• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groep van 154 bursalen is gistermiddag vertrokken met bestemming Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in gezelschap van minister Lionel Jansen (Onderwijs). Voor het vertrek mocht Jansen het eerste exemplaar van de cd van de muziekgroep Kevon in ontvangst nemen.

Kevon heeft gistermiddag voor een gezellige sfeer gezorgd op Hato met hun hit ‘Nos ke bini bèk’ (We willen terugkomen), waarin zij de jongeren willen stimuleren om terug te keren naar Curaçao. Aan de andere kant dringt Kevon bij de regering aan om te zorgen voor werk zodat jongeren terug kunnen komen naar hun land. Daarna deelden zij de cd met het liedje ‘Nos ke bin bèk’ aan alle vertrekkende beursalen uit.

Netwerk
Minister Jansen zal tijdens zijn bezoek aan Nederland van dichtbij de begeleiding volgen die de studenten krijgen van de opvangcommissies in de verschillende steden van SSC. De minister heeft samen met leden van het bestuur van SSC een programma samengesteld waarin meer aandacht is voor de begeleiding van de student. Het is de bedoeling een beter netwerk met de studenten te vormen dan voorheen.

Presentatie
De minister wil speciale aandacht geven aan remigratie van de afgestudeerde landgenoten. In het kader hiervan zal hij een presentatie van de Erasmus Universiteit bijwonen waarin de conclusies zullen worden gepresenteerd van het onderzoek dat zij hebben gedaan naar remigratie onder (voorheen) antillianen. Hier zal de minister ook afgestudeerden ontmoeten. Vandaag vertrekken weer 114 studenten naar Nederland.

25 reacties op “Aandacht gericht op remigratie”

 1. Hoe willen ze remigratie realiseren? Als het in Curacao zo gaa,t dat er bedrjiven Bijv. het SSC kapot worden gemaakt, door een bestuur die in maart 2011 het oude bestuur hebben vervangen en hier gaat het al fout.
  Hoe wordt een bestuur in Curacao gekozen, vriendjes politiek, kruiwagentjes of er met je hele arm erin?
  De studenten in Nederland zijn echt niet gek!!! Als zouden ze geheel of gedeeltelijk de studieschulden kwijtschelden, Daar beginnen ze al met omkoping, Waar het hele land op draaid. Zoals ik al zeg de studenten zijn niet achterlijk, er wordt over een lang termijn gekeken en dat is dat ze in een normaal gezonde maatschappij zonder vriendjes politiek etc. willen werken.
  Terug te komen bij het SSC, daar wordt op dit moment ook een vies spel gespeeld door de voorzitster van het bestuur, Mw. de Freitas i.s.m. met het extern bureau van Terry Hernandez. Gelukkig zijn er ook goede rechters op Curacao, zie de zaak Miguel Goede.
  Ook daar bekleed de Freitas een functie. En dat het Rapport, wat door de rechter is afgewezen van de beschuldigingen die Hernandez op papier heeft gezet.
  Zoals je ziet is dit duo zeker niet goed voor de maatschappij en economie van Curacao.
  Het idee al dat ze er achter remigratie van onze studenten staan. Ze wordenn eerder afgestoten door zulk soort beleid.
  Bij het SSC in Nederland is er ook een audit geweest, voor zover je over een audit kan spreken.
  Het enige wat ze gedaan hebben is vanuit de vergaderruimte geopereerd en nooit gekeken hoe het in de praktijk op de werkvloer gaat en wat de regels in Nederland zijn. Het enige wat ze gedaan hebben is alleen maar lopen trappen naar het personeel, met als gevolg direkteur, manager en huisvestingscoördinator buiten spel gezet zonder reden van opgaaf.
  Bij een audit pak je ook allle ins en outs aan, helaas is dit niet gedaan.
  Ook voelde ik, als huisvestingscoördinator vanhet SSC, gediscrimineerd in eigen land, dit door toedoen van Hernandez.
  Graag zou ik nog een citaat van Gerrit Schotte willen laten zien wat betreft het rapport van Rosenmöller willen aankaarten, en dat is “De conclusies van de commissie berusten niet op verantwoord onderzoek of kennis van zaken. Ze geven vooral de, vaak eenzijdige en niet representatieve, mening weer van veertig gesprekspartners van de commissie.”
  Over Rapporten gesproken, hij zou zelf eens moeten weten wat er in zijn achtertuin gebeurt, of weet ie het ook?
  Wij, bij SSC hebben altijd gestaan voor onze studenten.
  Er is een plan van aanpak door mijzelf voor het SSC en de studenten gemaakt.
  a. kosten besparend met als voordeel voor de student
  b. Meer rust voor de student en zeker als ze in een tentamen week zitten.
  c. goede informatie
  d. duidelijkheid
  e. weten waar ze aan toe zijn
  f. etc. etc.

