• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De economie van Curaçao is het afgelopen jaar met 0,1 procent gestegen. De lichte stijging is gebaseerd op de eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao (CBS). De groei heeft voornamelijk plaatsgevonden in de bedrijfstakken handel, horeca en overheid.

De economische groei wordt berekend aan de hand van de volumegroei in het productieproces. In 2010 was dat het hoogst in de bedrijfstakken handel (5,8 procent), horeca (4 procent), privé onderwijs (4,1 procent), overige gemeenschappelijke, sociale en persoonlijke dienstverlening (4,8 procent) en overheid (4,7 procent).

Consumptie
Ook het openbaar nut (2,7 procent), de financiële dienstverlening (1,1 procent) en de particuliere huishoudens (1,7 procent) vertonen een stijging. De grootste bijdrage aan de lichte economische groei komt van de consumptieve bestedingen. De uitgaven aan consumptiegoederen zorgde voor een groei van 11 procent.

Daling
De grootste daling is te zien in de bedrijfstak industrie. Die vertoonde een daling van 6,6 procent, wat voornamelijk veroorzaakt werd door de daling in raffinage productie. Dit is een gevolg van het uitvallen van de BOO-commissie. Ook in de sectoren bouw (6 procent) en gezondheidszorg (3,4 procent) is een flinke daling te zien. De bedrijfstak landbouw, visserij en mijnbouw is met 1 procent achteruitgegaan, wat vooral veroorzaakt werd door de zware regenval vorig jaar.

Wereldeconomie
Volgens de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de wereldeconomie in 2010 met 5,1 procent gestegen. In het Caribische gebied is de economie met 1,3 procent achteruitgegaan, wat de economische groei in Curaçao in vergelijking met de Caribische regio relatief hoog maakt.

www.versgeperst.com