• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een speciaal aangelegde baan van 22 kilometer alleen voor hoge snelheidsbussen. Pueblo Soberano oppert het idee om een hoge snelheids-bussysteem in te voeren en kwam gisteren met een uitgebreid voorstel. Aan het project hangt wel een prijskaartje van ruim 120 miljoen gulden.

De baan voor de hoge snelheidsbussen begint in Koraal Specht en loopt via de Jan Noorduyn weg naar het Rif. Langs de weg komen rond de 20 busstations. Elke bus kan rond de 50 tot 75 passagiers meenemen.

Noodzakelijk
De aparte weg is volgens PS-voorzitter Melvin Cijntje nodig, omdat het delen van de weg met andere gebruikers ervoor zorgt dat bussen niet op tijd komen. “Het is noodzakelijk dat er op dit moment voorstellen komen om de transportproblemen op het eiland op te lossen.”

Kosten
Cijntje heeft in zijn plannen de kosten van de buslijn (60 tot 70 miljoen), de aanleg van de busstations (30 tot 40 miljoen) en de kosten voor aanleg van de noodzakelijke infrastructuur meegerekend. De kostenposten lopen gezamenlijk op tot ruim 120 miljoen gulden. De kosten voor de nieuwe bussen zijn nog niet meegerekend: dit komt neer op zo’n half miljoen per bus.

Vier jaar
De PS-voorzitter vindt dat de investering nodig is, omdat er de laatste jaren te weinig geïnvesteerd is in de lokale infrastructuur. De plannen van Cijntje zullen vanaf het moment dat deze van start gaan nog zeker vier jaar nodig hebben om te worden afgerond.

25 reacties op “Speciale baan voor hoge snelheidsbussen”

 1. Wat een briljant figuur die Wiels. Hij bevestigd elke dag weer dat hij (met voorsprong) de allergrootste idioot is van het eiland. En daar hebben dan zoveel (andere) idioten op gestemd. Busbaan van 120.000.000 Naf? Als je kiezers echt wilt besodemieteren dan moet je dat geld inderdaad zo wegsmijten.
  Gelukkig is Curacao een superwelvarend land waar geen armoede heerst, geweldig onderwijs wordt gegeven, iedereen een baan / inkomen heeft, geen criminaliteit heerst, milieuvervuiling niet bestaat, er een hypermodern ziekenhuis is gebouwd en geen ontwikkelingshulp uit Nederland ontvangt.

  Of is dit wat er uit het bezoek van Schotte aan Comobia is gekomen van een paar maanden geleden? Die is toen apart naar Bogota gevlogen om de busbanen te bewonderen. Mogen we een overzich van welke gekke dingen hij nog meer heeft gezien tijdens zijn reisjes naar allerhande mooie landen?
  Wellicht ook handig om eens de verkiezingsbeloftes en het regeerakkoord van die maffe regeringspartijtjes naast de werkelijkheid te leggen?
  Eens zien wat voor concrete voorstellen ze hebben gedaan om hun beloftes na te komen. Zal wel absurd weinig van terecht zijn gekomen 10 maanden na 10-10-10.

 2. Misschien toch eens kijken op Aruba, een tramlijn zou zo gek nog niet zijn, leg dan gelijk een tweede lijn van hyatt naar kalki zijn er een hoop toeristen van de weg en ziet het eiland er ook mooier uit. bovendien gaan trams rustig een halve eeuw mee en kan de bestuurder hem niet zo makkelijk afraggen als onze nieuwe bussen. Hoe vaak de tram rijdt gaan we natuurlijk niet weten met de BOO centrale maar dat is dan weer een ander punt.
  Detail wat hiet over het hoofd gezien wordt is dat er in en rond Jan Thiel inmiddels ruim 500 mensen werken die kunnen ook niet met deze bussen.

 3. waarom geen lijn van Jan Thiel naar Westpunt?

 4. Nou nou mensen een beetje dimmen zeg. Nu heeft die man eindelijk een idee waar de bevolking uiteindelijk beter van zou kunnen worden, is het weer niet goed. Het geld zal geen probleem zijn, dat vraagt de volgende regering wel aan Nederland als “bijzondere ontwikkelings bijdrage” weten die makamba’s veel, of toch weer wel ? Ik ben het met een andere reactant eens, gelukkig dat hij (Wiels) niet met de metro van Centraal naar de Bijlmer is gegaan, anders hadden we nu opgescheept gezeten met de Cutro. Lijkt me wel spannend van Awasa naar Charo in 2 minuten.
  Nou Cooper, je hebt de baas gehoord, ga jij ook eens wat nuttigs doen.