  Bestuur waar staan jullie voor?

  Helaas kunnen jullie niet veel voor de student als je incompetent, onkundig, plank voor je kop, en alleen voor eigenbelang bent.
  De mensen op de werkvloer hebben de expertise en niet het bestuur, bestuur is er alleen voor om af en toe de direkteur te ontvangen en eens per jaar een jaarverslag te ontvangen, Helaas zijn jullie machtig en worden jullie machtig gehouden.
  Bij zo’n constructie vaart het bedrijf en zeker het land niet bij.

 2. @Martines. Beste her graag wil ik even reageren op jou stelling over populisten. Wilders zal nooit en meerderheid krijgen daar maakt u zich absoluut geen illusties nog zorgen over. Daar durf ik geen stelling tegenover te nemen,dat de populisten dat nooit kunnen om en meerderheid te krijgen Nederland of in Europa. De ervaring heeft mij geleerd dat alles mogelijk op de wereld waarin wij leven. Laat het economisch wat slechter worden dan zal de haan anders kraaien dan hij gebekt is. Ik durf nooit te zeggen dat ze geen visie en geen beleid kunnen maken maar alleen haatzaaien. Neem een voorbeeld van Pim Fortuyn 2002 dat was een populist Prof socioloog met alle goede ideeen op een rijtje, helaas moest hij dat bekostigen met zijn leven. Als hij in leven was gebleven dan was hij vandaag de dag premier van Nederland. Daar ben ik overtuigd van. Als Wilders en Wiels hun spelletjes goed spelen dan zijn zei in staat een meerderheid te behalen in het politikiek bestel. Hitler kwam ook aan het bewind toen het economisch slecht ging met Duitsland en dat men een bepaalde jaloesie en empatie had jegens de joden.Daarom respecteer ik deze stelling van U maar ik sta er niet achter want ik betwijfel dat standpunt. Veel plezier hiermee.

 3. @Martinez Beste heer Martinez bedankt voor jou visie er zitten heel goede punten in waar ik ook achter staat. Alleen kom het mij over alsof ik aan hanger bent van dit regering. Dat is pertinent niet het geval. Ik heb alleen geschreven dat ik ze oordeelt op hun daden als nieuwe Populisten moet je hun ook de kans geven om te kijken wat ze ervan bakken. Jammer genoeg heeft dit nieuwe populatie politici er niets van gebakken. Veel beloven aan het volk en weinig doen voor het volk. Verder sta ik volkomen achter uw standpunten. Dit regering is soep met balletjes. Het slechtste regering wat Curacao ooit heeft gehad in zijn geschiedenis. Misschien kan jij het met mij eens zijn dat de enige die met bepaalde nieuwe ideeen komen is Wiels maar is te radical en daar bereikt hij er weinig mee. Ik heb echter voor geen enkele politiek partij gekozen op Curacao want ik woon sedert 2000 weer in Nederland. E nou ophouden met elkaar aan te vallen want zo bereik je er niks mee. Gewoon reageren op de themas is veel beter dan persoonlijk te worden.

 4. By the way mijnheer Vito, Wilders zal nooit een meerderheid halen daar maak ik mij absoluut geen illusies nog zorgen over. Dat kunnen populisten namelijk niet.
  Omdat dit soort groeperingen namelijk nooit een visie hebben behalve haatzaaie en inspelen op onderbuikgevoelens. Beleid maken kunnen ze namelijk niet omdat zij daar geen know-how voor hebben. Je moet dan werkelijk heel wat jaren meedraaien in een politiek spectrum.
  Wilders lees Wiels. Voor mij absoluut geen verschil.

