• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Lionel Jansen van Onderwijs zei vorige week dat het funderend onderwijs gratis zou worden. De Vereniging voor Protestant Christelijk Onderwijs (VPCO) wees hem vervolgens op de tekorten van de schoolbesturen. Versgeperst.com vroeg jou naar je mening over het onderwijs.

De 21-jarige Gerlon is duidelijk: “onderwijs moet gratis zijn. Want dan gaan meer kinderen naar school; ook de kinderen met weinig geld.”

Dure boeken
Nixon (29) en Sharetti (27) denken juist aan de dure uitgaven: “de boeken zijn heel duur, de overheid kan dat nooit allemaal betalen. Dus ouders zullen wel iets moeten betalen om te helpen.” Nixon, lachend: “ik wil niks betalen, dat is het beste.”

Moeite waard
Nihaila (28) stapt net met haar twee kinderen uit de auto. “Ik betaal 50 gulden voor mijn oudste kind”, zegt ze. “Dat is niet veel geld. Als je geld betaalt, dan zorg je ervoor dat je kind beter onderwijs krijgt. Dus het is zeker de moeite waard.” Maar wat als je weinig geld hebt? “Iedereen kan werken voor zijn of haar kind”, zegt Nihaila.

Investering
Eddy (45) vindt: “het funderend onderwijs moet gratis zijn. Maar bij het vervolgonderwijs kan dat niet, de boeken zijn veel te duur.” Volgens Eddy heeft betalen voor onderwijs ook voordelen: “vergelijk het hiermee: als je een auto gratis van iemand krijgt, rijdt je ermee rondt zonder de waarde ervan in te schatten. Heb je er hard voor gewerkt, dan zorg je er goed voor en zet je het op slot ‘s avonds. Betalen voor onderwijs is een investering in jezelf.”


3 reacties op “‘Als je betaalt, weet je de waarde in te schatten’”

  1. Funderend onderwijs moet helemaal gratis zijn en niet allen op papier ook in de praktijk. Ik ben van mening dat je tot en met je 16de gratis onderwijs moet volgen. Dat is tenminste wat we onze kinderen kunnen bieden, dat is je basis. Wel je verder doorstuderen dan moet je dat gedeeltelijk zelf betalen. Niet vergeten studeren is niet alleen goed voor je zelf maar ook goed voor de Curaçaose volk (gemeenschap). Overheid, ouders en kind moeten gezamenlijk in de studie investeren. Ik hanteer de leuze: “als je het gehaald hebt weet je de waarde in te schatten”.

  2. Er moet een vrijstelling komen voor degene die een uitkering hebben of een lage loon waardoor ze kunnen aantonen dat hen vaste lasten te hoog zijn.

    Vito, droevig verhaal wat helaas nog steeds van toepassing is.

  3. Basis of funderendonderwijs is het recht van alle kinderen op de wereld en moet gratis zijn. Hierna mag je een kleine vergoeding vragen voor schoolartikelen of uitstapjes voor de kinderen om iets te leren. Vanaf het middelbareschool moet de regering ingrijpen met op zijn minst een beurs van onze belastinggelden. Toen ik zelf naar de basisschool ging moest ik worden weggehaald voor een kostelozeschool. Mijn vader kon het niet bekostigen in die tijd. Het was maar een heel klein bedrag hoor. Dat vond ik heel erg droevig en heb dat ook nooit kunnen verwerken, want ik deed het ook niet slecht op school hoor. Ik heb altijd tegen mijn moeder gezegd dat ik dokter wou worden. Dit heeft mij erg getraumatiseerd dat ik zelfs tijdens schrijven een paar traantjes moest laten. Gelukkig heb ik toch een ander droom kunnen realiseren die ik toen voorop heb gesteld.Ik ben toch erg blij dat ik de HBO heb kunnen halen. Investeren in een vervolg onderwijs is inderdaad in investering in jezelf en je toekomst. Het is net een investering of een hypotheek op een huis. Later plukt je de vruchten van je investering.