• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag oppert Omayra Leeflang haar visie over de decembermoorden en de ‘karaktermoorden’ door regering Schotte.

Er is een opvallende gelijkenis tussen de Decembermoorden op 8 december 1982 onder het militaire bewind van Desie Bouterse in Suriname en de karaktermoorden die door regering Schotte sinds haar aantreden op 10 oktober 2010 op Curaçao hebben plaatsgevonden. Dankzij de positie van Curaçao als deel van het Koninkrijk kon er geen fysieke moord op ’tegenstanders’ van de regering gepleegd worden zoals dat toen in het onafhankelijke Suriname zonder toezicht en waarborgfunctie van de Koninkrijksregering wel kon. Op Curaçao past de regering een even zo wrede variant toe namelijk de karaktermoord. De slachtoffers van de karaktermoord zijn dan wel fysiek levend maar gaan over de tong van het volk als crimineel, corrupt en fraudeur van miljoenen gemeenschapsgelden zonder dat daarvoor enig bewijs, aangifte of veroordeling door een onafhankelijke rechter heeft plaatsgevonden. Er zijn een paar zeer treffende gelijkenissen tussen de slachtoffers van de decembermoorden en de karaktermoorden op Curaçao.

Op de eerste plaats worden in beide gevallen de slachtoffers beschouwd als tegenstanders van de regering.

Op de tweede plaats wordt hun tegenstand vooral afgeleid uit het feit dat ze een bepaald opleidingsniveau hebben, een uitgesproken mening hebben of een topfunctie hebben. Slachtoffers decembermoorden: John Baboeran advocaat*; Bram Behr journalist; Cyril Daal vakbondsleider; Kenneth Cocalves advocaat; Eddy Hoost, advocaat. *; Andre Kamperveen, journalist, oud-minister; Gerard Leckie, universitair docent; Lesley Rahman, journalist; Surendre Rambocus, miliair; Harold Riedewald, advocaat *; Jiwansigh Sheombar, militair; Jozef Slagveer, journalist; Robby Sohansingh, zakenman; Frank Wijngaarde, journalist (met Nederlandse nationalitet).

Slachtoffers karaktermoorden Curaçao: Inspecteur Edsel Gumbs, directeur Veiligheidsdienst Curacao; Ing. Paul de Geus, Directeur UTS; Ing. Marcelino ‘’Chonky’’ de Lanooy, directeur CPA; Mrgr. Secco, Bischop van het Bisdom voormalige Antillen; Drs. Anton Casperson, directeur Aqualetra; Sharlon Melfor, directeur CEMS; Daal, directeur Bevolkingsregister; Prof. Bob Pinedo, voorzitter Stichting Hospital nobo; Drs. Cheraldin Osepa, directeur Kas di Kultura; Mr. D. Lai-Promes, Griffier van de Staten; Dr. Emsley Tromp, Pres. Directeur Centrale Bank; Augustin (Tinchi Diaz), directeur KTK; Mr. Frits Goedgedrag, Gouverneur van Curaçao; Mr. Van der Pluim-Vrede Notaris, waarnemend Gouverneur; Dr. Miguel Goede, Rector Magnificus UNA; onze democratie met de uitspraak dat de democratie de oorzaak is van alle corruptie; verschillende journalisten zijn belaagd en bedreigd.

Op de derde plaats is er een gelijkenis tussen de effecten van de decembermoorden en de karaktermoorden, namelijk intimidatie van de gemeenschap door angst dat hen niet hetzelfde overkomt en de uitschakeling van het geweten. De uitschakeling van het geweten heeft effecten bijv: 1. de slachtoffers zijn zo gedemoniseerd dat men het gevoel heeft dat ze zich werkelijk schuldig hebben gemaakt aan enige misdaad; hierdoor blijft de normale empathie van de gemeenschap weg. 2. deze slachtoffers zijn nu niet meer in staat met hun capaciteiten het geweten en de kennis van de gemeenschap aan te spreken. Het gevolg is angst, machteloosheid, boosheid en apathie. Sommigen vertrekken of overwegen dat; anderen laten het over zich heen gaan, ze willen het niet weten, en weer anderen vinden uit deze situatie de legitimatie om boos te zijn en alles en iedereen te wantrouwen of zelfs kapot te maken, terwijl de daders vrij spel hebben om hun wandaden voort te zetten. Zolang er mensen zijn die blijven praten en schrijven over de werkelijkheid is er hoop op herstel. Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter.

