• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte had een kwartier voor Actiecomité Basta! gereserveerd maar het gesprek duurde uiteindelijk een uur. Jora de Jong, één van de vertegenwoordigers van het comité, zegt tevreden te zijn. “We hebben het idee dat het gesprek heel serieus werd genomen door de premier.”

Het witte poederincident van 2 juni was de aanleiding voor het gesprek. Op die datum werd er een mysterieus wit poeder ontdekt in de wijken Marchena, Julianadorp, Jan Dorret, Piscadera en Blue Bay. Verschillende bewoners uit deze wijken hebben na dit incident het Actiecomité Basta! opgericht.

Stof
“Het rapport over de samenstelling van het witte poeder hebben de milieudienst en de premier pas vandaag gekregen van de Isla. Er zal ons een samenvatting toegestuurd worden door de milieudienst”, vertelt De Jong. Op de vraag aan het hoofd milieudienst, Tico Ras, of het poeder schadelijk was volgde het antwoord dat ‘het net zo vervuilend is als stof’. “We zijn nu inmiddels twee maanden verder en weten eigenlijk nog helemaal niets. We hebben zelf nog poeder bewaard en zullen in Nederland een onderzoek laten uitvoeren als het rapport geen helderheid geeft. Er zijn mensen en kinderen ziek geworden, gewoon stof lijkt ons dus onzin.”

Actie
Naast premier Schotte was ook  Ras aanwezig bij het gesprek. Minister Jacinta Constancia (Gezondheid) was niet aanwezig  omdat zij een vergadering met de milieudienst op de planning had staan. Kenneth Valpoort, die ook namens het comité bij het gesprek was, is minder positief gezind dan De Jong. “Ik wil niet dat er weer vier maanden voorbijgegaan zonder dat er iets gebeurt. We willen actie zien!”

Schonere lucht
Schotte heeft toegezegd dat binnen zes maanden een schonere lucht is te bemerken door de bewoners onder de rook. Dit kan gerealiseerd worden door het inzetten van schonere brandstof en door het plaatsen van filters. “Wat er precies gaat gebeuren is nog onduidelijk.” Het actiecomité vraagt zich wel af wat het betekent voor de raffinaderij als er een andere brandstof gebruikt gaat worden. “We nemen aan dat de complete raffinaderij daarvoor omgebouwd moet worden. Hoe is dat te realiseren binnen zes maanden en wie gaat dat financieren?”

Visie
“We hebben aan de premier kenbaar gemaakt dat wij hier vooral zijn voor de zieke bewoners die overlast ondervinden van de rook die de raffinaderij Isla veroorzaakt.” Volgens De Jong deelde Schotte zijn visie over een groen Curaçao in de toekomst en hoe de wijken daar structureel bij worden betrokken. Bekijk het hele interview met Jora de Jong hier:Film door Joachim Springer

9 reacties op “Nog geen uitslag wit poeder”

 1. @Your Worst Nightmare Denk je nou echt dat het alleen aan de iembesielen ligt die om Schotte heen staan, die man is zelf niet ervaren genoeg om MP te zijn!!! Hoe kan hij het dan goed genoeg weten om wat uit te halen wat boeit? Dat lukt niet door een wereld tour te doen, ook niet door beloftes niet na komen, en zeker niet door bevriend zijn met dictators, corrupte politici en een coalitie beginnen met een twee partijen waar je niet mee ens kan zijn, de ene een grote mond zonder oren, en de ander een blinde zonder gevoel in handen waar je al eerder ruzie mee heb gehad tot het punt van uit het party stappen.

  Deze guy heeft veel goed te maken…

 2. @Your Worst Nightmare; Je zit precie op mijn lijn.
  Onderzoek resultaat van Isla; Uitermate onbetrouwbaar, is werken in eigen toko.

  Toen ik het hoorde wist ik het meteen. Dit is geen zuivere koffie. Waarom mochten velen schoonmakers op de daken niet het dak op????
  Omdat ze geen mond kapje hadden.
  Waarom moesten ze een mondkapje????
  Je raad het al. Het spul is chemische rotzooi en gevaarlijk bij inademen.

  En dan zegt Isla/PDVSA : Er zat niets gewvaarlijks in.

  CURACAO WAKE UP BEFORE IT IS TO LATE

 3. Die witte poeder is het zelfde stoff dat Hakim heeft gesnoeven toen hij voorstelde om misschien een Casino te bouwen op Klein Curacao.

  Van de Isla hoef je geen onafhankelijk onderzoek te verwachten.

  De milieudienst heeft geen genoeg geld om hun eigen huur en autos te betalen, laat staan om een laboratorium te betalen, de milieudienst is een marionnete van deze en vorige regeringen, het wordt financieel lam gelegd zodat ze niet te veel kunnen bereiken en geen milieuonvriendelijke projecten kunnen stop zetten.

  De enige die misschien het beter wilt zien is Schotte, maar die is omringd door imbecilen. Allemaal ministers zonder enige kunde en know how van zakken zoals milieu, economie, educatie, enz.

  YWN

 4. “Schotte zoekt naar alternatieve brandstoffen” Is dat de taak van een Minister President ??
  “Er komt een nieuwe Hinderwet” Als de oude hinderwet wordt gehandhaafd gaat Isla vandaag nog dicht. Curacao , pas op met deze draaitol MP !!

 5. Lijkt me een kleine moeite om de witte poeder naar een lab in Miami of naar Nederland te sturen. Eerst wachten op de uitslag van ISLA en dan alsnog lopen klagen en niet eens zijn met de uitslag. Hopelijk dat de actiecomite ook echt actie gaat ondernemen.

 6. Dat ze dat poeder zelf niet allang naar NL hebben gestuurd is mij een raadsel…

 7. Voor de gezondheid is het belangrijkste om te weten wat de vervuiling dag in dag uit is. Dit is in te zien op de website www.luchtmetingencuracao.org

 8. Kenneth Valpoort vond het gesprek met Schotte 2x niks. Het verschil van inschatting tussen hem en de Jong zal hem wel in de kennis van de Curaçaosche cultuur zitten.

 9. Volgens het laboratorium van de Isla zaten er geen schadelijke stoffen in het poeder.
  Heb je al eens iemand gezien die zichzelf in de voet schiet????

  Direct in NL laten onderzoeken door een onafhankelijk laboratorium. Jullie zullen versteld staan van de resultaten.