 5. @Vito

  Die visie is in een paar zinnen gemaakt.
  Probeer academici hier te houden ipv hen weg te pesten. Samenwerken met de VBC zou een goede sstap in de richting zijn. Er zit erg veel talent op het eiland, maar zoals het nu gaat is deze regering – ongetwijfeld met uw steun – slechts bezig rollebollend over straat te gaan – schelden, polariseren en discrimineren en goede mensen wegtreiteren en daarvoor hun eigen onbenullige figuren in te zetten. Ze bakken er niets van. Behalve nog erger te handelen dan de vorige regering. En wel het vullen van hun eigen zakken. Hun broek ophouden met het geld van de belastingbetaler. Zich laten fotograferen, constant reizen op kosten van de belastingbetaler
  en onzin uitkramen. Daar heeft u ongetwijfeld voor gekozen.
  Waarvan akte!

 6. @Martinez. Beste heer Martinez wat ik geschreven heb is mijn eigen visie en U hoef niet eens te zijn met mijn visie. Kom dan zelf met u eigen visie zodat andere lezers ook kunnen delen in uw visie. Ik ben goed op de hoogte van ontwikkelingen op cUracao,om te weten wat de resultaten waren van laatst gehouden referendum, over de toekomst van Curacao en dat het volk heeft gekozen voor NO tegen totale onafhanlijkheid.Ik ben van mening dat het volk zoveel keren kiezen of stemmen tegen een mogelijke onafhankelijkheid, maar het feit is dat Curacao of caraibische eilanden op gegeven moment toch hun verantwoordelijkheid moeten nemen, want Holland zal niet tot in de eeuwigheid het beheer willen blijven houden op die eilanden. Dus moeten ze t.z.t. toch hun eigen boontjes gaan leren plukken vriend. Geloof mij maar. Wanneer een totale gek als Wilders de meerderheid stemmen van het Nederlandsevolk behaald dan ga jij kijken hoe snel de eilanden gaan kiezen voor hun onafhankelijkheid. Verder durf ik al die problemen die jij geschets heb te onderkennen daar wordt ik niet meer en ook niet minder van. Bovendien al die gegevens die jij daarboven schets oud nieuws voor mij. Ik heb ze allang gelezen uit de Curacaose kranten. Verder heb ik ook geschreven dat ik het jammer vind dat de regering van Schotte er niets van bakt om de grotere problemen van Curacao aan te pakken, doordat hij niet over nodige know how beschikt om ze aan te pakken. Als u zoveel kritiek leverd op mijn visie heb ik wel gehoopt dat U een meer realistische kijk zou laten zien op zaken. Jij heb het over bus prijzen die stijgen,benzine prijzen,water en electra dit zijn allemaal artikelen die gekoppeld worden aan de internationale vraag en aanbod. De regering heeft de prijsschommelingen niet in de hand. Als de politie ongedokumenteerde niet zou aanpakken dan zou men ook hebben geklaagd dat de politie zijn werk niet goed deed. Er wordt al veel werk verzet door de politie door al die drugs en criminaliteits invallen die ze doen. Wel is waar dat het nog niet genoeg is. Door de hoge werkloosheidscijfers en dropouts is het geheel caraibische gebied als onveilig gebied bestempeld voor toeristen op dit moment. Voor jou informatie is niemand achterlijk die duidelijk zijn eigen visie op papier zet. Ik zeg het nog een keer wil Curacao in de toekomst onafhankelijk worden dan zijn dat de onderwerpen waaraan gewerkt moet worden als Curacaonaars zijnde en proberen respect te kweken voor elkaars visie. Kritiek leveren op andermans visie kan iedereen.Graag wil ik ook je eigen visie zien over de toekomst van Curacao.

