• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was er in 2010 een reële economische groei van 0,1 procent. “Deze ontwikkeling toont aan dat de regering haar beloften om de economie fors te doen groeien niet aan het realiseren is”, aldus Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

“Door de economische experts van de Centrale Bank werd een groei voorspeld van 0,7 procent. Vooralsnog is sprake van een zeer matige economische performance”, gaat de vereniging verder. Naar oordeel van VBC is dit voornamelijk te wijten aan het feit dat de regering besloten heeft om prioriteit te geven aan ‘infighting’. “Dit in combinatie met een aanpak waarbij aspecten als rancune, intimidatie, minachting, belediging en ondeugdelijk bestuur de boventoon voeren.”

10-10-10
De cijfers van het CBS plus de stelling en analyses van diverse experts en organisaties liegen er niet om vindt de vereniging. “Het beleid, de visie en aanpak van de regering hebben niet geleid tot optimale benutting van de relatief gunstige financiële en sociaal-economische positie waarmee Curaçao op 10-10-10 is  gestart. Er kan namelijk niet gesproken worden van duurzame economische groei en toenemende welvaart.”

Maatschappelijke vraagstukken
“Met een economische groei van 0,1 procent in 2010 en de schatting van experts dat er ook in 2011 geen of nauwelijks groei zal zijn,wordt het bijzonder moeilijk om de grote maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.” VBC noemt de relatief hoge (jeugd)werkeloosheid, toenemende criminaliteit, slechte kwaliteit van het onderwijs, inadequate gezondheidszorg, relatief lage pensioenen, gebrekkige huisvesting, toenemende armoede en de fysieke infrastructuur als voorbeelden.

Oproep
VBC herhaalt dat duurzame economische groei van essentieel belang is om al deze urgente vraagstukken structueel op te kunnen lossen. “Duurzame economische groei zal echter pas kunnen worden gerealiseerd indien sprake is van vertrouwen, rust, orde en respect.” De vereniging doet wederom een dringend beroep op de regering om een beleid met een duidelijke (economische) visie, inspirerend leiderschap, deugdelijk, transparant en participatief bestuur en een constructieve en gebalanceerde stijl en aanpak te ontwikkelen.

12 reacties op “VBC: Belofte groei economie niet nagekomen”

 1. @Mac, kan ik me er wel iets bij voorstellen dat de door jou genoemde bedrijven jou geld niet meer zien, ze hebben natuurlijk nooit jou geld gezien en weigeren nu nog aan jou te leveren.

 2. De fist class afdelingen van de vliegtuig maatschappijen maken wel dikke winst hoor.. al die reizen van de regering met entourage..

 3. @ Yui Korsou: Mi sa sua!

 4. @Churandi, zo dus !

 5. @Churandi Hoe worden de burgers van Curacao voorgelogen ?, zo dus.

 6. We praten over matige economische groei in 2010. Vergeet niet dat het Schotte-tuig er pas vanaf 10-10-2010 een zootje van aan het maken is. We hebben die groei dus nog te danken aan de PAR. 2011 wordt dramatisch.

 7. Waar is die schreeuwlelijkerd mister Helmin Wiels gebleven? Als Cur onder deze omstandigheden onafhankelijk wilt worden kan je al raden wat jullie te wachten staat.

 8. @ mac : dan moet je een nieuwe wereld orde stichten. Jou lijstje kan heeeeeel lang zijn, eigenlijk zit heel de wereld zo in mekaar.
  of verhuizen naar een onbewoond eiland !

 9. Dit moeten wij , het hardwerkende volk geloven van de bewezen corrupte voorzitter van VBC, de heer Gois ?? En waar is die groep van 33 gebleven ? En raar dat er niet verwezen wordt naar de groei van de voorgaande jaren ? Zodoende een echte analyse te geven ?? Pfff mijn lijst van ‘bedrijven’ die mijn geld niet meer zien, groeit met de dag !! Naast Goisco, vele chineze restaurants en snackbars, slavenhoudende retailers … Ik moet de bouwbedrijf blijkbaar ook op de lijst zetten .. Pffff

 10. @ Yui Korsou:
  De spijker op de kop geslagen. Van alle beloftes is er nog geen één gerealiseerd door deze zakkenvullers die hun dienstreizen financieren met geld dat eigenlijk voor een sportaccomodatie bedoeld was.
  Hoe worden de burgers van Curacao voorgelogen!!!

 11. Ik ben helemaal niet verrast, welke belofte is wel nagekomen ?

 12. Hoe wil je de economie verbeteren als je alleen met elkaar vecht, financiers moet terugbetalen met leuke baantjes, criminaliteit die steigt en ministers die meer in het buitenland zitten dan hier…