• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Deze week vertrokken 271 jongeren naar Nederland om een studie te volgen. Een mooie kans voor de bursalen om zich te ontwikkelen. Maar gaat er met hun vertrek geen talent verloren? Versgeperst.com vroeg jou: welk effect heeft het vertrek van de bursalen voor het land Curaçao?

“Voor het eiland zou het beter zijn als ze hier bleven”, vertelt de 45-jarige mevrouw De Jong. “Maar ik begrijp het ook wel. Ze hebben veel meer kansen in Nederland. Of ze terugkomen? Ik ben hoopvol dat er steeds meer terugkomen, maar tot nu toe blijven de meeste in Nederland.

Familie en vrienden
De 18-jarige Ricardo zag veel leeftijdsgenoten vertrekken naar Nederland. “Ik studeer zelf aan de MTS en zou zelf nooit in het buitenland willen studeren. Al mijn familie en vrienden wonen hier.” Hij denkt niet dat het vertrek een negatieve invloed heeft: “er blijven ook nog genoeg jongeren hier wonen.”

Kiest voor jezelf
De 68-jarige meneer Janga is duidelijk: “hun vertrek heeft uiteraard een negatieve invloed op het eiland. Het gaat al 40 jaar hetzelfde. Ook ik ben ooit naar Nederland vertrokken. Als je klaar bent met studeren, je hebt aangepast aan de cultuur en een goede aanbieding krijgt, dan blijf je. Je kiest voor jezelf en je familie. Het heeft een negatieve invloed veroorzaakt door het eigenbelang van Nederland.”

Niet negatief
“Wij hebben blijkbaar minder te bieden”, vertelt Chermaine (35). “Het zijn wel de knappe koppen die gaan. Maar ik zie het niet als iets negatiefs. Het is heel veel waard als jongeren zich op zo’n wijze kunnen ontwikkelen. Er zijn voordelen en nadelen, maar het geluk van de jongeren staat voorop.”

9 reacties op “‘Ik ben hoopvol’”

 1. @ Mark Ook ik ben gewoon als bursaal naar Nederland gedaan. Heb mijn diploma gehaald. Nog even drie jaar werkevaring opgedaan in een groot Nederlands bedrijf en ben daarna gewoon op Curacao aan de bak gekomen. Geen kruiwagen, niks nada nothing. Ik denk dat je na je studie niet te lang moet wachten met terug keren, want anders ben je niet bereid tegen een lager salaris arbeid te verrichten. Of anders gezegd, je bent dan te duur geworden voor Curacao. Verder moet je gewoon wel wat in je mars hebben om te kunnen concureren met andere solicitanten. De baantjes zijn dun bezaaid.

 2. Op dit eiland is het nog steeds veel belangrijker wie je kent dan wat je kunt.
  En dus krijgen hoogopgeleide mensen die jaren in het buitenland gestudeerd hebben hier geen kans. Want ze kunnen het nu wel, maar ze kennen de juiste mensen niet.
  Dat is wat er op dit eiland moet veranderen. En iedereen weet dat eigenlijk wel. Maar het zit zo in de aard en cultuur van de antilliaan verweven dat als hij of zij iemand kan bevoordelen hij of zij altijd zal kiezen voor familie of kennissen en niet voor kunde.
  En dat hier niet genoeg te doen is, is onzin. Anders zaten al die tijdelijke nederlanders hier niet. De bedrijven zijn wanhopig op zoek naar kunde. Maar dat kunnen ze hier niet vinden en moeten dure krachten uit Nederland halen. In feite zijn het die buitenlandse bedrijven die er voor zorgen dat er tenminste nog wat hoogopgeleide antillianen terugkomen. want waar zouden ze anders een kans krijgen?

 3. @Nederlander, don’t hold your breath voor die uitleg van Janga, want met zijn opleiding kan dat heel lang duren.

 4. De wereld is een dorp geworden, alleen Curacao denkt dat hun dorp de wereld is.

 5. @Pueblo, de jongeren trekken weg omdat zij in hun eigen regio geen perspectieven zien, het is aan de lokale overheden om perspectieven voor de jongeren te creëren. Maar helaas laat ook onze regering het hierbij afweten en zien wij vele van deze jongeren t.z.t. alleen als toerist terugkomen.

 6. Volgens ene Janga: Het heeft een negatieve invloed veroorzaakt door het eigenbelang van Nederland.
  Kan deze zelfde meneer Janga dan eens uitleggen wat in “deze” het eigenbelang van Nederland is ? Of roept hij zomaar wat, om niet met z’n mond vol tanden te staan ? En wat HIJ gestudeerd heeft blijft een groot vraagteken.

 7. meneer Janga is duidelijk ook kortzichtig: eigen belang van Nederland?
  dus het is de schuld van NL en niet van ons Curacao????
  altijd hetzelfde; de schuld ligt niet bij mij, maar bij een ander………
  wanneer gaat Curacao eens volwassen worden en kijken wat we zelf verkeerd doen.
  en structureel naar oplossingen zoeken.
  met deze huidige politieke pubers gaat dit weer niet lukken!!!!!!

 8. Dit is heel normaal hoor.. in landen als de usa frankrijk nederland trekken de jongeren ook weg uit de kleine steden en dorpen om naar de stad te gaan met als gevolg dat er weinig jongeren achterblijven.

  en met een regering die deze studenten uitmaakt als tweekoppig monster en ook de terugkerende jongeren geen kansen geeft waarom zouden ze dan terug moeten keren?

 9. Er gaat zeker veel talent verloren, want we weten allemaal dat deze jongeren na hun studie niet meer terugkeren naar Curaçaos hoe graag ze dat ook willen. Curacao heeft deze jongeren niks te bieden en Helmin Wiels ook niet. Misschien wordt het eens tijd dat politiek Curaçaos ga nadenken over een plan om deze jongeren meteen na hun studie terug te keren op hun geboorte Eiland en niet de hele dag met modder naar elkaar gooien op FB.