 7. @Vito Bedankt voor je openhartige visie. We denken op veel punten hetzelfde maar deze regering is helaas niet in staat dat te realiseren. Dat was vroeger inderdaad anders maar toen zaten gestudeerde mensen op die stoelen. Over Doktor da Costa Gomez kan ik je zeggen dat hij een huisvriend was van de familie. Ook doktor werd verraden door zijn eigen mensen en mocht alles opbouwen en werd toen aan de kant gezet en mocht Fijn Jonckheer (DP) naar Nederland om de autonomie te ondertekenen in de Ridderzaal. De geschiedenis heeft zich herhaald omdat de PAR voor de autonome status gevochten heeft en de MFK/PS/MAN naar Nederland gingen om het document te onderteken waar ze tegen waren (NO-groep)!!! Doktor was overigens nooit voor totale onafhankelijkheid maar voor autonomie binnen het Koninkrijk en die denkfout wordt nu door velen gemaakt. We hebben een autonome status binnen het Koninkrijk en moeten er invulling aan gaan geven. Deze regering kan dat niet en helaas laat de PAR nu ook de bevolking in de steek door in slaap te zijn gesust. Ik hoop dat er een nieuwe serieuze partij opstaat die met capabele mensen de rotzooi van deze marionetten gaat opruimen. De totale onafhankelijkheid is absoluut niet de oplossing als we nu al niet in staat zijn er een gezonde maatschappij van te maken waar iedereen zich thuis kan voelen. Van welke ethnische afkomst je ook bent. Daar heb ik geen problemen mee als we maar vooruit willen gaan en iedereen gelijke kansen heeft.

 8. laat de regering gewoon voor werk zorgen voor deze studenten als ze terug komen en werk waar je niet wordt tegengehouden door mensen zonder enige opleidingen en kwaliteiten

 9. @Vito
  Mijn visie is een onafhankelijk Curacao met respect voor allen die op Curacao wonen en zich ook Curacaonaars voelen. Een Curacao die zoals altijd goede vrienden en handelsbetrekkingen onderhoud met zijn naaste buren. Een Curacao die de criminaliteit hard aanpakt, de corruptie op een degelijke manier aanpakt, een regering die transparent is. Een Curacao die de belastinggelden van burgers beter verdeelt ten goede van de Curacaose burgers.Hiermee bedoel ik Investeren in scholing /werk en behuizing voor de burgers. Misschien kan jij jezelf nog herinneren dat Curacao in het verleden een goede naam had op medischgebied in het geheel Caraisiche gebied. Daar moeten wij ook samen met Nederlanders en de eigen potencielekrachten als vroeger hard aan worden gewerkt om dat te herstellen”

  Dat zijn de woorden van Vito, by the way.
  Mijnheer heeft het over een “Curacao” die de kriminalidat keihard aanpakt.
  Hij vergeet erbij te vermelden dat Curacao in de regio naast St. Maarten als ‘onveilig wordt beschouwd.
  Dat de meerderheid vd bevolking heeft gekozen deel uit te blijven maken, voorlopig, tot het Koninkrijk.
  Mijnheer heeft het over ‘verdeling’; van belasting naar ratio bla bla.
  Mijnheer kan aangeradden worden dagelijks de bus te pakken en dan zelf constateren dat de bevolking die van de bussen afhankelijk zijn een grote aanslag op hun maandelijkse uitgaven moeten doen.
  Dat de benzineprijzen door deze regering uit de pan is gerezenb.
  SDat de werkloosheid is toegenomen, en vooral omdat er minder wordt gebouwd. Investeerders blijven weg dankzij deze regering. Dat er wel bouwwerken, indien mogelijk, worden afgebouwd maar dat er nauwelijks nieuwe huizen worden gebouwd. Resultaat, minder werk in de bouw, schoonmaaksters overbodig zijn.
  Dat er een hoge jeugdwerkloosheid is waardoor er meer kinderen op straat rondhangen en geneigd raken rotzooi te trappen.
  Dat je nauwelijks politie op straat ziet, behalve als er een keer een aktie is om de papieren te controleren. Zeldzaam dus.
  Dat deze regering eerder een family business is geworden, lees Schoote/van der Dijs.
  Dat Wiels zijn mannetjes op plekken plaatst waarvan mensen denken wat doen ze daar. Lees; geen kennis en geen kennis gang van zaken.
  Dat is wat er an de hand is mijnheer Vito.
  Als u dat onderkend dan kan ik slechts constateren dat u onder uw steen vandaan moet komen in plaats van zulke achterlijke posts te plaatsen, die wars van waarheden is.