 5. boven dier pooper cooper! rijd zelf eens onze wegen van nu zij al in verwaarloosde staat van ontbinding….. eerst eens goed nadenken voor dat je begint aan je nieuwe uitvinding.
  We hebben echt de meest domme politici aan de macht ! een bus baan… we hebben niet eens fiestpaden ! laatstaan een een normaal wegdenk…. dat gaten vullen vult alleen uw zakken…. eens goed aan pakken…want u blijft maar kwakken !
  al die reisjes hebben u er echt niet slimmer op gemaakt….. alleen maar Waan iedeen naar buiten brengen … straks weer ijstkasten uitdelen voor het volk dat op u stemt…. waarom geen studie of curssusen voor het volk zodat ze slimmer worden ? misschien moeten we eens op een andere manier aan de weg timmeren … mr cooper !

 6. Oke, dat is 5.454545 gulden per kilometer weg, ongeveer 5500 per meter weg. Wat een capaciteit zeg, 50 tot 75 personen. Zal een pittige ritprijs worden.
  Hij kan beter tolpoortjes plaatsen. Kost minder en levert meer op ook. Tijdens de spits rijden voor 2,50 per kilometer. De bus is dan gratis. Probleem opgelost.

 7. WAANZIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Er is niet eens geld voor:
  Dichten gaten in de wegen / veillige en werkende wegverlichting (en zet de wegverlichteng aub uit overdag!) / aanpak vervuilende busjes en wagens / juiste markeringen op de wegen / aanpak onveilige verkeerssituaties (regels voorrang etc.) / etc.etc. etc. Wiels is aan het “luchtfietsen” en waarom horen we niets van Cooper???

 8. Nee, maar natuurlijk is dit een goed plan van Wiels. En logisch ook! Want we zitten met een wegennet dat gatenkaas is. Daarom rijden we hier als slakken. We kunnen natuurlijk de wegen gaan opknappen en dan gaat het verkeer allemaal wat vlugger. Hoeven we niet meer zo te laveren en bepaalde wegen te mijden. MAAR! Beste mensen, dat is allemaal wat TE eenvoudig en makkelijk bedacht. Bovendien, in de politiek gaat het om GROTE ideen en MAJESTUEUZE oplossingen.

  DUS:

  We knappen de wegen niet op, maar we schaffen formule-1 bussen aan die als een haas over ALLE GATEN HEEN DONDEREN! JA! ZO moeten we dat oplossen. We racen er gewoon keihard overeen alsof ze er NIET ZIJN!

  En zo past deze oplossing perfect in de politiek van hier. We doen gewoon of er niets aan de hand is en tarten de werkelijkheid nog harder dan voorheen. Bravo! BRAVO!

 9. Grappig dit allemaal. Ten eerste kunnen wij even toejuichen dat er echte ideeen komen om problemen op te lossen ipv tijd insteken om anderen te beschuldigen zoals de regering voor de afgelopen maanden heeft gedaan.

  Ten tweede vind ik wel dat zulke innovaties Curacao niet ten goede doen. Curacaoenaars willen op den duur allemaal hun eigen auto, het sociaal systeem is anders. IPV geld hierin steken, laten we maar eerst die stoplichten op mekaar koppelen. Ben ik de enige met de ervaring dat je altijd moet stoppen op een hoofdweg? Dit gaat niet ten goede van efficientie…. and dont forget your gas mileage!

 10. @Surinamer, een psychologische test.. Dan zou de gehele regering deze niet halen!

 11. De mensen houden hier van lekker rustig rijden! Als ze haast hebben halen ze wel op de raaste plekken in (zie ik ze weer bij de stoplicht). Eerst de huidige wegen in orde maken en dan de volgende klus. Ik heb vaak 650 km gereden, hard rijden 130km per uur of 110 maakt echt maar een verschil van 15 a30 minuten op 6,30 uur rijden. Laat staan op dit kleine eilandje…..optijd komen heeft toch geen zin omdat je toch altijd moet wachten.

  Ik kan me nog herinneren dat Minister Cooper een lening moest aangaan om de huidige weg op te knappen. Wiels loopt weer populistisch te schreeuwen.

 12. Nou valt mij dat plan van Wiels toch wel tegen, hij rijd op de snelweg, ziet rechts van hem het woord bus op de weg geschilderd en vraagt aan zij chauffeur “wat betekend dat”, deze legt het hem uit en voilà, Curaçao heeft zijn busbanen. Gelukkig dat hij niet met de metro van Amsterdam Centrum naar de Bijlmer is gegaan.

 13. Wiels lijkt veel op wijlen Henck Arron van Suriname. Die man met zijn gefantaseerde hoogwaardige denkbeelden. Dankzij die fantasie hebben ze meer dan een miljard euro in rook doen laten opgaan in een West-Suriname project samen met een spoorlijn die loopt van ergens naar.. nergens! Ik ben de mening toegedaan dat een ieder die de politiek betreedt, eerst een psychologische test moet ondergaan alvorens hij/zij mag meedoen.

