• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het door minister Hakim met trots geprezen containerbedrijf CMA CGM uit Libanon als mogelijke partner in de haven van Curaçao, is verschillende malen betrokken geweest bij illegaal wapen transport. Dit blijkt uit informatie van Wikipedia”, meldt PAR-lid Omayra Leeflang in een persbericht vandaag.

“Tussen 2009 en 2011 is het bedrijf maar liefst vier keer betrokken bij illegaal transport van zware wapens. In 2009 tweemaal: in 2010 een keer en in maart 2011 was dat weer het geval”, schrijft Leeflang. “Het transport van maart 2011 betrof een transport van wapens door Iran via Syrië met als bestemming het door Hamas bezette gebied in de Gazastrook.”

Onderzoek
De ex-minister meldt dat het volgens Israëlische militaire inlichtingen ging om een grote bezending van ruim 2500 mortieren: 75000 kogels en zes C-704 anti-schip missieles. “Ook in 2010 werden er wapens en ammunitie vanuit Iran onderschept bestemd voor de Gazastrook. Andere bestemmingen van illegale transporten zijn de Republiek Congo en Iran.” Als gevolg van deze illegale transporten hebben Senaatsleden in de VS verzocht om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om het bedrijf te sanctioneren.

Twijfelachtig
Leeflang noemt de handelswijze van minister Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling) “zeer twijfelachtig, temeer als blijkt dat hij op vakantie was in Libanon en geheel op eigen naam zonder enig adviesorgaan het gesprek met CMA CGM is aangegaan, alsof de haven zijn privébedrijf is.” Het PAR-lid vraagt zich af of Hakim geen eigen belangen heeft bij het contact met dit bedrijf.

Onbehoorlijk handelen
“Feit is wel dat Hakim met zijn persbericht, waarin het bedrijf wordt aangeprezen nog voordat zijn departement en de Veiligheidsdienst daarover advies heeft kunnen uitbrengen, minstens de schijn heeft gewekt van onzorgvuldig en bestuurlijk onbehoorlijk handelen.” Minister Hakim zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

22 reacties op “‘CMA CGM betrokken bij wapenhandel’”

 1. @WaarGaatDitEilandNaarToe, naar de klote dus. Als jij vind dat als een project van Leeflang de mist in gaat, Hakim automatisch een vrijbrief heeft om ons verder de vernieling in te helpen, zo’n grappige hebben we nog niet gehad, of toch wel ?

 2. @r. Rumey, De containers waar wapens in zatten zijn geladen in landen die het allemaal niet zo nouw nemen, in Rotterdam wordt veel lading gecontroleerd door de Douane via x-ray, er wordt ook regelmatig wat gevonden, drugs en wapens.
  Er worden op sommige schepen meer dan 1000 containers geladen, je snapt wel dat dat niet te doen is om te controleren.

 3. Niet zeuren mensen. Laat Hakim gewoon lekker zijn werk doen. Hij doet tenminste wat, hij probeert. Hoe zat het ook alweer met de Carla-Omayra ????

 4. LOL Wikipedia!!

 5. Waar maken we ons druk om? De idrugstransporten gaan al via de containers en als de ingeklaard moeten worden dan wordt de vaste douanepersoneel even tijdelijk op een andere plek gestationeerd. Op deze manier vullen de kerels op Curacao goed hen zakken!
  Alle personeel moet daar een keer doorgelicht en afgeluisterd worden.

 6. Als de douane hier permanent gaat staken, dan snap ik de interesse van CMA_CGM in Curacao wel…Chavez heeft namelijk ook graag een geweertje of twee voor Sinterklaas.

 7. Het gaat wel om beschuldigingen van ILLEGAAL wapentransport. Dat is dus niet een soort wapen, maar tegen de geldende wetten. Wetteloos dus.

 8. @Edwin, is wel gevaarlijk als je niet de containers controleerd.. Kunnen mensen wapens drugs of bommen inzitten!

 9. @Irvin u slaat de spijker op zijn kop. Ik had mevr. Leeflang qua intiligentie hoger ingeschat. Of heeft ze niet gelezen dat iedereen zijn verhaal kwijt kan op Wiki[edia? Had ze alleen CIa en Mosad als bron vermeld (alhoewel ze ook niet betrouwbaar zijn dan nog maar Wikipedia?

