• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bij Veneto Holiday Beach is het strand tijdelijk afgesloten omdat, er een groot aantal dode ‘masbangu’ vissen drijft op het water en op de bodem ligt. Carmabi-directeur Paul Stokkermans vermoedt dat de vissen zijn gestikt door zuurstoftekort.

“Ik kreeg vanochtend een telefoontje dat er een groot aantal dode vissen bij Holiday Beach dreef en ik ben gelijk met twee studenten poolshoogte gaan nemen”, vertelt Stokkermans. “We hebben op drie waterdieptes monsters genomen evenals een vismonster.”

Zuurstoftekort
De vissen waren door vissers gevangen in een ringvormig net. De directeur heeft nog geen wetenschappelijke resultaten, maar vermoedt dat de vissen zijn gestikt. “Door hoge tempraturen en weinig golven is het zuurstofgehalte in het water laag. Waarschijnlijk bevond het net zich in een hoekje waar geen vers water stroomt en was er te weinig zuurstof voor de groep vissen.”

Inkomen
Dienst Openbare Werken (DOW), Agrarisch en Visserijbeheer (AVB) en de Milieudienst waren ook ter plekke en hebben enkele monsters meegenomen. Het strand is afgesloten totdat de vissers alle dode vissen hebben opgeruimd. Stokkermans vindt het triest voor de vissers dat ze de vangst zijn misgelopen. “Ze dachten een grote vangst te hebben en lopen nu hun inkomen mis.” De monsters worden maandag bekeken door Carmabi-marinebioloog Mark Vermeij, die op dit moment in Nederland is.

13 reacties op “Groot aantal dode vissen bij Holiday Beach”

 1. @Sylvia, een andere mariënbioloog zegt “een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn inname van giftige micro-organismen (zoals micro-algen)”.
  Ben ik toch blij dat je enige kennis van vissen hebt en niet als arts je diagnosis hoeft te stellen, arme patiënten.

 2. Dit heb ik ook in het verleden bij Playa Kanoa gezien. Het lijkt mij gewoon niet slim om zoveel vissen in een net te houden voor zolang. meteen eruit halen!

 3. @Sylvia, typisch, wat het Carmabi als waarschijnlijkheid acht, bestempel jij als fact, maar jij als mariënbioloog hebt gesproken. Grappig.

 4. @yui di Korsou, ik heb het idee dat jij niet weet hoe tonijnen gevangen worden. Alleen simpele zielen denken dat het allemaal gezond vlees is wat er in en blikje zit.
  Deze vissen zijn zeker weten bezweken door gebrek aan zuurstof in een te heet water. Niks ziekte of zo, of heb jij inside information van de veterinaire dienst.
  Volgens mij ben je in nickname jui di Korsow, maar in het echt heb ik mijn twijfels…

 5. @Patrick lijkt een “partij voor de dieren” jou niet iets ?

 6. @Sylvia, in de eerste plaats de tonijn die gevangen wordt is gezond, deze marsbangos zijn ongezond anders zouden ze nog leven. Ten tweede zou ik als ik jou was eens met Jacintha (ja, die van Boca Sanmihi) over aas maken van dode (door een ziekte overleden) vissen. Voor het geval zij je niet verder kan helpen, het vlees van een verrote vis valt uit elkaar.

 7. Dit fenomeen heeft zich ook een keer voorgedaan bij Playa Canoa.
  Iedereen hier met die negatieve uitlatingen eten zeker alleen maar tonijn uit blik. Of het zijn veganisten. Wat er bij de vangst van o.a. tonijn gebeurt wil je niet weten.

  Van de masbangu kunnen ze weer aas maken om te gaan vissen. en het cirkeltje is rond.
  Dus toch duurzaam.

 8. Come on people, we are talking about fishermen who earn their living trough subsistance fishing. This method of fishing is quite sustainable. it has been done for year and the masbangu are still relatively abundant.

  How in the world could someone attirubute human rights to fish. This method of fishing is quite sustainable?

  It is truly tragic that these hardworking men lost their catch! Fortunately, we can blame this one on weather conditions instead of a “psyco fish savior”.

 9. Maar Patrick, tja, hallo, als je een hengel gebruikt om te visses, stikken ze ook wanneer je ze vangt…. of denk je dat het misschien een natuurlijke dood is dan??? Stoppen met whining people!!! Is was behoorlijk warm vandaag en geen wind…

 10. Als de vissers een keertje vaker gaan kijken zal dit ook gebeurt zijn…..

 11. Inderdaad! Het is toch niet zielig voor de vissers, maar juist voor de vissen! Die stikken door zuurstoftekort!!

 12. Schandalig. Tijd dat de overheid ingrijpt.

 13. Dat de directeur zegt dat hij het spijtig vind???????? Deze vismethode evenals vissen met netten moest VERBODEN worden. Ik wil die vissers in een afgesloten hok zetten en dan vol met bluspoeder spuiten. Dit neemt ook alle zuurstof weg. en dan vragen of ze het leuk vinden.