• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Ik dring er bij premier Gerrit Schotte op aan om zijn rol van leider van de regering in te nemen.” Zo eindigt ex-premier en PAR-leidster Emily de Jongh-Elhage een open brief aan de huidige regering. Het grootste knelpunt is de verlamming van alle belangrijke overheidsinstellingen.

In de brief roept De Jongh-Elhage premier Schotte op om ‘de partijen die de regering vormen bij elkaar te brengen om een verandering te brengen in de destructieve regeerrichting die Curaçao in een fatale crisis heeft gebracht.’ Volgens de PAR-leider wordt de crisis veroorzaakt door het verlammen van de Gezondheidsinspectie, de Veiligheidsdienst (VDC), de Centrale Bank en de Onderwijsinspectie.

Gezondheidsinspectie
De eerstgenoemde overheidsinstelling is de Gezondheidsinspectie. “Vanaf maart 2011 waren de signalen zichtbaar dat onze gezondheidszorg gevaar liep toen voor het eerst in onze geschiedenis, de hele medische sector de straat is opgegaan om te protesteren tegen besluiten die de minister heeft genomen.” Daarnaast is volgens de PAR-leidster  de brief van de inspectie waarin de minister van Gezondheid wordt verzocht een ander pad in te slaan tekenend voor de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Veiligheidsdienst
De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) is verlamd, ‘door een dispuut over screening tussen premier Schotte en het hoofd van VDC.’ Hierdoor kan aldus De Jongh-Elhage de golf van misdaad die de gemeente overspoelt niet meer tegengegaan worden door het VDC.  “Het slachtoffer hiervan is de gemeenschap die met de handen in het haar zit en zich steeds meer onzeker voelt.”

Centrale Bank en Onderwijsinspectie
Tot slot wijst De Jongh-Elhage op de status van de Centrale Bank en de Onderwijsinspectie. “Het conflict met de Centrale Bank drukt zwaar op onze economie, die totaal stagneert door het ontbreken van vertrouwen. Ook op het gebied van onderwijs hebben wij een compleet schooljaar verloren vanwege de wisseling van twee ministers binnen een periode van zeven maanden  en omdat de huidige minister niets anders heeft gedaan dan creëren van verwarring over schoolgeld.”

Regeringscrisis
Het verlammen van de overheidsinstellingen heeft volgensde ex-premier geleid tot een regeringscrisis. “Dit is het trieste resultaat van negen maanden regering van het land Curaçao.” Ze roept Schotte dan ook op een einde te maken aan de destructieve regeerrichting van de regeringspartijen.

10 reacties op “‘Overheidsinstellingen zijn verlamd’”

 1. @wimpiri
  Ik gebruikte de term meer in de betekenis van, white collar, vakman, met expertise, gestudeerd, zoal hier beschreven in wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Professional
  Iemand die zijn stuff kent. Deskundig is. Strak in pak. Representatief.

  Hij komt in eerste instantie dynamisch over. Had jij niet die indruk?

 2. ALLES HIER IS ZWART WIT ! ….GRIJS SNAPT MEN NIET !

 3. @Bongoman, je schrijft “Je zou verwachten dat Schotte als jonge professional het beter deed”.

  Waarin is onze Gerrit een “professional” ?

 4. Ik zal je zeggen. Ik vindt mensen als Ersilia Delanooy, Etienne Ys, Miguel pourier en seks Cédric Eisden andere politici dan de huidige mensen die aan het roer staan. Die mensen wisten waar ze het over hadden en het ging toen ergens over in de politiek. Je had een economisch plan, een plan om een sector als de toeristische te ontwikkelen. Als bedrijf kon je hierop plannen maken.

  Ben vorig jaar teruggekomen, ja uit Nederland maar het is telleurstellend wat voor politici aan de macht nu zijn. In Nederland is het ook niet beter touwens.

  Je zou verwachten dat Schotte als jonge professional het beter deed. Hij spreekt in ieder geval zijn talen. Maar hij lijkt meer de minister van buitenlandse zaken dan een premier die boven de partijen staat en leiding geeft. Schotte lijkt soms net een schoothondje van Wiels. Jij mag premier zijn maar ik mag alles roepen wat ik wil. Ik magnmijn rasistische programma uitdragen. Blank zwart uitvergroten want we leven met zijn allen nogsteeds in de tijden van Tula. Van wat ze “ons” gedaan hebben. Politiek moet perspectief bieden. Je kan een straatvechter zijn of maatschappelijk werker, maar als je elke dag je straattaal meeneemt naar de staten en geen visie laat zien behalve een 80-20 regeling, dan kan je dit land niet verder brengen. Ondertussen draait de wereld door. Zijn mensen begonnen hun rekeningen over te zetten naar het buitenland en staan meer dure huizen te koop.

