• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Elk jaar worden er op het eiland rond de 25.000 meldingen van inbraak gedaan. Statenlid Jaime Cordoba trok vrijdag aan de bel. “De stroom van inbraken zorgt voor angst onder de bevolking van Curaçao”, aldus de ex-politiecommissaris. Versgeperst.com vroeg jou: voel jij je bedreigd?

“Jazeker”, reageert Marcha (41). “Ik voel me vaak bedreigd, ja. In 2008 is er twee keer bij mij ingebroken. En ook bij mijn buurvrouw. Sindsdien is de situatie verbeterd en hebben we hekken en een alarm. De politie houdt onze buurt, in Banda’bou, nu ook beter in de gaten. Hoe het komt? Mensen zijn lui en willen niet werken.”

Jongeren
Annil (30) vult haar aan. “Het probleem ligt bij de jongeren, zij willen niet werken. Bijna alle overvallen worden gepleegd door jongeren.” Annil maakt zich over zijn eigen situatie geen zorgen. “Nee, ik voel me niet bedreigd. Er is nog nooit ingebroken bij mij.”

School
Ook Nina (24) voelt zich op haar gemak. “Ik woon in een rustige wijk waar bijna nooit ingebroken wordt.” Ze schrikt wel even van het hoge aantal inbraken. “Het komt door jongeren die niet naar school gaan. Die raken al snel op het criminele pad.”

Ouders
“Het probleem ligt inderdaad bij de scholing, de overheid en de jongeren”, zegt meneer Cijntje (39). “Jongeren moeten begeleid worden. Zowel door school, als door hun ouders. Die zijn eindverantwoordelijk voor hun kinderen.” Zelf voelt meneer Cijntje zich niet bedreigd. “Ik woon met veel familie in een vertrouwde omgeving, ik voel me veilig.”

Buitenlandse arbeidskrachten
Mevrouw Vos (52) voelt zich ook niet bedreigd. Volgens haar zijn veel jongeren verantwoordelijk voor de inbraken, maar ze nuanceert het heersende beeld. “De oorzaak van het probleem ligt bij de buitenlandse arbeidskrachten die naar het eiland komen. Mensen uit Venezuela en Colombia werken hier voor weinig geld, waardoor er weinig banen overblijven. Daardoor gaan jongeren stelen.”

21 reacties op “‘Jongeren zijn lui en willen niet werken’”

 1. Op Curacao waren ze toen de tijd bezig met een wet die moeders verplichten om de naam van de vader ook kenbaar te maken. Wat is er met dat wet gebeurd. Kan iemand mij vertellen wat er daarmee is gebeurd of is het in de ministerelelade verdwenen. Ik kan me niet meer herinneren wie ermee bezig was. Dat kon goed aansluiten op het artikel van Linda van Dalen. Want dan kon je de vaders verplichten alimentatie te betalen en hun te wijzen op hun zorgplicht. Met anderen woorden zou de moeders verplicht moeten worden wanneer ze het pas geboren kind gaan opgeven bij Kranshi, dat ze verplicht zijn de naam van de vader kenbaar te maken. Gehuwd of niet. Curacao moet ook verlost worden van dat probleem van kind opgeven vader onbekend. Linda verder vond ik jou artikel kort, krachtig en duidelijk.
  @ Shimaruku het is geen kwestie van voor elkaar opnemen. Kijk ik ben ook op Curacao geboren en wij zijn gewent de eerlijke waarheid te omzeilen. Ik ben ook tussen 1995 en 2000 geemigreerd naar Curacao. Ik werd op gegeven moment zo moe van bepaalde dingen/mensen uit onze eigen dushi Korsou dat ik de biezen heb genomen en weer terug gegaan naar Nederland. In Nederland ben je vrij te praten en bewegen zonder rekening te houden met geen enkele represaille van geen enkele politici. Kijk YWN en Rotterdam hebben hun eigen mening duidelijk hier neer gelegd. Als ik hun artikel analiseerd dan moet ik helaas concluderen dat ze gelijk hebben. Ik schrijf het alleen niet, maar ik ben dezelfde mening toegedaan als YWN. Onze vrouwen en mannen zijn onverantwoord bezig. Niet allemaal hoor. Vaak zijn het mensen afkomstig van een marginaal heel laag gezin, die al maar door kinderen blijven maken zonder om te kijken naar de schade die ze veroorzaken aan de gemeenschap. En nu krijg je ook nog een tendens erbij met die stroom illegale kinderen die een nog grotere probleem worden voor onze gemeenschap. Kijk naar ons schoolsysteem Nederlandsetaal als basis taal, nog grotere probleem als je spaanstalig bent een regelrechte ramp, als gevolg meer dropouts doordat men het opvoedingssyteem niet kunnen volgen. Maar niemand durft paal en perk te stellen aan de toelating van spaantaligen op Curacao. Op Curacao kunnen wij ons eigen problemen niet goed oplossen maar houden de deuren wijd open voor illegalen. Dus terug komend op de oorspronkelijk verhaal. Kinderen hebben een vaderfiguur nodig om hun te begeleiden binnen die opvoedingsproces. Kijk in Nederland zie je de laatste jaren ook een toename van een ouder gezinnen. Vaak zijn het Nederlandsemoeders die voor een kind kiezen en opvoeden zonder dat er sprake is van een vader figuur in huis. Vaak loopt het vanzelf wel goed, als de familieband en buren goed is. Want dan neemt zoals vroeger de Ooms en neven het vaderrol over van de afwezige vader.

