• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

‘Nieuwe munt waarschijnlijk met Sint-Maarten’CURAÇAO – Aruba kreeg de Arubaanse florin toen het eiland in 1986 de autonome status kreeg. In 2002 ging Nederland definitief over op de Euro. Door de staatkundige vernieuwingen komt er vanaf 2010 ook een nieuwe munteenheid op Curaçao.

Premier Emily de Jongh-Elhage kan al een tipje van de sluier oplichten over de naam van de nieuwe munt. “Op dit moment wordt er druk vergaderend over een nieuwe naam en andere regelingen, maar er wordt gedacht aan Dutch West-Indian Gulden.

Sint-Maarten
Duidelijk is wel dat Curaçao de munt gaat delen met Sint-Maarten. De Jongh-Elhage: “Ook weten we al dat de munt gelinkt gaat worden aan de Amerikaanse Dollar.” Volgens de premier is een munteenheid makkelijker, omdat er ook een bank komt voor beide eilanden. “Dan is het natuurlijk onzin om twee nieuwe munten in te voeren.”

UPG-status
Nog niet zo lang geleden was de mogelijke UPG-status van Curaçao nog in het nieuws. Een Ultra Perifeer Gebied is een overzees gebied dat niet grenst aan een Europees land, maar dat wel te maken heeft een aantal Europese regels. Mocht Curaçao ooit de UPG-status krijgen, dan is er de mogelijkheid om over te gaan op de Euro. “Maar beslissingen hierover zijn uitgesteld tot over vijf jaar, daar zijn we nog niet mee bezig”, legt De Jongh-Elhage uit. In principe wordt dit overgelaten aan de autoriteiten van de Curaçao, maar over het algemeen betekent de overgang naar UPG ook dat de Euro als betaalmiddel wordt gevoerd. 

Gulden
Of 1 januari 2010 ook echt de datum is waarop de nieuwe munt wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Een regeling zoals de invoering van de Euro in Nederland behoort tot de opties. Daar kregen mensen vanaf 1 januari 2002 de kans om vier weken lang zowel met de euro als met de ouderwetse gulden te betalen. De Nederlanders weten inmiddels al niet beter meer, Curaçao heeft nog een jaartje de tijd om afscheid te nemen van hun gulden.

Versgeperst.com besteedt uitgebreid aandacht aan de nieuwe staatsinrichting van Curaçao.

Lees meer:
‘Voor het volk verdwijnt alleen één vlag’
Hoeveel weet Curaçao van haar toekomstige status?

www.versgeperst.com