• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Karnaval wordt in 2012 wellicht heel anders aangepakt. Live bands maken plaats voor boxen met muziek langs de straat en Otrobanda wordt ingeruild voor de EEG-weg. Volgens Fudeka dragen de maatregelen bij aan kostenbesparing en veiligheid. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers om hun mening.

“Ik begrijp de plannen wel”, vertelt de 38-jarige Jacky. “De muziek is soms hard. Er staan kinderen en ouderen tussen die ook willen genieten. Ik zelf vind het wel jammer, Karnaval is leuk zoals het is.” Ook Kevin van 18 zou de veranderingen jammer vinden. “Als je er last van hebt, blijf je toch gewoon thuis.”

‘Ik vermaak me wel’
De 34-jarige An is totaal niet te spreken over de plannen. “Karnaval is muziek. Karnaval draait om de muziek en nu willen ze ons dat gaat afnemen? Wat gaan ze voor muziek door de boxen laten horen? Lil Wayne?” Een verandering van de route maakt An minder uit. “Ook al is het in Banda Bou, ik vermaak me wel.”

‘Meer geld voor kostuums’
Antonia van 41 heeft begrip voor de nieuwe ideeën. “Het is niet zoals we Karnaval gewend zijn hier, maar misschien is dit ook leuk. Het lijkt meer op een soort straatfestival dan en iedereen hoort dezelfde muziek. De kosten zullen inderdaad omlaag schieten: al die DJ’s op die karren kosten een fortuin. Mensen die meelopen kunnen dit geld dan misschien in het kostuum steken.”

7 reacties op “‘Karnaval draait om muziek’”

 1. Curacao, is van zijn eigen een multicultureel land, wees dan ook zo in alle aspecten, Andere landen hebben niet de grote verschillen in culturen zoals wij, dus waarom denkt men nog steeds dat het Curacaose cultuur alleen van curacao is??? Een multi cultureel eiland heeft een multi cultureel carnaval nodig, meerdere talen, internationale groeps thema’s en wat meer sprong in de dans stappen.
  Oh en @Silvia, Elk land heeft inderdaad een eigen specifieke carnaval sfeer, en die bestaan ook allemaal uit milticulturele aspecten, niet alleen een taal, een idee, en een groep.
  En op uw eerdere opmerking dat ik import ben, ik ben geboren en getogen op Curacao, in andere woorden een YDK. Kemen bai huza bo palabra nan die wiels otro kaminda, bisa ku mi no ta un yu di korsou, bin kita e tatuage di mi isla i su nomber for di mi brasa anto!
  Ik kwam eerder mischien radicaal over dat de veranderingen drastisch moeten zijn, maar die komen op eigen tijd aan zetten, voor nu, haal al de giga trucks met band achter op van de straat want die kosten een gigantische vermogen om te betalen, zo een setup up is zo ie zo out of date, een huidige toyota hilux kan je gebruiken met een verlengde trailer er achter. Ik heb een Hilux een yacht uit het water zien trekken, een 15 man band met geluids instalatie is dus een eitje. Kosten vermindering betekent niet iets weghalen maar het op zuinigere maniere te doen. En als de prijs van mee doen minder word, zul je zien hoe veel meer mensen mee gaan lopen en je dan een grotere winst zal boeken.
  En daarmee kan de volgende carnaval nog beter en groter worden gemaakt zodat nog meer mensen mee kunnen doen.

 2. Ik denk dat wat meer variatie in onze Karnaval het wel leuker zou maken. De hele avond tumba en ritmo kombina luisteren vond ik altijd saai, dus ik juig het idee toe om wat lekkere soca of samba erbij toe te voegen. Meneer Lotman is zeker geen import, maar iemand die wat meer saus in onze steeds minder bijzondere carnaval wil toevoegen.

 3. @dwerg85
  Elk land heeft zijn eigen specifieke carnavalssfeer.
  Wij hebben ons ding met onze tumba. Wil je als toerist hiervan genieten dan dompel je je in onze carnavalscultuur.
  Curacao zonodig als toeristisch land neerzetten. Wij hebben daar o.a de North sea Jazz voor.
  Van ons Carnaval daar blijft iedereen van af. Het geluid mag vele malen zachter maar verder sloesh.

