• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) heeft afgelopen dinsdag een bijeenkomst gehad met ongeveer 200 bewoners van Bonaire. “De burgers van Bonaire voelen zich schandelijk en als tweederangsburgers behandeld. De emoties liepen soms hoog op en terecht.”

De inwoners van Bonaire voelen zich slecht geïnformeerd en weten niet wat er allemaal aan de hand is. Om deze reden heeft Cedric Soliana een bijeenkomst georganiseerd op Bonaire om hoe hij het zegt: ‘mijn volk te informeren’.

Wetgeving
De avond werd ingeleid door de op Curaçao geboren Ortega-Martijn die haar ervaringen en bevindingen met de aanwezigen mocht delen. “De spanning was duidelijk voelbaar, maar ik spreek de taal en ik kan mij inleven in de situatie van de inwoners.” Het overzetten van de Nederlandse wetgeving op het eiland levert grote problemen op.

Armoede
Het Kamerlid werd naar eigen zeggen geconfronteerd met ‘schrijnende’ gevallen op het gebied van zorg en armoede. “Ik maak mij zich zorgen om de strenge handhaving van de honderden Nederlandse wetten die zijn ingevoerd. Mensen met een bijstandsuitkering van wie de partner ook inkomen heeft worden met terugwerkende kracht tot oktober gekort.” Ortega-Martijn vindt dat zij te laat zijn geïnformeerd over de nieuwe regels.

Ruimte
“Datzelfde geldt voor de nieuwe zorgwet”, geeft het Kamerlid aan. “Er zouden problemen zijn met onder meer de vergoedingen voor medicijnen. Er moet snel meer ruimte komen voor uitzonderingen voor schrijnende gevallen.”

15 reacties op “‘Inwoners voelen zich tweederangs burgers’”

 1. @anthony, het minderwaardigheids gevoel druipt gewoon van je af of je hult jezelf bewust in je underdog position om een stel gelijkgestemden een klankbord te geven. Op Curaçao doet ene Wiels precies hetzelfde maar de echte Bonairiaanen hebben je allang door en die zullen echt niet met je mee gaan huilen.

 2. @anthony, ga naar Haiti en kijk hoe de mensen daar leven en vergelijk het met Bonaire. Jullie wonen in paradijs! ondankbare wezens!

 3. Ik voel veel superieure witte Nederlandse gevoelens. Bonerianen zet je schrap als Nederland met haar verdeel en heers politiek begint en de Europesche nederlanders gaat voortrekken dan zijn jullie pas tweederangs burgers, just like in the old days.

 4. Krijgen wij nou in Ortega Martijn onze eigen afgeleide van Wiels ? Veel schreeuwen, weinig klaarmaken. Mens trek je grote mond open in de Tweede Kamer als je al denkt dat hier iets verkeerd gaat. Zal het één en ander nauwlettend volgen.

 5. Volgens de gezaghebber op Bonaire is mevrouw Ortega Martijn een onrustzaaister.

 6. Als Europees Nederlander wil ik ook wel een omzetbelasting van maximaal 8 percent in plaats van 19 percent en ook ik wil wel een ib tarief van 30,4 percent in plaats van 52 procent en een zorgbijdrage van 1percent inplaats van elke maand meer dan 100 euro te moeten betalen voor de zorgverzekering. Een pensioenleeftijd van 60 spreekt mij tenslotte ook wel aan. Gelijke rechten maar dan ook over en weer.
  Tenslotte 99 percent van de wetgeving is inhoudelijk niet gewijzigd maar betreft omzetting van Antilliaans recht in Nederlands recht.

 7. voorlopig zijn ze wel van die ellendige regeringen van curacao verlost.
  dat het nu nog even niet helemaal op orde is, dat zal wel zo wezen.
  maar ik verwacht dat ze straks echt dezelfde rechten en plichten krijgen als alle andere nederlanders.
  dus de uitkeringen zullen omhoog moeten en de wetten voor homohuwelijk , euthanasie en abortus, zullen geaccepteerd moeten worden aldaar.
  maar ja, niemand is verplicht een homohuwelijk aan te gaan of euthanasie te plegen en abortus te ondergaan.
  het zijn verworven rechten in NL, die door het overgrote niet kerkelijk gebonden nederland als een groot goed worden gezien.