 2. Er zouden opvoed cursussen moet komen,verpicht,aan zwanger geraakte meisjes,zodat ze keren dat een kind liefde,aandacht en verzorging nodig hebben,er zou verpilichte allimentatie moeten komen,voor de mannen die overal maar hun P uit hun broek halen en meisjes zwanger maken,zouden ze eerst 10 keer nadenken voordat ze dat weer doen en willen ze het doen,dan zulllen ze wel condooms gebruiken,is ook weer een oplossing voor teveel ongewenste zwangerschappen! Wat meer acctiviteiten voor jongeren,zoals sportclubs en chill clubs zou ook wel goed zijn,dan hangen ze minder op straat! En tja,grag een gouden ketting willen of een BB wil elke jongeren wel,niet alleen op dit eiland hoor! En niet alle jongeren zijn te lui of hebben geen eigen kamer!Al met al,er zijn zoveel maatregelen te nemen tegen dit probleem,maar als er niks aan gedaan word,word het alleen maar erger!!

 3. @Vito
  Met de rommel die @YWN uit zijn toetsenbord haalt, kan hij/zij heus zich zelf wel verdedigen, hoor Vito. Ik vind het nog steeds schokkend dat deze stuitende reactie van @YWN is geplaatst. Overigens mag je @Rotterdam dan ook wel even aanspreken op zijn commentaar op de schrijfstijl van @Juni; niet iedereen is immers een geboren redenaar. Je valt over een opmerking over spelfouten maar niet over onder andere:
  ‘met geweld een spuitje geven’
  ‘de doodstraf voor pedofielen, verkrachters en veelplegende opvervallers’ (3x inbreken en dan afmaken?);
  ‘doe met de kansloze mensen’ hetzelfde zoals ‘we de boel in toom houden bij katten en honden’ (wat gebeurt er hier ook weer met zwerfhonden?);
  ‘verplicht steriliseren’ van mensen die niet genoeg geld hebben en niet de juiste normen en waarden (nee, die van @YWN dan?).

  Volgens mij is er nogal een verschil tussen een ongenuanceerde mening geven en wat ik daar bij @YWN lees. Jij bent ook niet altijd genuanceerd, maar je hanteert meestal wel een set van normen en waarden in wat je wel en niet opschrijft. Zeker ook een condoompje om je pen, niet alleen in je zak of je portemonnee 🙂
  Natuurlijk is er hier een groot probleem met opgroeiende jongeren. Vaders die er niet zijn, moeders die geen tijd hebben, tienerzwangerschappen, gebrek aan scholing, het is een vicieuze cirkel die niet ineens te doorbreken is. Terecht merk je op dat er relatief veel gekleurde mensen tot de al dan niet criminele drop-outs behoren. Maar mogelijk heeft dat ook alles met de geschiedenis te maken waardoor bepaalde groepen mensen ook nu nog en inderdaad ook in Amerika en andere westerse landen op alle fronten een achterstand hebben. Vanuit een andere invalshoek zit ‘nos pueblo negroido’ vaker in gevangenissen omdat ze zich simpelweg bezighouden met andere vormen van criminaliteit. Zolang het westen de lakens uitdeelt en de normen en waarden opgelegd worden door wit-rijk-macho-mannelijk, wordt iedereen die niet tot dit selecte gezelschap behoort, gediscrimineerd. Ook arme blanken zullen arm blijven, net als vrouwen, latino’s, afro’s, zigeuners en noem maar op.
  Leuk dat je je mening in het Papiaments opschrijft omdat je alles met Curacaose mannen (en de Curacaose vrouwen dan, die zijn er toch ook bij als de Curacaose man geen condoompje heeft?) wilt delen, maar jij weet net zo goed als ik dat er hele volksstammen rondlopen die zo weinig scholing hebben gehad dat ze niet eens kunnen lezen.
  Moet je dat de ouders kwalijk nemen, die hun kinderen niet naar school laten gaan omdat ze geen geld hebben voor schoenen voor hun kind? En wat voor banen heb jij voor deze mensen, moeten ze voor 50 gulden per dag illegaal in de bouw aan de slag (en na gedane arbeid niet uitbetaald worden…)? En de jongeren die een paar jaar langer naar school zijn geweest, worden die aangenomen in bijvoorbeeld de horeca voor een normaal loon of kiest de eigenaar liever voor een buitenlandse stagiaire die hij kan afschepen met 600 Naf in de maand?
  Wat dat betreft ben ik het helemaal eens met @Irving: bied de jongeren een toekomstperspectief, dan reik je ze ook een motivatie aan om te studeren en/of te werken. Daar ligt echt een taak voor de overheid en niet alleen voor de ouders.