14 reacties op “Ingezonden: Gelijkenis tussen karaktermoorden en decembermoorden”

 1. KLEURLOZE VERVUILING.
  R.L.Willems 28juni 2011.

  De scheve en onzinnige vergelijking, daadwerkelijke ‘decembermoorden’ en ‘karaktermoorden’, geeft het resultaat aan van een ziekelijke zintuigelijk bedrog. Een smakeloze en verderfelijke misleiding, waarbij verrotting van de ene land naar een andere overgeheveld wordt! Eigenlijk een achterhaald systeem, dat thans onvermijdelijk te weinig heeft om van te leven en voldoende om als een hond van te sterven!
  Schaamteloze ondankbaarheid!
  Het moet een zeer twijfelachtige ingeving zijn om feiten en informaties om te draaien en geheel andere beelden oproepen dan de realiteit. Doden zijn dood in eeuwigheid. Om nu deze te gaan vergelijken met levende karakters die erop uit zijn te graaien, frauderen en corrumperen om zichzelf te verrijken, dan moet het duidelijk zijn, dat men bezig is in twee verschillende werelden: die van de levenden en die van de “voodoo”, die kennelijk dwars door elkaar lopen.
  Puur zintuigelijk bedrog, opwarming van lijken om image en mentaliteitsvervuiling tot stand te kunnen brengen.
  Ritselen, graaien, zelfverrijking, corruptie, die door veelvuldigheid, een florissant georganiseerde maffia systeem is geworden, dat miljoenen gemeenschapsgelden ombuigen voor eigen zak en hiervan moet “bewijs” geleverd worden of aangifte gedaan worden die zal moeten leiden tot veroordeling door onafhankelijke rechters. Conflicterende ideeën en opvattingen, kwaliteit prietpraat. Anders gezegd, achterlijke gewetenloosheid, die men achter een grassprietje probeert te verbergen.
  Neem bijv. de Centrale Bank affaire, waarbij zelfs de Rijksminister Raad erbij gehaald wordt: en wat nu? Was de directeur in fout? Onbelangrijk, alleen de Raad van Commissarissen is bevoegd een onderzoek in te stellen. Prima, maar is de directeur in de fout of niet? Doofpot operatie: de directeur mag zich verrijken, daarom is hij directeur. Laat Omayra Leeflang nu met haar wijsheden, een aangifte doen of spitten naar een bewijs, opdat een onafhankelijke rechter een veroordeling zal kunnen vellen! Zij zal heel gauw er achter komen, dat dergelijke intimiteiten nooit of te nimmer openbaarheid verdragen. Echter, om dat te kunnen beseffen, moet men wel volwassen zijn.
  Onbeheersbaarheden leiden tot schijn zekerheden, die ongetwijfeld zelfbedrog zijn, waarbij rechtvaardigheid
  veel belangrijker is dan waarheden.
  Een moord is feitelijk, onvergelijkbaar met het leven, al was het maar karaktertrekken. Karakters behoren bij het leven en zijn levendige innerlijke hoedanigheden, inborst, gemoed, dat niet vermoord kan worden zonder de mensengeest zelf tot dood te vernietigen. Wat leeft, kan niet dood zijn, daarom is karaktermoord onzin, behalve bij voodoo gevallen, waar de dood nog levend aan het ronddolen is.
  Mensen die in de dood, leven zoeken en op basis daarvan vergelijkingen maken, moeten diep verdwaald zijn in hun occultisme, de zwarte magie die een gevaar is voor henzelf en voor een maatschappelijke gezond geestelijk leven. Mensen die betrapt worden, dergelijke praktijken in het openbaar proberen uit te oefenen met de intentie de algemene opinie te misleiden, moeten onmiddellijk beschouwd worden als “non-grata” en met alle gevolgen van dien. Eenvoudige mensen, die zich laat misleiden of zich onderwerpen, betekent het einde van al hun denken!

 2. Mevrouw Leeflang ik had altijd ontzettend veel bewondering voor u, maar deze vergelijking slaat de plank volkomen mis. Ik denk dat zowel de mensen van Suriname als die van Curacao er niet blij mee zou zijn. En waarom de vergelijking met de Suriname moorden?

 3. @djuny, Gaat het wel goed met je? Demise van ALM is allemaal te danken aan onze PLKP vrienden! dank hun nog maar 1 keer. De miljarden schuld is teruggebracht dankzij de PAR. MAN, NPA etc waren hier tegen! vergeet dat niet! Daarna heeft de PAR niet 20 jaar de macht gehad en heeft zij vooral moeten opruimen wat de MAN, FOL, NPA, PLKP, eenmansfracties hebben achtergelaten! Increase in crime was dankzij NL inzet zeer afgenomen maar opvallend sinds 10-10 is deze weer juist zeer toegenomen.. tja en de MFK en MAN en PS hebben zeer veel stemmen gekregen van de bon future stemmers…

 4. Volgens mij begint er langzaam iets in de bvenkamer van Leeflang te degenereren. Dat is triest. Het goede mens raaskalt maar door en geniet ondertussen van haar riante uitkering. Een baan zit er toch niet meer in voor haar. Dus is het veel prettiger onzin te brallen en je zakken te vullen. Kom op Leeflang doe verder iets zinnigs imet uw leven.