 10. De reacties gelezen hebbende toch nog even een korte reactie op Vito.
  Ik kan u zeggen dat onze dochter niet op kosten vd Curacaose belastingbetaler studeert. Wij betalen haar studie medicijnen namelijk geheel zelf.
  U zegt het goed dat studenten een terugbetaalrplicht hebben, maar ik ben het zeker niet eens dat zij dan maar hier terug moeten komen. Zo prettig is het niet hier voor jonge mensen. Een lamlendig Staten en regering is zeker geen correct voorbeeld voor jongeren.
  En dan zal ik u verder nog iets zeggen, wij verlaten het eiland eveneens, en hebben reeds eerder besloten naar Aruba te vertrekken. Het is treurig dat je beide na vele jaren elders hebt gestudeerd besloot terug te komen en je als academicus niet meer welkom voelt,.
  Voordeel is dat je je overal kunt vestigen, en aangezien wij kinderen van het Caraibisch gebied zijn blijven we in de regio.
  U mag ik ongetwijfeld een goede raad meegeven. Let op uw zaak en let op Wiels en consorten het is een gevaarlijk, uiterst gevaarlijk groepje nietsnutten cq zakkenvullers.

 11. Beste Trupial weet jij waar ik me erg aan ergert, is dat jij dat woord toegelaten gebruikt. Ik ben geen illegaal geweest ik ben ik op Nederlandse grondgebied geboren als het ware op Curacao. Dus ben ik op de eerste plaats een Nederlander met een andere etnisch tintje. Mijn visie is een onafhankelijk Curacao met respect voor allen die op Curacao wonen en zich ook Curacaonaars voelen. Een Curacao die zoals altijd goede vrienden en handelsbetrekkingen onderhoud met zijn naaste buren. Een Curacao die de criminaliteit hard aanpakt, de corruptie op een degelijke manier aanpakt, een regering die transparent is. Een Curacao die de belastinggelden van burgers beter verdeelt ten goede van de Curacaose burgers.Hiermee bedoel ik Investeren in scholing /werk en behuizing voor de burgers. Misschien kan jij jezelf nog herinneren dat Curacao in het verleden een goede naam had op medischgebied in het geheel Caraisiche gebied. Daar moeten wij ook samen met Nederlanders en de eigen potencielekrachten als vroeger hard aan worden gewerkt om dat te herstellen. Er moet op gegeven moment een nieuwe Curacaoenaar ontstaan die verantwoordelijkheid durft te nemen. Niet dat typetje Wiels die tegen alles aan schopt en niks bereikt terwijl hij best wel goede ideen heeft, maar niet weet, hoe zijn ideeen te interpreteren of om te zetten in daden. Kijk weer naar zijn onverstandige opmerking, als hij zijn zin niet krijgt, dat andere partijen de regering naar huis stuurt, dat hij de burgers zal oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit kan je niet maken. Kijk mijn ouders en familie woonden hier ook ver voordat er een Wiels op Curacao bestond. Mijn voorouders hebben net als jij een voorgeschiedenis van meer dan honderd jaar te hebben gewoond op Curacao. Veder ben ik met jou eens dat maar twee partijen zijn die open en duidelijk streven naar onafhankelijkheid en dat zijn PS en de Pais. Die houdt er echter niet in dat de andere partijen er niet naar streven. De anderen streven eerst naar transparentie economische verbetering en daarna naar onafhankelijkheid. Ik ken de vroegere NVP vanaf kleins met Doktor da Costa Gomez die streefde naar de onafhankelijkheid van Curacao. Jammer genoeg was de dood hem eerder bijgevallen dan zijn streven.Als hij nog in leven was gebleven, dan was Curacao op dit moment zeker een onafhankelijk land in de koninkrijk. Over de nieuwe lichting studenten moet ik concluderen dat de nieuwe generatie politici die op dit moment de macht hebben op Curacao mij diep hebben teleurgesteld. Zij bakken er niks van. Ze denken dat hun het beter weten dat de oudere politieke ratten op Curacao. Ze dachten de wereld te zullen verbeteren in een dag en dat is nog niemand gelukt. Dat betekend je eigen doodskist naar de begrafplaatsbrengen. Aruba moest zijn streven aanpassen want het doel was echter niet gericht op totale onafhankelijkheid van Nederland, maar tegen dat overheersing van Curacao. Vanaf dat moment had Curacao ook moeten streven naar statusapartus maar heeft gekozen te kijken hoe het met Suriname zal verlopen na de onafhankelijkheid. Inmiddelas was de grote held van Curacao Doktor overleden en tur kos a keda na Aros di coco.