 4. Ik beweer ook niet dat die overvallen worden gepleegt om kindermondjes te kunnen voeden (daarvoor zijn de vrouwen die hun leven wagen door bolletjes te slikken). Maar ik kan me wel voorstellen, dat wanneer je opgroeit in een (letterlijk en figuurlijk) armoedige omgeving, dit niet echt motiverend werkt om vrolijk naar school toe te gaan, laat staan om een (dure) studie te gaan volgen. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om niet het foute pad op te raken.

  Een stabiele gezinssituatie is hiervoor natuurlijk heel belangrijk. Maar het feit is dat vrouwen al jong kinderen krijgen en die vervolgens naast een fulltime job, met vaak maar een minimum aan inkomen, alleen moeten opvoeden. Dan kun je toch niet die ouders voor ik weet niet wat uitmaken en vervolgens de andere kant op kijken? De overheid moet dan toch actie ondernemen? Laat ze beginnen met goed onderwijs en betaalbare naschoolse opvang waarbij de kinderen wat wordt geleerd, ipv dat ze de hele middag op een klimrek hangen (als die al aanwezig is).
  Maar daar is geen geld voor, daar zorgt Schotte en zijn maffiabende wel voor. Want een maffiazootje is het hier. Hoor ik nu dat er bij Robbies Lottery invallen zijn gedaan? En dan die jongeren de schuld geven? Moeten die jongeren het maar lekker helemaal alleen doen? Met zulke fantastische “leiders” als voorbeelden? Laat me niet lachen.

 5. @ Rotterdam danki pa bo reashon riba mi artikulo. Wak aki sex ta dushi sex ta deleita pa dos persona,Sex por pone bo perde bo kabes y laga bo sinti nbo mes den shelu aya. Pa homber y muhe.Kiko ta kosta pa bo puntra e muhe si ela uza algu pa evita salimentu na estado. Anto ora bo ta duda den e muher su kontesta abo mester soru pa bo tin bo proteshon serka bo. Hopi biaha delanta bo sa ku bo ta bai kwe e muher. Ami semper mi tabatin mi paki di CD of Condoom den mi saku of potmoni,pa asina mi duda den e kostesta di e muhe, mi saka mi kos bisti y hasi loke nos a bin pa hasi. Muhe tambe tin nan responsabilidad anto komo homber kaminda bo sinti ku e responsablidad no tei serka e muhe anto abo tin ku tene kuenta ku ne. Rond mundu kaminda tin problema ku kriminalidad haltu bo ta mira ku nos pueblo negroido ta over vertegenwoordigd den e grupo ey. Wak na Merka y mama Africa wak kon grandi e poblashon di prizon nan ku hende di nos rasa. Hopi di nos mucha ta wordu traha y lanta den famianan di menos rekurso kaminda no tin tata den kas di famia pa duna e bon ehempel na miebronan nobo di e komunidad. Muhanan ta lanta sin niun krenchi di amor sin norma ni balor te pa nan respeta e balor di bida di un otro hende. Muchanan ta lanta manera egoistanan, ku ta kosnan materialista so ta interesa nan. Bling bling, holoshinan karu, auto grandi, droga, bira riku lihe sin hasi nada. Shon nan ta unda nos ta baiendo mi no sa. Un kos si mi sa sigur ku homber y muhenan tin ku kuminsa tuma nan responsabildad na serio y traha duru pa libra nos mes di bida frustrante ku nos ta bibando aden na Korsou.