 5. Als bewoner van Korsou ben ik absoluut tegen de huidige regering, want zij maakt meer kapot dan het weer kan opbouwen. De kennis wordt stelselmatig vernietigd. Maar, dit stuk van sra. Leeflang is van een stuitende laagheid. Hoe kan je de Decembermoorden nu vergelijken met wat hier gebeurd. Ongelooflijk. Voor wat het waard is, NL heeft de schuld van Korsou tot 2005 kwijtgescholden. Het is uw partij geweest die aan de macht was en weer voor een grote onoverkomelijke schuld heeft gezorgd. Niet uw handen in onschuld gaan wassen mevr. Leeflang. In Nederland weet men wel beter hoe het zit!! Wij worden op de hoogte gehouden door bijvoorbeeld Cft en de SOAB. Voor u zou het beter zijn wanneer u stopt met schrijven, want u moet tegen uzelf in bescherming genomen worden. Serieus kunnen we u allang niet meer nemen.

 6. Grootste bullshit die ik ook ooit heb gelezen, weet niet of ik dat woord mag gebruiken.

  A lot of the companies you mentioned, e.g, Aqualectra, UTS, etc are doomed to go bankrupt if not for the government letting them stay alive. So the directors and CEO’s aren’t necessarily doing a good job. We live in a democratic system and if someone feels threatened they can always take it to the courts, especially the ones with the means to do it, i.e, the directors and CEO’s.

  You, Miss Leeflang and your party, are for great part responsible for the billion guilder debt we got ourselves in. Your party was there for almost two decades. In that period there was a massive exodus to the Netherlands, you let the islands student brains go and never come back, the demise of ALM, increase in crime, increase in drugs (mules), etc. Need I mention more?

  Stop making stupid comparisons and do your job as a politician!

 7. @Craneman, dat is het juist. Met onduidelijkheden laten voortbestaan creeer je niet die integere, nette, gediciplineerde maatschappij die je met elkaar beoogd. Of deze mensen hebben gestolen, ( en doordat er nog andere dingen zijn. waar wij alleen naar kunnen gissen, meespelen) accepteren ze geld boven hun eergevoel, hun studie, hun familie en allen die hun dierbaar zijn. Het kan ook zo zijn dat ze een slecht beleid hebben gevoerd waarddor het bedrijf veel geld heeft verloren. Mijn kritiek op het stuk van Omayra is de vage onduidelijkheid. Het is net zoals de recente uitspraak van de rechter over Wilders. Hij was grof en beledigend maar hij heeft geen strafbare feiten begaan.

 8. @Craneman. Als deze personen zich hebben zelfverrijkt waarom worden deze mensen dan niet voor het gerecht gesleept? nee ipv krijgen ze 6 maanden salaris mee. Heel apart hoor.. mensen beschuldigen van alles maar ze niet naar de rechter brengen.. Het is duidelijk dat deze mensen niet schuldig zijn en dat de regering daar vriendjes met vuile handne a la van der Dijs en Dos Santos wilen neerzetten met een gigasalaris!

 9. Het omdraaien in hun graf van de decembermoordslachtoffers moet welhaast een aardbeving in Suriname veroorzaakt hebben. Wat een aanmatigende vergelijking!
  En ‘vroeger’, voor 10-10-10, bestond er zeker geen corruptie op Curacao?
  Plotseling schiet me dat bekende gezegde weer te binnnen: wel de splinter in andermans oog zien, maar niet de balk in het eigen oog.
  Mevrouw Leeflang, accepteer nu eens dat er een andere regering is gekozen en dat het slinkse zakkenvullen van voor 10-10-10 voorbij is.
  Overigens geloof ik niet dat er waar ook ter wereld regeringen bestaan die niet corrupt zijn. De ene regering is hoogstens wat gehaaider dan de andere.

 10. Heel goede zakelijke reactie van Crane man. Omayra moet haar visie helemaal uitschrijven en een gebalanceerde stuk schrijven zodat wij een goede beeld hebben van die personen op Curacao. Zijn ze nou in de fout gegaan of niet. Misschien hebben ze niet gestolen -het stelen dat het publiek kent- maar slechte investeringen gedaan. Wees duidelijk Omaya.