 12. Een ieder is zelf verantwoordelijke voor de keuzes die hij maakt in zijn leven. Als een student tijdens en na zijn studie in NL of waar dan ook op de wereld tot de conclusie komt dat de plek op aarde waar hij inhoud wil geven aan zijn leven niet Curacao is, dan is dat zijn eigen persoonlijke keus.

  Als hij geïnspireerd, gemotiveerd is om op dit eiland aan de slag te gaan dan is dat meegenomen. Vele factoren bepalen of iemand de keuze maakt om zich te vestigen.
  Alle kreten over moeten en zo, hebben geen enkele waarde. Het werk en leefklimaat moet daarnaar zijn. Die zijn met dunne lijntjes verbonden met het politiek klimaat

 13. @Vito Je hebt zelf het initiatief genomen om hier naartoe te komen? En je zegt dat je hier geboren en getogen bent. Leg me dit aub uit, want dat snap ik niet. Een gezonde discussie is geen gevecht! Je familie is hier toegelaten door de Nederlanders en zo te lezen hebben ze een goede keuze gemaakt, want je bent een knokker en je hebt het gemaakt. Als Nederland deze eilanden kwijt had willen raken dan waren ze gelijktijdig met Suriname onafhankelijk geworden. Zelfs Aruba mocht de onafhankelijkheid (waarvoor ze gekozen hadden/ 10 jaar status aparte en dan in 1996 onafhankelijk worden) weer intrekken. Moderne kreten in de Nederlandse politiek deze dagen is geen geschiedenis. Nederlandse politici (en ik ook) zijn het beu dat er miljoenen gulden/euro niet terecht komen, waar ze terecht behoren te komen ten goede van alle inwoners van Curaçao. Moet ik bij Wiels in de leer om mijn eigen geschiedenis te leren kennen. Mijn familie woonde hier al ver voordat er één Wiels op dit eiland was. Uit mijn reactie kan je vaststellen dat ik bar weinig weet van de geschiedenis. Waaruit maak je dat op? Ik vroeg je ook hoe je een toekomstig Curaçao ziet waarbinnen iedereen zich happy kan voelen? Graag zie ik je reactie, want je gaat er vanuit dat de nieuwe lichting studenten terug moeten komen om het onafhankelijke Curaçao te moeten gaan besturen. Er zijn maar twee partijen die voor onafhankelijkheid zijn en dat zijn Pueblo Soberano en PAIS. De rest laat zich daar niet overuit, omdat ze bang zijn dat ze daar op afgestraft zullen worden. Ik zie graag je visie tegemoed en hoop dat we op een gezonde manier kunnen blijven communiceren.

 14. Beste Ivy. Ik ben ook volkomen eens met de reactie van Sanders. Ik vind ok dat de nieuwe generatie studenten na hun studie wel moeten terug keren om het politiek klimaat daar te gaan reorganiseren. Want door schade en schande zal het Curacaosevolk wel ontwakken uit hun diepe slaap en stupiditeit. Ook moeten ze niet vergeten dat ze allemaal studeren op kosten van de belastingbetaler en dat ze een terugbetaalplicht hebben of prestatie voor de maatschappij moeten leveren. In ieder geval hun generatie moeten de roer gaan omgooien op Curacao. De jongeren moeten het systeem niet gaan verafschuwen maar er tegenaan vechten en schoppen. Sterkte.