 6. @Shimaruku. ik wil je alleen maar vragen bij je leest te blijven en mensen in hun waarde te laten. Ik vind het niet netjes van jou hoe jij YWN attendeerd dat hij niet eens foutloos Nederlands kunt schrijven. Volgens mij heb wel duidelijk begrepen wat YWN geschreven heeft. Eer je mensen bekriticeerd moet je altijd eerst goed naar jezelf kijken. Bovendien heeft Your Worst Nightmare een kern van waarheid geschreven. Hij mag ook zijn eigen mening ongenuanceerd ventileren in zijn reacties. Jij bent niet verplicht met hem eens te zijn in zijn visie. Laat iedereen in zijn eigen waarde dat is wat jij moet doen. Niet iedereen is een taal Neertlandicus die zijn heel erg beperkt. Daarom heb ik het ook in de Curacaosetaal geschreven want ik wil dat de Curacaose mannen dit ook lezen en delen.

 7. @simone, veel criminelen zijn gewoon jongeren die thuis wonen en gewoon eten hebben hoor.. maarja ze willen gouden ketting en dure autos en willen daar niet voor werken dus gaan ze roven.. dus het begrijpen gaat moelijk als je niet eens weet wie er overvallen! Ze doen het niet voor brood maar voor een dure motor!

 8. @Your Worst Nightmare
  Met jouw normen en waarden had je 70 jaar geleden bij de Oosterburen van Nederland goede sier gemaakt.
  Wat wil je eigenlijk met mensen doen als YWN, die niet eens foutloos kunnen schrijven?
  Begin bij jezelf???

 9. @ Your Worst Nightmare; Dat het een viceuse cirkel is, ben ik met je eens, maar wat praat jij op een rare toon zeg. En met wat voor een walgelijke mensonterende “oplossingen” kom jij?!
  Ik ken jou [gelukkig] niet, maar jij zal ook niet voor een paar rotcenten elke ochtend je nest uit komen, met zo’n boemelbusje op weg gaan naar de baas, die zich beter voelt dan jij.

  Ik keur de criminaliteit onder jongeren zeker niet goed, maar kan wel een beetje begrijpen waarom ze inbreken en overvallen plegen. Hoe kan een jongere z’n huiswerk maken als hij niet eens een burootje heeft om aan te werken. Laat staan een eigen kamertje. Weet je wel hoeveel mensen er hier moeten wonen in een onderkomen dat enkel bestaat uit 4 muren met wat golfplaten?

 10. Daar heb je het weer, met de vinger wijzen naar de educatie en regering, maar wacht is even, waar zijn de normen en waarden die zij mee moeten krijgen van huisaf?. Precies, een alleenstaande moeder die lekker heeft liggen rollebolen met een vreemde en nu iedere dag moet werken om haar kind te onderhouden, die kan niet dat kind opvoeden als zij niet thuis is. Had ze eerder aan moeten denken.

  Ook die mannen die overal maar kinderen maken een geen alimentatie of verantwordelijkheid nemen voor hun kind. Sex, gokken en alcohol, daar zijn ze wel allemaal voor in, maar hun eigen kroost opvoeden is ze te veel werk. Dat geeft natuurlijk een gezin die niet een evenwicht is en waar het kind (meestal de mannetjes) geen grenzen leren kennen. En de vrouwtjes, die gaan het normal vinden om een kind op jonge leeftijd alleen op te voeden, omdat mama het ook zo heeft gedaan.

  Deze kinderen gaan het zelfde gedrag tonnen als hun ouders (aanwezig of niet) en zullen weer geborte geven aan een nuttelose generatie. Het blijft een viceuse cirkel.

  Het eiland is te klein voor zo veel nuttelose jongeren en criminelen, daarom zijn ze al blij genoeg in de regering dat een gross gedeelte in nederland zit. Waarom denkt men dat ze de terugstuurregeling (persoonsverkeer) hier niet willen hebben?, omdat ze hier dan veel meer criminelen zullen moeten hanteren, iets wat ze met de huidige nog niet eens aan kunnen, laat staan als er nog meer bij komen.

