• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Nasser el Hakim zegt binnenkort met nieuwe door de regering gereguleerde prijzen voor zowel wit als bruin brood te komen. Op dit moment heeft de regering geen invloed op de prijs van brood die op basis van melk wordt gemaakt. Hakim is het niet eens met de nieuwe broodprijs.

De bakkers hebben laten weten dat in 1996 de prijs voor brood voor het laatst is gestegen, maar dit klopt niet. In 1996 is de productieprijs van zowel wit als bruin brood van 500 gram verhoogd naar 1,40 gulden en naar 1,50 gulden als verkoopprijs aan de winkels. Het overige brood mocht worden verkocht met een maximum winst van 16,7 procent bovenop de detailhandel prijs.

Reguleren
In 2004 is conform Afkondigingsblad 2004 no. 63 de prijs aangepast naar 0,0028 gulden per gram en de verkoopprijs voor de detailhandel is 0,0030 gulden per gram. In 2008 is conform Afkondigingsblad 2008 n0. 35 het waterbrood geïntroduceerd. Minister Hakim wil de prijs van het wit en bruid brood reguleren, omdat hij de groep met een laag inkomen een gezond en betaalbaar brood wil kunnen garanderen.

Kartelvorming
Volgens de minister kan er geconstateerd worden dat ‘er prijsafspraken zijn gemaakt, wat betekent dat er sprake is van kartelvorming, hetgeen illegaal en niet toegestaan is’. “Er is een wet in voorbereiding die deze praktijken verbiedt, aangezien dit de marktwerking tegengaat. Het betekent dat er geen concurrentie meer is met negatieve gevolgen voor de consument.”

Winstmarge
De minister vindt dat de bakkers zich niet houden aan het Afkondigingsblad 2008 ‘kipashi a base di awa’. “Als een brood niet valt in de marge van 500 tot 630 gram conform AB 200b no. 35, mag de winstmarge niet hoger zijn dan 16.7 procent en mag het alleen worden verkocht met een vergunning van de overheid.”  Voor alle overige broden die niet op basis van water worden gemaakt, is het vrij om de prijs te bepalen, mits dit niet gebeurt door prijsafspraken.

Om de tafel
Binnenkort nodigt de minister alle vertegenwoordigers en leden van de associatie van Bakkers uit voor een gesprek waarin de minister zijn plannen zal toelichten. Aangezien het onvoldoende duidelijkheid is of het ‘waterbrood’ wel of niet wordt verkocht, zal het ministerie van Economische Ontwikkeling beginnen met onderzoek naar de basisbestanddelen van de broden.

Aanpassing
Het is de bedoeling om na het gesprek met de associatie van Bakkers en het onderzoek van het ministerie, zo snel mogelijk te komen met een aanpassing van de prijs van een heel brood (pan kipashi).

7 reacties op “Hakim oneens met prijs brood”

 1. Ik denk dat Hakim zijn brillen nu ook veel duurder verkoopt!

 2. Hakim heeft dringende afspraken elders, ja ook in Libanon en heeft dus geen tijd zich met deze broodflauwekul (zijn woorden) te bemoeien.

 3. Ook deze minister wil net als zijn voorgangers de bakkers laten functioneren als “helpers van het volk”
  Er valt al jaren geen droog brood meer te verdienen in de Curacaose bakkerijen.

  Een prijs van 1.50 terwijl enkel de grondstoffen al tegen de gulden aan zitten , maakt het onmogelijk n goede bedrijfsvoering te voeren,

  Men bezuinigt in personeel, schoonmaak , onderhoud enz. en nog red men het niet.

  Een brood prijs van 2,25 is absoluut Brood Nodig!

  Wat wil het volk? N goed produkt voor n eerlijke prijs , of rotzooi goedkoop .
  Waar is het belang vd volksgezondheid ?

  Laat de overheid n overheids bakkerij opzetten waar ze rotzooi maken voor weining en laat de bakkers vrije ondernemers zijn.
  De klanten bepalen dan zelf wel waar ze hun eten gaan kopen.

  Vergeet niet :Ook n bakkerij eigenaar is n ondernemer en deze ondernemer moet geld verdienen om ons dagelijks n goed en kwalitatief stukje brood te kunnen leveren.

  Martien Driessen

 4. De Minister heeft zelf al uitnodigingen ontvangen van de bakkers! Als hij nu eens op de brieven gaat reageren en op hen uitnodiging ingaat? Elke keer loopt de Minister Hakim achter de feiten aan.

 5. En wat gaat hij er aan doen???
  Niets, net zoals de prijs van benzine en fruit enz.

  Hoe zit het trouwens met het aanpassen van de maandelijkse benzineprijzen??
  Hoor je ook nooit meer iets van. De prijs blijft gewoon zo hoog ook nu de prijs van ruwe olie drastisch is gedaald.

 6. Hakim krijgt “een koekje van eigen deeg”
  Als je op alle fronten prijzen durft te verhogen (was trouwens niet belofte van regering weas!) zal je ook de ondernemers de kans moeten geven hun prijzen aan te passen om uberhaupt nog iets te verdienen. Winst valt te halen als regeerders zelf eens de broekriem aanhalen en minder ruim met geld smijten voor onnozole activiteiten, reisjes en plannen!

 7. Fruit en Benzine zou toch ook goedkoper worden had deze regering verteld..