubbele. En uiteindelijk werkt dat ook preventief, want het aantal overvallen zal dan afnemen.”

Vrijwilligers
Volgens Dwight (29) worden veel overvallen voorkomen door de inzet van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC). “Het is echt bezig om beter te worden. Er zijn meer patrouilles en er worden meer criminelen gepakt. Preventie is het belangrijkst, maar als criminelen gepakt worden moeten ze ook zwaarder gestraft worden.”

Voorkomen
Shirley (26) sluit zich bij hem aan. “Voorkomen is beter dan genezen. Ik denk dat ouders een taak hebben om hun kinderen goed op te voeden. Als er aandacht aan hun besteed wordt en normen en waarden worden geleerd dan kunnen veel overvallen voorkomen worden.”

10 reacties op “‘Voorkomen is beter dan genezen’”

 1. De immigratiedienst en die Brooks Tower akkoord helpen ook niet echt. Mogelijk is een groot deel van het tuig dat atrako’s pleegt niet eens van Curacao? Opvoeding, verbeteren opsporing en harder straffen: ja graag!

 2. Mischien de scanner weg halen….. de goede oude tijd maar ja een crimineel zonder educatie kan geen kant op…….en de opvoeding van de generatie die komende is , zal nog brutaler zijn als wat zich nu al voordoet.

  De ene oplossing zorgt voor een nieuw probleem…….

 3. Wat voor “nederlandse” studenten waren het.? Caribische nederlanders of europese nederlanders..?

 4. Gewoon hard aanpakken die handel.Midden oosten style. Heb je gestolen? Vinger inleveren. Beginnen met minimum celstraffen van 5 jaar. Iemand die eerder ergens voor heeft vastgezeten? Directe strafverdubbeling.

  Een beter opsporingsapparaat is inderdaad nodig, misschien zelfs samengesteld door buitenlandse agenten.
  Door de ons-kent-ons cultuur op het eiland zullen mensen minder snel informatie naar voren brengen omdat het om familie/vrienden gaat of uit angst voor wraakacties.

  @Gerald. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zal eerst betere ondersteuning gegeven moeten worden aan die moeders. Van iemand die zelf geen goede opvoeding heeft gehad is het moeilijk te verwachten dat ze goed kunnen opvoeden. Uitkering afnemen bereikt niks. Dit leidt tot minder geld in huis, met als gevolg dat de moeder zelf ook in de criminaliteit terecht raakt om aan geld te komen om voor de kinderen te zorgen.

  @Yui Korsou, goed plan. Nadeel is alleen dat als ze je spullen niet stelen, jij met naar poep stinkende spullen zit.

 5. Als je in de tweede helft van 1969 iets op straat te koop werd aangeboden en er zat een brandlucht aan kon je behoorlijk afdingen. Voort bordurend op dit idee zouden de mensen hun spullen met een geur kunnen bespuiten, bijvoorbeeld hondenpoep. Als er dan iets aangeboden wordt wat naar hondepoep ruikt weet je hoe laat het is en het zou zelfs preventief kunnen werken, de criminelen zouden het laten staan vanwege de geur waar zij toch ook wel last van hebben en om nou zo’n artikel in je mooie auto te vervoeren en dagen later noch de hondenkak ruikt weerhoudt ze misschien van diefstal.
  Zal aan Kadé vragen dit in zijn ideeënbus te stoppen.

 6. Als je het AD van vaochtend leest vallen een aantal artiekeln duidelijk op.
  Maand mei is het toeristenbezoek vanuit Ned. ver achtergebkleven. Oorzaak, mensen blijven dichter bij huis, Gevoel van onveiligheid en de toenemende criminaliteit.

  Dat er op korte termijn iets moet gebeuren spreekt voor zich,dat het zo niet langer kan spreekt eveneens voor zich. Dat de PS minister, de man maakt zo wein ig indruk dat je zijn naam vergeet, eindelijk korte maatregelen treft ipv babbelen spreekt voor zich. Dat Wiels, die zo ‘alles voor het volk over heeft’ onder zijn steen vandaan komt en zijn meurende mond opetrekt is noofdzaak. Uiteindelijk is het zijn minister nietwaar.

  Misschien even goed u allen aan te melden bij
  info@akshoncuracao.com, Tegen vervl, tegen polarisatie en haatzaaierij, tegen kriminalidat enz.
  Het stond vanochtend in het AD, aangegeven door Leeflang.

 7. @ juny, dat is gewoon waar….
  ik kan me ook niet voorstellen dat de criminelen op zo een klein eiland ongestraft blijven.
  iedereen weet op een gegeven moment dat zijn buurjongen/neef/vriend een crinmineel is.
  maar ze blijven zwijgen….
  en de pollitiemensen weten ook waar criminelen wonen, maar het zijn familie/buren/whatever dus ook zij zullen ze niet aangeven.
  er moet hier iets veranderen, want dit mag niet langer zo door gaan.

 8. Misschien een beter opsporingsapparaat bij de politie?
  Als de pak kans vergroot wordt, zullen er meerdere criminelen opgespoord worden.
  Als dan de opsporingsambtenaren ook nog eens bewijsmateriaal goed veilig stellen, en rapporten op de juiste manier opstellen, zal het voor een officier van justitie ook een stuk gemakkelijker zijn de criminelen veroordeeld te krijgen.
  Ook communicatie tussen beveiligingsbedrijven, die veel op straat zijn en zeker informatie kunnen verschaffen over verdachte auto’s of personen.
  En misschien een snellere aanrijtijd van politie als er een melding binnen komt….
  Anderhalf uur later ongeïnteresseerd aankomen rijden en dan nog niet eens uitstappen zal ook niet echt meehelpen de daders op te sporen 🙁

 9. het beste is aanpakken al de moeders die in de uitkeringen zitten, begin goed gesprek met de moeders, dat hun de kinderen beter opvoeden zo niet dan de uikeringen op stop zetten. al die kruimeldiefjes die rondop het eiland lopen komen van de niet opgevoed famillies. dan zal je zien hoe gauw alles gaat veranderen. ik ben zelf een yioe die corsow.

 10. De meeste criminelen zijn jongeren die in dure autos rijden en geen baan hebben. dat weet de hele buurt maar men zegt niets.. ook verkopen deze criminelen hun spullen aan mensen hier.. dus tja de ydk is medeschuldig aan deze criminaliteit.