  Een oplossing, stereliseer de boel, iedereen die niet in staat is om een kind op te voeden (economisch en met normen en waarden) moet gewoon gesterelizeerd worden zodat er geen meer van dit soort jongeren bij komt.

  We doen het toch ook met onze katten en honden om de boel in toom te houden?, wel dan, begin het ook te doen met de kanslose mensen. We zijn niet meer dan een denkent soort aap, maar echt nadenken doen de meeste niet, dus we hoeven ons niet superieur te voelen dan menig zoogdier.

  Of voer de doodstraf in, pedofielen, verkrachters en veelplegende opvervallers met geweld een spuitje geven. In de bak stoppen zonder correctie programas kost alleen geld en is kansloos.
  YWN

 11. sorry, keur ik ook niet goed, een verbetering op mijn vorige bericht

 12. pero vito, bunita, kiko ta e aandeel di e muhe????? si bo drumi ku un homber sin protega bo mes, tur hende sa kiko ta pasa, anto mi no ta mensiona e otro kosnan cu tambe por pasa, i e kos aki ta pa ambos banda, paso e homber tambe tin ku husa algu, anto si e homber no ke husa nada, doei doei dan, voorlichting voorlichting voorlichting i komo muhe respeta bo mes i bo kurpa, duidelijker kan ik niet zijn. cu tatanan ta kore bai for di responsabilidad keur ik ook niet, niet alleen de lusten maar ook de lasten

 13. 25.000 inbrekers en 25.000 helers..

 14. @ Vito, Bon bisa, Vito

 15. Shon nan nos tur tur sa hopi bon di menshonan ta falta di ken ku nos yiunan ta bai perdi den criminalidad. Nos ta tira fala riba mayornan, skolnan y gobiernu ergens nos tur tin razon. Pero kiko nos mes ta hasi pa kambia nos situashon. Pero nos ta puntra nos mes si nos mes ta e bon ehempel pa nos yiunan. Kuantu di nos ta kana traha nan pariba pabou sin puntranos mes kiko lo para di e muchanan aki un paar di anja. Of ora e pampunan sali ranka nos ta hala kikta bai danya bida di un otro muhe mas aserka. Nos ta kore pa nos responsabilidad. No ta kore bai laga e mama, yiu di un famia atras den agonia, tristesa, sin plaka pa kria su famia. E muhe so tin ku lanta su yiu, traha manera bestia y hasi tur su esfuerso pa lanta e chiki ku a bin aserka su so. E homber ku den su drumi ku ne y sinti dulsura di un amor platoniko, ni su kara bo no ta mira mas te pa bo papia di su parti den e edukashon di e yiu. E la hunga un rol di amor pasahero. Yega dop y move, problema ku bin despues, ta keda atras pa e muhe ku su famianan. Asina e muchanan ta wordu lanta den un kas sin niun tata pa gia y eduka e muchanan na un forma desente, pa evita ku nan ta bira un problema grandi pa kumonidad, pa gobiernu y bishitantenan di nos Isla. E muchanan ta nance y wordu lanta sin amor, sin gia,den pobresa ku niun tata den nan bisindario pa sinjanan e diferencia entre bon y maldad. Nan ta subi kaya kai den man di mal amigunan y resulta den criminalidad. Mi mes ta un personan ku a nanse y lanta den un famia grandi, nos no tabata tin hopi pero nos tur a resulta bon. Dikon nos lanta den un sociedad kaminda e tata tabata semper huntu ku nos mama y no a kore pa su responsabilidad y nan a keda kasa te na morto. Anto asina mi tambe a lanta ku e responsabilidad ku ma hanja di mi tata. Semper mi a bisa ku mi no kier kana hecha bainan so, sin korda riba e yiu muhernan di otro hende. Pasobra ora otro abuza di bo ruman muhenan anto bo tambe lo no keda kontentu. Awel ma sinja respeta yiu muhe di tur hende. Mi tambe tabatin chens di kana plantanan tur kaminda, pero ami a korda semper riba e edukashon di mi mama ku mi tata, ku si bo kana hecha bo baina, ora e yiu bini anto soru tuma bo responsabildad tambe di reconocenan y dunanan e gia nesesrio pa bira personan ehemplar den komunidad. Ami mes a kies pa 1 yiu so pasobra esey ta mi forsa esey mi tabata shen por shento ku mi por a eduka y duna tur sorto di amor neserio. Ora ma kaba ku mi estudio e ora ey ma pensa riba yiu pasobra esey tabata mi invershon. Pues hombernan kuminsa wak rondo di bo mes y puntra bo mes unda bo resposabildad mes keda. Bo kier sigi asina of bo kier drecha futuro di bo pais.