 4. @silvia: U beseft wel dat “onze carnaval” gewoon een kopie is van de grote uit zuid-america he? Als u eens niet zo snel was om de standpunt van lotman af te schieten zou u kunnen hebben inzien dat er wel wat in zit. Vooral als wij zonodig curacao als toeristisch land willen neerzetten.

 5. @Lotman,
  Jij bent zeker import. Wij zijn geen anderen. De Carnaval van Curacao is van Curacao. Het is een feest voor en door de mensen.
  Hier hebben wij de Tumba en wat brass bands. Tussendoor een verdwaalde kabriet.
  Geen soca of Braziliaanse muziek en zeker niet een andere taal. Snap je het niet, dan ga je maar op zoek naar wat er wordt gezongen. Misschien dat je dan ons Carnaval crioyo feaver meekrijgt. Wil je jonge malse meiden met trillende benen en borsten dan ga je Carnaval maar ergens anders vieren.

  Ik snap het best van de kostenverlaging. Laat Fudeka maar komen met een totaal plan met daarbij een concrete kostenraming. Maar niet zomaar iets uit het niet gillen. Ik vind op hun website ook helemaal niets van een document waarin de maatregelen zijn opgenomen.

 6. Ik heb veel verschillende karnavals gezien in andere landen zoals Trinidad, Brazilie, enz. Onze Curacaose karnaval stelt helemaal niets voor tegen over die van de rest van de wereld.
  Geen echte dans routines, geen giga decoraties waar je WOW tegen zegt, costumes waar je al van begint te zweten al je ze ziet, weinig jongeren die mee lopen in plaats van aan de kant zuipen, en er is weinig sexies aan grote vrouwen in kleeding met oog verblindende kleuren.
  Op curacao kunnen wij ook een te gekke karnaval houden, met jonge dames die kunnen dansen en wat leuks aan hebben, costumes niet niet om thema gaan perse maar om se wow factor, dansen en billen schudden met z’n alle in plaats van een beetje met je schouders schudden terwijl je loopt, en “floats” die de thema van de groepen en het hele karnaval uitbundig uitstralen en alle ogen te pakken krijgen!!!

  Zo een karnaval is echt niet onmogenlijk, omdat het overal anders ook tevoorschijn komt, dus we moeten niet alleen kijken naar hoe we het muziek naar voren brengen maar ook hoe we alles anders doen. Verandering is prima en kan alleen voor uit gang brengen, ik vindt het goed dat ze tenminste de initiatief nemen om te beginnen met veranderingen, en nu de rest van ze!!!
  Al die dj’s en band kunnen tog nog steeds met jump ups en jump ins mee doen, en die mogen ook allemaal mee lopen met karnaval.
  Ik heb tog nooit kunnen begrijpen wat er allemaal werd gezongen, mischien dus dan ook andere talen erbij halen, we verstaan allemaal tog ook nederlands, engels en spaans? en af en toe wat van dat gekke soka en braziliaanse muziek mag er ook wel bij, de internationale sfeer van ons eiland erbij halen en het voor nog meer mensen nog leuker maken.

  De route maakt trouwends heel weinig uit, misachien moeten we zo juist over de Juliana brug heen lopen en salina in gaan en dan bij de mcb bank stoppen?
  Breng het karnavals revolutie naar voren en zie maar eens hoe veel ongerepte mogenlijkheden en zijn om te proberen!!!!!!! Laten we beginnen met de mensen van Fudeka te helpen kijken naar wat andere landen doen, en mischien die teken film “RIO” laten kijken, wat ideeen daar van daan hen laten inspireren!!!!

  DOEN MENSEN DIT IS DE KANS OM TE BEGINNEN!!!!!!

 7. carnaval is een culturele gebeurtenis van de volk een keer per jaar kunnen de mensen genieten en toeristen komen ook naar het eiland voor het carnaval laat ons niet meer iets afpakken van de volk zo is het goed laat het zo blijven