 11. Het vergelijk is enigzins uit zijn verband gerukt. In Suriname betrof dit de moord op tegenstanders van een regime. In Curacao betreft het personen die hun functie hebben misbruikt om zichzelf te verrijken! Natuurlijk spelen deze nu de schone onschuld, maar zijn ze slachtoffer van hun eigen daden. Er waait duidelijk een andere wind sinds de nieuwe regering is aangetreden, deze probeert met zakelijk inzicht een einde te maken aan de corrupte praktijken.

 12. Nee het is de drang naar macht die mensen aan de grens brengen van psychopatische neigingen. Het is de drang naar macht die deze mensen ziek maken. Vaak krijgen ze bepaalde macht en weten er niet mee om te gaan dat is het probleem. Dat is een taktiek uit de marxistische strijdperk, ben je niet met mij eens dan zal ik je kopje kliener maken zodat ik de macht kan behouden. Kijk Kadafie die wilde zijn volk dom houden en uitmoorden om de macht te behouden. Dat is ook hetzelfde in Iran in naam van Alla wordt elke verzet de kop ingedrukt. Het is alleen de vraag voor hoelang.Kijk Egyte Moebarak heeft de macht kunnen houden tot zolang het volk dat pikt of dom wordt gehouden, totdat de intellectuelen terugkeren uit Europa en America met nieuwe ideeen voor het volk. Argentinie had ook een diktatuur van Pinochet waar je u tegen zegt. Gelukkig bestaat het niet meer in de moderne wereld. Een ding vergeten deze soort mensen dat de macht altijd bij het volk zal blijven. Als je al je tegenstaanders afmaakt of doodschiet dan heb je op gegeven moment geen tegenstaanders meer, dan heb je al de macht voor jou alleen. Dan ben je ook machteloos. Bij Bouterse moet je ook niet de vieze vuile rol vergeten die Nederland gespeeld heeft in dat gebeuren.Nederland had toen kunnen ingrijpen samen met America maar bebben dat niet gedaan uit angst. Kijk wat er nu gebeurd in Libie Nederland speelt weer een schimmige rol spelletje. Wij houden de contole in de lucht maar willen niet bombarderen, wanneer er wat te verdelen valt, willen ze wel op de eerste rijtje zitten. Libie wordt plaat gebombardeerd zogenaamd om Kadafie te verjagen maar het gaat om macht en geld. Wanneer er nieuwe regering komt in Libie zullen ze uit Nederland ontwikkelingsgeld krijgen om spullen te kopen uit Nederland om LIbie weer op te bouwen. Snappen jullie nou hoever de geldmacht gaat. Totale diktatuur kan je vergeten op Curacao er zal altijd een Tula tevoorschijn komen die de boel hersteld. Dus Wiels moet niet vergeten, hij kan de intellectuelen daar op Curacao kopje kleiner maar straks moet hij zelf vluchten, playing with de sword dieing with the sword. Net als Idi Amin Dada van Uganda. In Nederland hebben wij een hele bataljon intellectuelen die deze plaatsen zullen innemen voor onze broeders in strijdt. Wiels en Schotte moeten wel afblijven van onze intellectuelen op Curacao Jullie minderwaardiheidscomplex en psyhopatische drang naar macht moeten jullie laten behandelen in een psychiatrische inrichting en niet tegen de intellectuelen. Wel moet ik stellen dat de oppositie flink wat van zich moeten laten horen en niet in een verdomd hoekje kruipen voor Wiels en consortium. De oppositie laat zich op dit moment teveel monddicht maken en dat is niet goed voor een democratie.

 13. Het heeft alles met opleidingsniveau te maken! De belangrijkste Minister van Financien Jamoloodin heeft alleen maar MAVO gedaan! Heeft totaal geen verstand en vragen in de Staten kan hij nooit beantwoorden. Dan nog zijn taalgebruik en natuurlijk zijn leuke maffiapakken. Zelfs een wethouder in Nederland heeft meer ervaring en ook gerichte opleidingsniveau. Hoe kan hij door de screening gekomen zijn?

 14. Nog meer gelijkenis ga je vinden als je leest over de onafhankelijkheid in Afrikaanse landen.. Daar kwamen al snel dictators aan de macht.. en welke mensen waren de eerste aan de beurt om massaal afgemaakt te worden? Zij die met de koloniale landen hadden samengewerkt en zij die een opleiding genoten.. Leraren, professionals.. Zij zijn eenmaal de vijand voor dictorialen.. want zij denken wel na en nemen niet alles over van schreeuwende politici.. Later worden deze dictators nog gekker en gaan ook in eigen kring mensen afmaken.. We zien dit al bij de PS die al 3 ministers heeft ontslagen!