• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag oppert Rudy Willems zijn visie over de kritiek van Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

De wijze waarop de VBC de regering wil “inschakelen”, doet bij velen , die het regeringsbeleid en de economie van het Eiland op de voet volgen, de haren te berge rijzen! Inschakelen lijkt veel op zelf willen regeren.

Het kabinet Schotte is amper 9 maanden aan het regeren. Men is gestuit op een waaier van structureel wanbeleid als erfenis van de vorige regering. Een mismanagement die geleid had tot grof gegraai, eigenbelang, zelfverrijking en fraudes op grote schaal. Dit heeft nu geleid tot noodzakelijke structurele hervormingen om zo een bredere en beter toezicht te verwerven op het macro-economisch beleid.

Fraudeurs moeten sneller gestraft kunnen worden wanneer zij zich fout gedragen. Men moet durven ageren en dat is juist wat dit kabinet Schotte doet door de mank gegroeide boel op te ruimen. Nieuwe maatregelen zijn nodig en wat er is, aangescherpt worden om een nieuwe doemscenario van graaien en eigenbelang en zelfverrijking af te wenden.

Men moet veel verder kunnen gaan dan simpelweg de gezondheidszorg, waarover de VBC het heeft. Het onderwijs, de ambtenarij etc, nagenoeg alle kardinale regeringsinstellingen werden door het vorig kabinet jaren lang een zootje van gemaakt door mensen met onvoldoende kennis van zaken. Dit heeft dan ook het nieuwe kabinet, dat het ‘zootje’ heeft geërfd, verplicht eerst de augiasstal op te ruimen om clean te kunnen regeren.

Het nieuwe kabinet had dan ook op rigoureuze wijze orde op zaken moeten stellen met uiteraard alle gevolgen dien. Om op te bouwen moest er drastisch gesloopt worden: foute en onbetrouwbare elementen moesten opzij gezet worden om meer fraudes, het lichte anarchisme, te voorkomen, ondanks hevig verzet.

De VBC geniet een zeer goede reputatie, echter wanneer er geen onderscheid ingezien kan worden tussen noodzakelijke “drastische structurele hervormingen” en “eroderen van fundamenten en infrastructuren”, dan doet de VBC meer kwaad dan goed door zich te laten leiden door conflicterende ideeën en opvattingen. Dergelijke aantijgingen dienen voor niets goed, dan het vertrouwen en de goede naam van VBC zelf in diskrediet te brengen.

VBC kan niet ontkennen, dat dit nieuwe kabinet een loodzware kaas vol met gaten had geërfd. Waar was de VBC toen tijdens de incubatietijd van vorig kabinet? Nu dat de gevolgen er zijn, hoewel vastberadenheid van dit nieuw kabinet tot hervorming en opruimingspogingen, aarzelt de VBC niet om met destructieve en ongepaste aantijgingen te komen m.b.t. het beleid!

Indien de alternatieven die aangedragen worden niet overtuigend zijn en te wensen overlaten, dan is het hoogstens de taak van de VBC om met aanbevelingen te komen om constructief bij te kunnen sturen. Zwaar geladen kritiek als ‘eroderen en elimineren van fundamenten’ wekt de indruk alsof de VBC zich goed zal voelen om met de wolven mee te huilen.

Conflicterende uitlatingen brengen twijfel, onenigheid, weinig solidariteit en verantwoordelijkheid met zich mee. I.p.v. dat de economie, de algemene zekerheid, integriteit en vertrouwen toenemen, dreigt het eraan ten onder te gaan. Het is daarom de hoogste tijd, dat het pad van halfslachtige oplossingen en loze opmerkingen verlaten moeten worden. Het is de regering, die regeert en anderen hoogstens aanbevelen en adviseren!

VBC behoort zich constructief op te stellen door aanbevelingen, het bij sturen tot een rigoureus beleid van investeringen en groei, research, infrastructuur, energie en informatica. Het past de VBC samen met de regering te zoeken naar instrumenten om meer discipline en hervormingen te kunnen afdwingen, zonder de stabiliteit van het Eiland in gevaar te brengen.

Herstel van vertrouwen, rust, integriteit, orde en respect komen uitsluitend tot stand als gevolg van constructieve en gezamenlijke structurele hervormingen. Opvattingen als ‘eroderen en elimineren’ moeten als zeer grove vergissingen beschouwd worden.

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

2 reacties op “Ingezonden: Structurele hervormingen!”

 1. Geachte W.g.d.e.n.t,

  U bedoelt toevallig niet, dat de zakenwereld regeert? Of misschien toch wel!
  Een deugdelijke schoenmaker, zal bij zijn leest blijven niet waar!

 2. Alles op Curacao is te danken aan de hardwerkende zakenwereld. We doen het zo slecht nog niet, ondanks de politiek. Lang leve de VBC!