 8. Wat een gedoe om niks. Tuurlijk moet je met zorg met de Bonairianen omgaan maar ja als iemand fraudeert met uitkeringen dan hoef je daar geen medelijden mee te hebben. Bonaire wees blij dat jullie ook tot een beschaafd peil gaan toetreden. Weer eens wat anders dan hier op Curacao!

 9. Nederland heeft een strategische keuze gemaakt door Bonaire in te lijven. Curacao heeft nu van geen enkele betekenis meer voor Nederland. Voor Curacao geldt nu gewoon “pappen en nathouden”. Dit geldt niet voor Bonaire. Men zal er alles aan doen om van Bonaire een succesverhaal te maken. Op dit moment zijn er wat kinderziektes, maar die zullen verholpen worden.
  @Edsel. De lokale feesten zullen gewoon door blijven gaan. Ik verwacht dat ze zelf groter zullen worden. Hiermee zal de Bonairiaan zijn identiteit vasthouden en zich kunnen onderscheiden van de Nederlander. De Nederlander zal echter net zo hard meefeesten. Want dat volk houdt van cultuur. Ga maar eens naar het zomercarnaval in Rotterdam.
  @Shon. Gauw iets kopen op Bonaire. Er is veel te koop tegen redelijke prijzen.

 10. Bonaire heeft nu zijn eigen Tweede Kamer lid. Deze zal op zo spoedig (Bonairiaans spoedig) mogelijke termijn de rechtsongelijkheid tussen Bonaire en Nederland aan de kaak gaan stellen.

 11. Ach Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Nederland heeft wel 50 jaar wanbeleid en corruptie moeten opruimen. Ik hoor de mensen niet praten over de goede dingen die er zijn. en 1 zeer groot voordeel is Bonaire is nu verlost van de bemoeinis van Curacao. Curacao en haar corruptie was flink bezig om Bonaire te vergiftigen hiermee. Binnenkort vluchten de YDK naar Bonaire om haar welvaart!

 12. Bonaire was gewaarschuw, nu kunnen ze echt voelen hoe Nederland met hun dubbel agenda heerst en overheerst op een subtiel diplomatisch manier en tijdens bestuur overleg zijn ze met een dominante houding een gevestigd orde. Dit soort gevoel onder locals is pas het begin over een jaar of 15 is het Boneriaans cultuur weg en dan kunnen de oud volwassen van nu zien hoe hun kinderen zonder indentiteit echt als tweede rangs burgers worden geleeft. je ben een vreemde op je eigen eiland, locale feesten als simanda en San juan wordt verleden tijd. Opvallend de nieuwe Nederland Boneriaans hebben helemaal geen feeling voor de eiland de eerste beste tegenslag zoals een zware Orkaan. vliegen ze allemaal terug naar Nederland ze zijn daar alleen voor zon, zee, bier en leven in hun eigen enclave met zichzelf en hebben geen band met locals of helpen niet als n.

 13. Bonaire is gewoon flink gefopt!!!! mishien maar snel weer een referendum houden.

 14. Daarbij heeft de invoering van de dollar de prijzen flink doen stijgen. De bewoners krijgen behalve een linkse en rechtse hoek ook nog een uppercut.

 15. Het is een schandaal ! Nederland op z’n smalst. Die paar eilandjes, met een paar duizend bewoners zo te behandelen. Te gek voor woorden dat we deze mensen niet gewoon in de watten leggen en als Nederlandse Ambassadeurs gebruiken om “onze” (hun) zorg voor de leefomgeving wereldwijd uit te dragen. Het gaat bij elkaar om een kleine Nederlandse gemeente van enkele tienduizenden. Laat ze zich welkom voelen in het koninkrijk, in plaats van ze in te delen bij de “speciale gevallen” Huiswerk direct en zo snel mogelijk overdoen aub. Schaamt U zich, Den Haag !!