 15. @ Trupial. Beste trupial ik ga niet in gevecht met je want ik heb duiudelijk gemaakt dat ik niet verbonden bent met geen enkele politieke partij laat staan hun ideeen. Ik beoordeel ze aan hun daden.Jij heb me ook nooit horen zeggen of schrijven dat ik er niet trots op bent een paspoort te hebben, voor mij part mag het ook een Curacaosepaspoort zou ik ook even trots zijn op mijn identiteit en afkomst. Wederom ben ik niet door Nederlanders hier toegelaten ik heb zelf het initiatief genomen om hier naar toe te komen en ik ben blij dat ik dat initiatief ook heb genomen. Ik heb zelf bikkel hard moeten knokken in dit land om mijn doel te realiseren en dat laat ik me door niemand ontnemen. Mocht jij behoefte hebben om meer te weten over je eigen geschiedenis te willen weten dan raad ik je wel aan in de ler te gaan bij dhr. Wiels. Uit jou reactie heb ik kunnen ventileren dat jij baar weinig weet van je eigen geschiedenis jongen. Verder deel ik je mede dat ik geen aanhang heb en ook geen aanhanger bent van Wiels. Verder stel ik het niet op prijs als jij het woord in mijn mond legt. Verder wil ik je duidelijk benoemen, dat ik geen Nederlander bent, maar een Curacaonaar, doordat ik op Curacao ben geboren. Doordat wij nog steeds geen onafhankeijke status hebben zijn wij genoodzaak voorlopig gebruik te blijven maken van de Nederlandsepaspoort. Mocht er ook Nederlanderlandse Curacaoenaars zijn in de toekomst zijn die zich ook net zo Curacaonaars volen dat ze ook de Curacaosepaspoort mogen hebben. Daar heb ik geen moeite mee. Als jij goed je geschiedenis kent dan moet jij zeker weten dat Nederland die eilanden liever kwijt zijn dan als kolonie te hebben. Feit is ze kosten Nederland meer geld van de Nederlandse en Antilliaanse belasting betalers en alleen de politici profiteren ervan. Dus raad ik je aan om je geschiedenislessen beter te gaan bestuderen er jij nonsence reactie geeft op andermans visie.

 16. @Vito Je zegt dat je namens de meeste Curaçaoënaars spreekt? Is dat zo? Ik ben ook geboren en getogen hier. Je spreekt niet namens mij en je argumenten slaan nergens op. Mijn Curaçaose geschiedenis is opgebouwd door de jaren heen. Met alle mooie en minder mooie zaken. Het is makkelijk om te roepen dat je iets niet wil terwijl je de echte geschiedenis niet kent en ook nooit de moeite hebt genomen om je er in te verdiepen. De meeste mensen (jouw aanhang) roepen maar wat en verdraaien de geschiedenis in hun voordeel. Je hebt niks tegen Nederlanders? Je bent er één, want je bent hier door de Nederlanders toegelaten en je hebt een Nederlands paspoort gekregen. Ik zou zeggen lever dat in als je er niet happy mee bent. Niemand dwingt je om Nederlander te zijn. Het is een keuze die jouw familie voor je heeft gemaakt. Hoe zie jij een ideaal Curaçao waar iedereen zich in thuis kan voelen?

 17. @ Trupial. Beste trupial laten wij niet meer blijven zeuren over die arme Peter Stuyvesant standbeeld. Er is een nieuwe tijdperk aangebroken op Curacao en wij moeten ermee leren leven. Standbeelden hebben ze genoeg in Nederland van de Nederlandsehelden waarom mag het op Curacao niet. Overal ter wereld zie je alleen nationalehelden geef Curacao ook een kans. In principe ben ik ook tegen al die Nederlandse namen op Curacao. Ik heb niks tegen de Nederlanders hoor ik kan goed met ze samenleven hoor. Maar de meeste Curacaoenaar willen af van bepaalde verleden en die moeten ook gerespecteerd worden. Ik hou van Holland maar ook van Curacao geboren en getogen.

 18. Vroeger was het ook zo dat als jij uit een arm zwart familiegezin komt, moeilijk was een beurs te krijgen voor een studie in Nederland. Alleen als je afkomstig was van een goede fratersschool werd voor gedragen voor een studiebeurs. Ik heb zelf in de jaren 66/67 twee een examen gedaan voor een simpele technischseschool op Curacao. Ben twee keer afgewezen en moest van school. Gelukkig was ik een doorzetter en heb het gemaakt tot HBO. Ik ben heel trots op mijzelf dat ik alles op eigen kracht heb gerealiseerd en dat ik niet afhankelijk ben van geen enkele politieke partij op Curacao. Na mijn studie heb ik ook gewerkt op Curacao ik kon mij niet aanpassen aan de politieke en werksysteem op Curacao. @ Juni over dat politieke gedoe, is het altijd zo geweest op Curacao en het zal ook nooit veranderen. Erger nog als je ook wat beter opgeleid bent dan je leidinggevenden dan kan jij het ook schudden. Dan ben jij zijn gevaarlijke concurent. Als jij een opleiding heb gedaan in financiele wereld dan wordt je met openhanden aangenomen in de partikuliere sector op Curacao en zo vertrekken al onze goed opgeleide mensen naar het buitenland wat hun volste recht is. Maar ik wil de jonge Curacaose geschoolde krachten toch stimuleren terug te keren om het politieke klimaat te verbeteren want hun zijn de nieuwe generatie die het later moet gaan doen na de onafhankelijkheid.Over een paar jaar bestaat deze oude politieke leiders er niet meer en hun moeten het systeem gaan veranderen. Sukses