  Ik mis visie!
  Hoe gaan ze Nederlandse investeerders aantrekken? Want pastechies alleen vullen geen maag. Misschien wel de magen van seru Fortuna of Marchena maar niet de mijne.
  Hoe gaan ze zorgen dat de jeugdwerkloosheid naar beneden gaat en jongeren perspectief hebben?
  Hoe gaan ze het milieuprobleem van de isla aanpakken? En zorgen dat we deze vervuilende sector omwisselen voor toerisme. Dat meer banen creëert ? Wat is hun exitplan voor isla?
  En ik hou maar even op met dit laatste. We hebben een kado van meervdan 2 miljar gekregen aan schuldaflossing van Nederland. Wie geeft je in deze tijd in hemelsnaam een kado van 2 miljard?
  Wanneer gaan ze op hun blote knieën neer en zeggen: ik ben trots, ik wil op eigen benen staan, maar Nederland, Dankjewel, dankjewel dat je onze schuld hebt afbetaald. We zullen met deze schone lei jou en vooral onze eigen mensen, niet teleurtellen, deze keer

 5. Feit blijft dat de huidige coalitie de boel naar de knoppen helpt. Welk verhaal je ook opschrijft. Het gedoe rond de Gezondheidsinspectie, de Veiligheidsdienst (VDC), de Centrale Bank en de Onderwijsinspectie was met de PAR niet gebeurd.

 6. Ik hoop dat dit een les is geweest voor de PAR en dat ze de volgende keer beter uit hun oogdoppen moet kijken naar de armere bevolkingsgroepen op Curacao. Zo is heeft Democraat vroeger aan een zachte dood overleden en nooit meer terug kwam op het strijdtoneel. Als de PAR niet goed uitkijkt gebeurd hun ook hetzelfde. Met de opdrachten tot een nieuwe zieken huis heeft de PAR ook gefaald. Ze hadden het opdracht en plan van de Hospital Nobo moeten goedkeuren en direct overgegaan naar het ten uitvoerlegging. Dan hadden ze op zijn minst de eer van het volk kunnen herwinnen om te terug te komen in de regering.Dat zou dan een cruciaal element zijn geworden als afsluiting van hun regeer periode en ook die van NVP dhr. Davelaar. Met andere woorden heeft de PAR ook belangrijke kiezers laten vallen door geen deel te nemen in de eerste Curacaose regering na de status apartus. Curacao was op dat moment rijp voor een regering ala Nederland met Wilders. Een regering PAR/NVP met gedoogsteun van Wiels. Het zou wel een vechtkabinet zijn geworden met veel creativiteit. Wiels zou de motor draaiend hebben gehouden door benzine erop te gooien ieder keer. Jammer genoeg is het niet gelukt. Een ding moet men niet vergeten dat Dhr Wiels ook door het volk is gekozen net als Wilders dus zou hij een rieele kans moeten hebben gehad om mee te regeren. Ik hoop dat de PAR hier eerlijke kans hebben verspild door samen te werken. Een ding moeten wij ook niet vergeten, de PAR is in plaats gekomen van de vroeger Partido Democraat van de protestanten, joden, arabieren en wel gestelden van Curacao.Ik ben geen racist en niks maar dit is gewoon de realiteit wat er op Curacao speeld. Op Curacao is er een soort xenofobie voor de Afro-Curacaoenaars en niet anders. Niemand hoef met mij eens te zijn maar dit is de realiteit wat er op Curacao afspeeld en daarom zal er in deze eeuw geen verandering in komen.

 7. Bas zo erg heeft PAR het niet gedaan in de verkiezingen 8 zetels! MFK heeft veel jonge stemmers gekregen omdat die veranderingen willen en zoals je kan lezen is dat gelukt. De partij MAN is hard afgestraft in de verkiezingen van 5 naar 2 zetels! Toch hebben ze een grote mond. PAR heeft het niet veel beter gedaan in de regeerperiode maar heeft niet voor zoveel commotie /onduidelijkheid gezorgd. Hierdoor kunnen we elke dag nieuws in de krant lezen!

 8. Dit is dus een voorbeeld dat democratie goed werkt, een stem van iemand uit Marchena is evenveel waard als een stem van iemand uit Jan Sofat. Dus PAR, Emmelie, richt je meer op de wijken buiten jullie vaste stemmers en probeer in Jip en Janneketaal uit te leggen waarom het beleid van de huidige coalitie niet werkt en probeer deze mensen te overtuigen om op PAR te stemmen!

 9. Alhoewel ik het niet eens ben met het beleid van de huidige regering moet ik wel, als trouw PAR stemmer, constateren dat de huidige situatie de schuld is van de PAR zelf. De meeste stemmen die de huidige coalitie heeft gekregen komen uit de buurten waar de PAR geen voet aan de grond heeft gekregen. Hoe kan het zijn dat de boodschap van de MFK, PS en MAN wel door komt in buurten als Seru Fortuma, Marchena en ander minder bedeelde wijken? Er zit daar chronisch iets fout, mensen hebben slechte infra, er is veel criminaliteit en werkeloosheid. Het is heel makkelijk voor de huidige coalitie om daar zieltjes te winnen met minder intelligente uitspraken over de rijke PAR mensen die in de goede buurten wonen. Ik ben er van overtuigd dat, wanneer de vorige coalities met de PAR meer aandacht hadden gegeven aan deze wijken, er minder mensen op de MFK en PS hadden gestemd en we nu niet in deze ellendige positie hadden gezeten.

 10. Schotte kijkt wel uit in te grijpen.dat mag ie niet van Wiels. Anders moet ie weer een ander baantje zoeken.