• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De MFK-fractie vindt dat er eerst een plan van aanpak moet komen voordat de 80/20 wet gerealiseerd kan worden. “Degene die het wetsvoorstel indient, moet bereid zijn om te luisteren naar de sociale partners, de regering en de private sector, voor de behandeling van het voorstel in het parlement.”

De 80/20 regeling is voor vandaag op de agenda gezet van de Statenvergadering. Volgens MFK zette statenvoorzitter Ivar Asjes dit punt op de agenda zonder dit eerst te bespreken met de coalitie. De fractie vindt dat er, na het negatieve advies van de Raad van Advies, eerst een diepere analyse en plan van aanpak moet komen voor de 80/20 regeling.

Quotering
MFK meent dat de wet moet dienen om een rechtvaardige sociale ontwikkeling te bevorderen. “Dit is deels de verantwoordelijkheid van de regering. Een systeem van een verdeling, quotering, tussen de lokale en niet-lokale arbeidskrachten kan bijdragen aan een evenwichtige arbeidsmarkt. Deze wet is niet alleen om jongeren aan werk te helpen maar alle inwoners die tot de arbeidsmarkt behoren.”

Analyse
“Om deze wetgeving goed voor te bereiden is het van vitaal belang om drie ministeries te synchroniseren: Onderwijs, Arbeid en Economie”, vindt de MFK-fractie. “De huidige arbeidsmarkt in het land moet geanalyseerd worden. Onderwijs moet gericht worden op de arbeidsmarkt, waarbij de sociaal- economische sector een signaal afgeeft aan de arbeidsmarkt en deze op haar beurt weer een signaal geeft aan het onderwijs. Op deze manier komen de drie sectoren op één lijn.”

Vacatures
MFK wil ook eerst een idee en een plan van aanpak hebben om jonge Curaçaoënaars die in het buitenland wonen te stimuleren om terug te komen. “Kort gezegd, als op het moment van introductie van de wet onze lokale arbeidsmarkt niet voorbereid is om de vacatures in te vullen ontstaan er vervelende situaties.”

70/30
“Wat opgelost moet worden is het tijdelijk karakter van het verlenen van vergunningen om de spanning op de arbeidsmarkt te verlichten om de ontwikkeling van het land niet te verstoren. Op dit moment is de arbeidsmarkt 70/30 en als we op een effectieve manier de wet invoeren kan het doel van 80/20 worden bereikt”, meent de coalitiepartij.  “Dit zijn de punten die de MFK gesynchroniseerd wil zien om zo niet alleen de arbeidsklasse maar ook de klasse van ondernemers te beschermen.”

3 reacties op “‘Plan van aanpak nodig voor 80/20 wet’”

 1. Hoe is het een goed wetsvoorstel?? Als je de economie wilt stimuleren (bv door meer belastinginkomsten in te winnen die naar verbetering van het onderwijs kunnen – en niet in de zakken van bepaalde mensen of om de vliegtuigmaatschappijen te spekken), dan moet je ondernemers de vrijheid geven om die mensen aan te nemen die voor hun vacatures het meest geschikt zijn. En dat daarbij eerst gekeken moet worden of die perfecte kandidaat locaal beschikbaar is, prima! Dat is nu overigens ook al zo.

  Nu worden ondernemers gedwongen ken ku ta aan te nemen, puur en alleen op het criterium ‘afkomst’. En zoals elke manager kan beamen, je kan beter iets zelf doen, dan dat een incapabel persoon in de weg loopt en je het uiteindelijk toch zelf mag op lossen. Het resultaat van deze regeling gaat niet zijn dat er meer lokale mensen aan het werk gaan, maar juist dat er minder vacatures beschikbaar komen.

  Deze regeling is bedoeld om de werkgelegenheid te stimuleren voor een groep jongeren die nu buiten de boot valt. Die krijg je niet onder de pannen door ze een baan aan te bieden die ze alleen krijgen om een bepaald quotum te halen. (Her)scholing en resocialisatie, Dat is het enige wat werkt. Als iemand er echt voor wilt gaan vind die wel een baan, er is hier werk genoeg,

 2. Dat vind ik ook, eindelijk een zinnig woordje van de MFK voor het 80.20 regeling. Het is een goed idee een goed wetsvoorstel, maar men moet inderdaad naar de sociale partners luisteren om een goed plan van te maken. Het is goed een qouteringsregeling toe te passen om de arbeidersklasse te beschermen.Ook al wordt het voorstel van tafel geveegd dan moet het ieder keer weer op agenda terug blijven komen totdat het wordt goed gekeurd.

 3. Oh, jeetje, eindelijk een zinnig woordje van de MFK? Heeft Robbies Lottery aan de bel getrokken Gerrit?? Misschien veel buitenlanders in dienst? Ja, nou moet je kiezen… meewaaien met PS om MinPres te blijven, of zorgen dat je je financiers in de gokmaffia niet voor het hoofd stoot… plus alle andere bedrijven die nog wat gunsten bij je uit hebben staan…