 10. als Nasser gewoon ff gegoogled had, zou hij er ook achter komen dat er iets niet goed is met dat bedrijf… beter je huiswerk doen Nassertje… of ik bedoel: Do your homework Nasser!!!

 11. Let op CMA -CGM is alleen maar een vervoerder en is niet verantwoordekijk voor de lading die in de containers zit, dus voor dat Mv Leeflang iemand beschuldigd moet ze wel weten waar ze over praat.
  De kapitein van een schip gaat niet elke container controleren op de inhoud van een container.

 12. Ach ja soort zoekt soort. Als het deze regering is is Curacao binnenkort onafhankelijk en dan geen geld meer van Nederland dus tja dan moet je op een andere manier geld verdienen!

 13. Stom van Leeflang om wiki als bron te vermelden.

  Aan de ene kant heeft ze uiteindelijk wel gelijk: CMA CGM heeft inderdaad wapens vervoerd. En aan Congo waar er veel burgerslachtoffers vallen.

  Aan de andere kant, omdat deze wapens niet naar ‘vriendjes van de USA’ worden verscheept, zijn ze opeens illegaal.

  De USA verscheept aan miljarden dollars aan wapens naar bijvoorbeeld Israel die daar ook onschuldige burgers, inclusief kinderen mee bestookt. Dit is maar het tipje van de hele ijsberg van ‘legale’ wapentransporten. Deze rederijen mogen wel de Curacaosche haven in?

 14. *** CMA CGM S.A. is a French container transportation and shipping company, headed by Jacques Saadé. It is the third largest container company in the world, using 200 shipping routes between 400 ports in 150 different countries.[1] Its headquarters are in Marseille, and its North American headquarters are in Norfolk, Virginia, USA.

 15. Wekelijks komen en gaan tientallen containers via CMA-CGM naar Curaçao. Als Mevrouw Leeflang een Moraal Ridder is, moet zij ook hier over klagen. Touwens, CMA-CGM heeft hier op het eiland een lokale vertegenwoordiger op steenworp afstand van de PAR kantoor. Is Mevrouw Leeflang weleens daar geweest om te klagen over de illegale praktijken van CMA-CGM? Ik durf te wedden van niet. Feit is dat er jaarlijks illegale verschepingen verricht worden met bedrijven zoals CMA-CGM. Daar kan je niet omheen. Wat Mevrouw Leeflang nu doet is zeer goedkoop.

  t de Om dan niet te spreken over partijen drugs, wapens en e die in zeecontainer verscheept worden met CMA CGM,Ik ben geen voorstander van de MFK, maar

 16. Gewoon even deze link kijken en lezen, zou dat ook van Wikipedia komen.
  Staat ook iets over CMA CGM in en ook het laatste stukje van de Memo is wel grappig.

  http://www.aipac.org/~/media/Publications-old/Policy%20and%20Politics/AIPAC%20Analyses/Issue%20Memos/2011/AIPAC_Memo_-_Iranian_Weapons_Nuclear_Smuggling_Must_be_Stopped.pdf

 17. Misschien kunnen de mensen die de betrouwbaarheid van Wikipedia proberen af te kraken even kijken naar de sectie “References” op deze pagina: http://en.wikipedia.org/wiki/CMA_CGM Daar staan toch niet de minste bronnen die het verhaal van Mw. Leeflang onderbouwen.

 18. Wikipedia. Als mw. Leeflang dit als reliable beschouwd, dan kunnen we met zijn allen wel het eiland verlaten.
  Alleen als het van de CIA vandaan komt is de info betrouwbar. Laten we daar eens aan de deur kloppen. Mw. Leeflang strooit met zand in de radertjes. Kom dan met feiten.
  Wikipedia, ha ha ha.

 19. Waar blijft de reactie van de handelaren van Curacao die de haven de afgelopen 30 jaren hebben gerund? Waarom zijn ze zo stil? Zijn ze niet meer geintreseerd in de haven . Deze Curacaose handelaren waren. Families: Maduro, Van der kast, Perretgenthiel,en Da Costa Gomez.

 20. Informatie uit Wikipedia? WIKIPEDIA?
  Kom op mensen!
  Wie speelt een spelletje met wie?

 21. Ik heb weinig op met mevr. Leefland, maar ik moet haar in deze 100% gelijk geven.
  Mijn compliment, mevrouw.

 22. Met boeven vang je boeven!!