 16. En niemand stelt zich de vraag hoe het komt dat blijkbaar de “ouderen” zich bedreigd voelen en niet de jongeren? Tijdsgeest misschien?
  Ik zie hieronder veel meningen en zienswijzen die 10 – 40 jaar geleden hetzelfde waren.
  “Dit eiland loopt 40 jaar achter op de zaken” – Nou, de wereld loopt 40 jaar achter op de zaken en het ikke mentaliteit is van alle tijden.
  Verder ben ik het wel met Patrick eens, we moeten af van dat feest nu en denk later mentaliteit.

  @rotterdam: Niet terugggaan en wel kritiek leveren van buiten af vind ik een beetje van weing lef tonen. Ik ga wel terug naar mijn eigen eiland; dan kan ik tenminste zeggen dat ik heb geprobeerd om mijn steentje bij te dragen.

  Over het algemeen denk ik dat de Curacaose jongeren geen perspectief krijgen. “Je kunt alles studeren wat je wilt/alles worden wat je wilt” “Je kunt veel geld verdienen met in de bouw werken” Allemaal leugens die ik in mijn jeugd ben tegengekomen. En in de tussentijd worden ze maar voorgehouden dat je een rijk en decadent leven moet leiden want anders tel je niet mee.
  Sorry hoor, maar dezelfde ouders die klagen zijn dezelfde die de jongeren geen goed voorbeeld en perspektief geven.

 17. Dit is weer flauwe kul ,Er moet wet komen waar jongeren verplicht te werken.

 18. Voor Juni, je zinnen lopen niet waardoor het moeilijk te volgen is wat je daadwerkelijk wil zeggen. En voor Patrick, ik ben helemaal met je eens.Een gedegen en goede opvoeding begint bij de ouders, die denken meer aan hun zelf dan aan hun kinderen. Laten we nou eerlijk zijn, de ouders willen gewoon plezier hebben, maar wat het gevolg van hun pleziertje is, willen ze niet aan denken en het interesseert ze ook niet, mijn behoeftes gaan voor, kinderen???? een balast. Kijkend naar de foto’s van de gedetineerden, het zijn geboren criminelen. Terug komen naar mijn eigen eiland??????? Moet heel veel gebeuren, en dit is jammer. En ja de Nederlandse refering had de boel eerst moeten overnemen, maar zo ziet de Antilliaanse bevolking niet, hoezo indocrinatie

 19. Omdagt we toch een relatief kleine gemeenschap hebben kent de politie veel van die figuren. De politie is veel te soft. Er moeten ook duidelijk meer poltieagenten bijkomen en ongetwijfeld stoppen met de corruptie binnen het apparaat.Ook camera’s plaatsen in en rondom de hotels. Als men door blijft gaan toeristen aan t vallen zal het snel afgelopen zijn met de inkomsten uit die bron.
  Als je alleen al kijkt dat er tienduixzenden mensen tussen 1-eind juni hun motorrijtuigenbelasting niet hebben betaald vraag je je af of de regering wel geld binnen wil halen. Volstrekt belachelijk.
  Het is verder bijzonder opvallend dat figuren als roeptoeter Wiels zijn mond dichthoudt. Als hij kan polariseren doet hij doet, maar echt eerlijk politiek bedrijven is ongetwijfeld a bridge to far voor de man. Treurig en een afgang.

 20. is HET de schuld van de jongeren. Neen de schuld ligt hier bij de overheid en de ouders. Het is te gemakkelijk om de school erbij te halen. de ouders moeten hun kinderen opvoeden maar hier is het altijd IK IK IK. De kinderen worden door hun puders op straat gezet zonder middelen zonder toekomst. De coruptie van bijna alle politiekers die nu een (regering) vormen geeft rechtloos aan en zo denken die jongeren dat ze alles kunnen doen. Hier kan Curacao alleen niet tegen op en is een terug keer van de Nederlandse regering welkom. Dit eiland loopt 40 jaar achter op de zaken.

 21. @mevrouw Vos, Er is een reden dat mensen die mensen uit Venezuela gaan halen dat is omdat zij wel werken! lokale jongeren werken ook niet als er werk is! Ze willen met weinig doen veel geld verdienen en tja dat kan niet op de bouw etc.