• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Nasser El Hakim van Economische Ontwikkeling heeft vier projecten gelanceerd die het investeringsklimaat voor ondernemers en investeerders in ons land verbeteren. De projecten werden maandagmorgen tijdens een persconferentie gepresenteerd door de minister.

De vier projecten bestaan uit het centraliseren van het verstrekken van economische vergunningen, de reductie van ‘red tape’, het actualiseren van het beleid voor vestiging en wetgeving en de introductie van het nieuwe beleid voor de sector voor middelgrote en kleine ondernemingen.

Red tape
Het tweede project, de reductie van ‘red tape’, betreft verschillende maatregelen en processen die door een gebrek aan coördinatie, structuur en richting een last legde op ondernemers en investeerders. Dit soort  bureaucratische regels verstoord volgens de minister de economische activiteiten in ons land. Het hoofddoel is dan ook de ‘red tape’ van de overheid te reduceren om het zakendoen te vergemakkelijken.

Nieuwe vestigingswetgeving
Het derde project, de nieuwe vestigingswetgeving, zal bestaan uit de volgende punten. Alle off-shore bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen, private stichtingen en lokale personen worden volledig gevrijwaard en zullen geen vestigingsvergunning meer nodig hebben. De overige bedrijven en personen krijgen binnen twee weken een vergunning, mits zij alle vereiste documenten hebben ingeleverd. Als de vergunning niet binnen twee weken klaar is wordt deze automatisch verleend.

Achterstand wegwerken
Minister Hakim verklaarde bovendien dat de achterstand in de afgifte van vergunningen voor een vestiging weggewerkt gaat worden. Het ministerie van Economische Ontwikkeling wil de achterstand in de komende vier maanden wegwerken. Het gaat om 3000 vergunningen die tussen 2006 en 2010 zijn verstrekt.

Formulier
Mensen die nog steeds in aanmerking willen komen voor een vergunning zullen een nieuwe aanvraag in moeten dienen. Vergunningsaanvragen van voor 1 januari 2006 zullen niet meer worden behandeld. Degenen die in het verleden een vestigingsvergunning hebben aangevraagd en die willen weten wat de huidige status van hun aanvraag is, kunnen een nieuw formulier verkrijgen via  de Kamer van Koophandel, het Bevolkingsregister (Kranshi), het Belastingkantoor en het ministerie van Economische Ontwikkeling (voorheen DEZ). Het formulier is ook te downloaden van de website van de regering.

www.versgeperst.com