• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Charles Cooper (Ruimtelijke Ontwikkeling) heeft gisteren tijdens de persconferentie van de ministerraad het Masterplan Piscadera gepresenteerd. Hoofddoel van het masterplan is een mix van toerisme en recreatie te bewerkstelligen voor de behoeftes van lokale mensen én toeristen.

Cooper gaf aan dat het eilandsgebied Curaçao in 2006 een Masterplan Piscadera heeft laten opstellen voor de ontwikkeling van het Piscadera gebied als toeristisch gebied.

Infrastructuur
Het project omvat de aanleg van een hoofdweg in het toeristisch gebied van Piscadera. Ook moet de nodige infrastructuur ondergronds worden aangelegd zoals riolering, electriciteits- en telecommunicatiekabels. De weg zal ook toegankelijk moeten zijn voor voetgangers, fietsers en andere recreanten.

Weg
Het gebied tussen kavel B (nr. 3) en C (nr. 4) is ontworpen als een ‘shared street’. Een multidisciplinair team dat bestaat uit mensen van Ruimtelijke Ordening & Planning (ROP), Domeinbeheer en Openbare Werken (OW) heeft samen met een externe consultant gewerkt aan de uitgangspunten voor het ontwerp van de nieuwe weg.

Leefbaarheid
“Dit concept is innovatief voor Curaçao. Hier is gemotoriseerd verkeer ondergeschikt gemaakt aan de voetgangers die gebruik zullen maken van de weg. Dus ook een weg die past in het concept van leefbaarheid”, aldus de minister. Een andere functie van de nieuwe weg is volgens het masterplan om de toeristische gebieden met elkaar te verbinden.

Vergevorderd stadium
De weg komt in de buurt van Carmabi, Hookshut (nu Pirate’s Bay) en het bekende restaurant ‘awa di playa’. Op dit moment is de ontwikkeling van Piscadera Harbor Village in vergevorderd stadium. Een ander gebied dat zal worden ontwikkeld (kavels D en E) zullen binnenkort worden ontwikkeld onder de naam Queens Gardens.

Stuurgroep
Het project wordt gefinancieerd door USONA in het kader van het ontwikkelingsprogramma Sociaal Economisch Initiatief (SEI) en de regering van Curaçao. Een stuurgroep bestaande uit ROP, Domeinbeheer, OW ondersteund door een externe projectcoördinator, heeft het project voorbereid voor een openbare aanbesteding. “Ook dit is innovatief voor Curaçao omdat het voor het eerst is dat er gebruik wordt gemaakt van administratieve voorwaarden die het mogelijk maken om het project ‘Turn Key’ te laten ontwikkeling. Dit betekent dat de aannemer verantwoordelijk is voor de realisatie van de bouw en het technisch ontwerp”, zegt Cooper.

Planning
De technische voorbereidingen voor de weg starten begin september 2011. In januari 2012 wordt gestart met de aanleg van de infrastructurele werken welke in december 2012 afgerond zullen zijn.

4 reacties op “Masterplan toeristisch gebied Piscadera”

 1. De toeristen snappen ook helemaal niks van de slechte wegdek en alle troep langs de weg. Leuk project maar ga eerst basic alles oplossen! Er zijn zeer veel buurten die over zandpaden moeten rijden en ook wegenbelasting betalen.

 2. Allemaal mooi en wel, heer Cooper, rijdt u wel is langs Kooyman en Building depot in Zeelandia?, blijkbaar niet of u rijdt in een tank met rupsbanden. Er is vooruitgang, ja, bij het vliegveld, richting banda bou en zelfs bij de Caracasbaai, maar er zijn vele andere plaatsen zoals bovengenoemde economische zone in zeelandia die heel wat meer mensen trekken dan Piscadera.

  De vele bedrijven die in Zeelandia zijn gevestigd dragen ook mee aan de economie, maar de infrastructuur om hun heen laat heel veel te wensen over.

  Dan hebben we het rioolwater die iedere dag de zee in gaat zonder zuivering naast Breezers, wanner gaat daar iets aan gebeuren?. Dat water zou eerst gezuiverd moeten worden voordat het de zee in gaat.

  Het heeft wat geregend, het grass is gegroeid en vele rooien zijn weer dicht, het is dus wachten op een goede regenbui en alles ligt weer plat. Aan afwateringsinfrastructuur van salinja is ook nog niets gebeurd, enkele rooien zijn schoongemaakt, maar er zijn geen nieuwe structurele oplossingen gekomen.

  Werk aan de bak heer Cooper. We kunnen niet klagen, u doet meer dan uw voorganger, maar er is veel meer te doen dat al lang had moeten gebeuren. Het laatse wat u wil is dat het regen seizoen begint en dat men zegt, “Die Cooper heeft weer niets gedaan, we staan alweer tot aan onze knieen in het water”.
  YWN

 3. En wanneer begint meneer Cooper met het “Masterplan Korsow”???
  De wegen van ons mooie eiland zijn in VERRE STAAT VAN ONTBINDING en het orkaanseizoen is inmiddels weer begonnen begonnen. Er vallen de laatste tijd weer meer buien (van enorme hoeveelheden water) en een aantal wegen staat onmiddelijk weer blank(of permanent blank). Cooper is oorverdovend stil op dit gebied.
  Ondertussen moeten bewoners nog steeds enorme bedragen investeren in nieuwe banden (en velgen), remmen en schokdempers, die natuurlijk nergens te verhalen zijn. Begrijp me niet verkeerd, het Masterplan Piscadera een fantastisch idee, waarvan ik me afvraag of het daadwerkelijk in 2012 van start gaat, maar wanneer gaat Cooper de 36 miljoen van dit jaar investeren in ons wegennet (en eventueel ook nog miljoenen van andere jaren waarmee niets gebeurd is? Meer en nieuwe rioleringen en afwateringssystemen voor het hele eiland, fatsoenlijk geasfalteerde wegen op het hele eiland en werkende stoplichten..is dat zo moeilijk? Cooper waar bent u??

 4. Cooper gaf aan dat het eilandsgebied Curaçao in 2006 een Masterplan Piscadera heeft laten opstellen voor de ontwikkeling van het Piscadera gebied als toeristisch gebied.

  Wat mij opvalt is dat dit al in 2006 is geinitieerd, ja 2006.