 14. Waarom geen snelbus over een paar jaren waarom niet plannen kan wij altijd maken net met een ieder zn leven. Ik denk niet dat Dhr Cijntje van PS bedoeld dat hij morgen met dat gaat beginnen. En trouwens alles is mogelijk ik visualiseert altijd en ik zie het wel gebeuren over een paar jaar why not? wij moeten ook mee gaan met de tijd. Wanneer de wegen gemaakt zijn en infrastuctuur en iedereen die in bezit is van een rijbewijs weer opnieuw examen gaat doen, en strengere regels voor mensen die dronken zijn achter het stuur gevangennis in rijbewijs afpakken en en die persoon mag nooit meer rijden klaar. Als wij de wegen hebben opgeknapt dan gaan we kijken waar er mogelijkheid is om fiets paden te leggen. Dus de volgorde 1. De wegen en infrastuctuur. 2. Iedereen opnieuw of een opfris cursus voor iedereen die in het bezit is van een rijbewijs. Kijk waar er mogelijkheid is waar wij fietspaden kunnen leggen.3. Laatst als dat alles rond is en de andere problemen dan kunnen we wel gaan zitten om over een snelheidsbus te praten. WAT DAT KAN WEL !!!!!!!

 15. En de verloichting van deze busbaan? zeker de lantaarnpalen uit ‘dure’ wijken halen..

  trouwens waarom geen brug bouwen naar Aruba, Bonaire en Venezuela?

 16. Terwijl iedereen dit idee volstrekt belachelijk vindt, wordt bij onze buren (Aruba) wel een tramlijn aangelegd. Daarnaast wordt een snelweg tussen San nikolaas en Oranjestad aangelegd en in de toekomst een metro systeem. Op curacao komen we niet verder dan rotondetjes plaatsen en slechte vliegvelden bouwen. Zelfs een mogelijke hypermodern ziekenhuis op niveau net als onze buureilanden, is van tafel.

 17. no tin luga pa pone un fietspad i awor ta bai pone un baan spesial pa bus.
  geldverspilling er is een ziekenhuis in wacht op renovatie.
  stranden die open moeten blijven voor de lokale mensen.
  prijzen die omlaag moeten gaan voor levensbehoefte.
  wegen die onder water komen die gerepareerd moeten etc.
  bus moderno nos mester mi ta eens ku ne.
  kom op al dat voor 120 miljoen.

 18. kunnen niet eens het wegdek van nu onderhouden…. weer 120 miljoen door de plee trekken !

  ONGESCHOOLDE Politiek KWAKZALVERS !

 19. Al weer een bevestiging van het feit dat binnen PS niemand gehinderd wordt door enige vorm van verstand.
  120 miljoen gulden……..Slaap lekker verder!!!!!
  Een buskaartje gaat dan zeker NAF 20,00 kosten

  Ga eerst de wegen maar eens repareren zodat deze fatsoenlijk te gebruiken zijn.

 20. Beste Pueblo Soberano, misschien kunnen jullie even bij NL aankloppen voor het geld. Er komt toch al zoveel deze kant op, die 120 miljoen is maar een schijntje. Maar zorg er vooral niet voor dat NL toezicht gaat houden op de aanleg van de busbaan, die dictatoriale slavenhouders mogen zich er niet mee bemoeien. Gewoon zoals altijd geld ontvangen zonder verplichtingen. Wat is het leven toch mooi in het koppie van Wiels. Bij Rotterdam hebben ze een speciale plaats voor zulke mensen, het Delta Ziekenhuis, daar kunnen alle zwakzinnigen terecht. Alhoewel ik denk dat ik de bewoners van Delta nu beledig!! Sorry daarvoor!!

 21. @ ook een Nederlandse Paspoort
  @Wimpiri
  @Sander
  @Waruwaru
  Ik ben het helemaal eens met jullie reactie. Ik moest hard lachen toen ik dit bericht las. Ik ben zeker niet tegen innovatie en vooruitgang tbv de mensen die het hard nodig hebben. Maar ik denk dat er andere zaken zijn die eerder (en zeker de komende 10 jaar) de aandacht vergen. Hoge snelheidslijn op Curacao?? Wiels wil eerst de dakpannen leggen en dan pas de fundering storten.

 22. Wel handig als je snel even ergens een overval wil plegen. Ook in nederland is het openbaar vervoer een bodemloze put. Moeten we zeker doen hier. Wordt nu eindelijk eens wakker En los eerst de criminaliteit eens op !!!!

 23. laat hem eerst maar eens de wegen repareren en de straatlantaarns.
  als er geld over is mag ie die busbaan maken…..
  wat moet die man toch lekker simpel van geest zijn en geen enkele remmingen kennen….

 24. Ja je kan wel zien dat Wiels pas geleden in Nederland is geweest en de busbanen aandachtig heeft bestudeerd nu de uitvoering nog. Maar aan de andere kant zou het misschien ook verstandig zijn de bestaande wegen in op z’n minst berijdbare toestand te brengen. Of is dit voor Wiels een weg te ver ?

 25. Wow, wat een idee. Lekker snel naar de plaats waar je weer uren in de rij kunt staan.
  En helemaal geen weggegooid geld hoor voor een tijdwinst van hooguit 10 minuten.
  En alle stoplichten gaan op groen en er gaan 50.000 passagiers per dag mee.
  De Fabeltjeskrant van de Club van Kale Knarren.