 19. Grapjas die minister Lionel Jansen. Eerst het Peter Stuyvesant beeld laten verwijderen (te koloniaal) en dan in de Koloniale Luchtvaart Maatschappij (KLM) naar Nederland vliegen om carnaval in Rotterdam te gaan vieren. Zelfs carnaval is een koloniaal feestje meneer Jansen. Hypocriete zakkenvuller uit het marionetten kabinet.

 20. Mijn zus wilde graag terugkomen naar curacao om in de overheid te helpen.. ondanks haar ervaring en opleiding wilde de overheid (lees huidige regering) haar niet in dienst nemen want ze is van de verkeerde politieke kleur…

 21. De reacties gelezen hebbende word ik daar toch wel heel erg treurig van.
  Zo’n schitterend eiland, zoveel lieve en aardige mensen en zo’n ongeregelde bende in de Staten en regering. Het is meer dan een schande.
  Ik ben net teruggekeerd uit NY en Miami en heb al van best veel mensen begrepen dat zij ‘gehoord’ hebben dat Curacao zo gevaarlijk is geworden. De Amerikanen hebben eerst St.Maarften gemeden en we stevenen hier eveneens daarop af.
  Dat is natuurlijk niet echt een mooie promotie voor ons eiland. Hegt spreekt natuurlijk voor zich dat er heel wat moet gebeuren. En het begin zal gemaakt moeten worden om de club van zakkenvullers die slechts polariseren en haatzaaien naar huis te sturen.

 22. Hohoho, meneer Jansen, een probleem: die bursalen studeren, leren hun blik verruimen en u vraagt om ze terug te komen? Kan wel, baantje Jamolokuku en andere zijn beter te vervangen door mensen, die gestudeerd hebben, hetzij in Nl, US of andere landen. Ze verdienen daar, als men klaar is, ongeveer 3 x (minimaal) meer dan hier. Wat vraagt u aan deze mensen? Simpele ziel

 23. En niet alleen studenten denken er zo over. Ik ben na mijn studie ook in Nederland gebleven en heb er altijd met veel plezier gewoond en gewerkt. Nu ik weer anderhalf jaar terug ben op dit eiland vraag ik me weleens af waarom ik in hemelsnaam terug ben gekomen…

 24. Beste Ivy,

  dat is heel begrijpelijk, deze pubers die zich politici noemen zijn een groot gevaar voor onze democratie.
  het begint hier langzaam aan een dictatuur te worden.
  het land wordt meegezogen in hun domme ideeen.
  Er lijkt op curacao geen oprechte politicus te bestaan.
  Op wie moet ik straks stemmen??
  Misschien moeten de studenten na hun studie wel terugkeren en de politiek hier gaan reorganiseren.
  Het zal ooit wel goed komen, want het volk kan niet zo dom zijn/blijven dat ze deze politici blijven steunen.

 25. Onze dochter is gisteren vertrokken en geeft nu al aan niet meer ‘voorgoed’ te willen terugkere zolang het politiek gezien zo’n rommeltje is. Zij heeft nu reeds besloten na haar studie naar de VS te gaan.
  Wij hebben inmiddels ook begrepen dat een flink aantal van haar vrienden en vriendinnen dezelfde mening is toegedaan. Het is bijzonder opvallend dat jongeren het politieke klimaat op het eiland niet zien zitten en verafschuwen.
  Dat zegt wel wat en zou een duidelijk signaal moeten zijn.