• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De commandant van Marinekazerne Suffisant, majoor der marinier Enrique Sanchez, heeft gisteren het commando over de kazerne overgedragen aan majoor der mariniers Eric Lieftink. Dat gebeurde met een ceremonie op het exercitieterrein in aanwezigheid van de gouverneur en de premier.

Bij de ceremonie waren ook de minister van Justitie Elmer Wilsoe, Patricia Grollé, Plaatsvervangend Vertegenwoordiger van Nederland voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman.

Kracht
“De kracht van de combinatie van Curaçaos personeel en Marinepersooon.” Zo omschreef de scheidende commandant in zijn afscheidsspeech de bijdrage van de Marinekazerne Suffisant aan de ontwikkeling van de jeugd. “De sociale dienstplicht is een goed werkend en uniek concept. Het is mooi om te zien hoe de jongeren vanaf de eerste dag van aantreden veranderen in hun doen en laten en in hun karakter”, aldus Sanchez die ook een link legde naar de ontwikkelingen van de dienstplicht van Curaçao.

Professionele Curaçaose Militie
Sanchez: “De veranderingen van de dienstplicht beginnen gestalte te krijgen en in de nieuwe vorm kunnen we meer maatwerk leveren voor het land. Als alles volgens planning en wens verloopt kunnen we begin 2012 op volle sterkte met een tweede dienstplicht en een professionele Curaçaose Militie opleiding starten. Iets waar ieder kaderlid van Suffisant met smart op zit te wachten.”

Positief
“Maar er waren ook minder goede ervaringen”, aldus Sanchez die verwees naar het tragische ongeval van collega korporaal Cherlton Koeiman in 2009. “Een niet te bevatten gebeurtenis die ons allen lang heeft beziggehouden.” De scheidend commandant besloot zijn toespraak met positieve woorden. “Ik kan terugkijken op een hele mooie tijd die veel te snel is gegaan. Het was een unieke ervaring met een palet aan kleuren.”

Papiaments
Nadat volgens marinetraditie de jongste matroos de Nederlandse vlag aan de scheidend commandant overhandigde, nam de nieuwe commandant majoor Eric Lieftink het commando op zich. In zijn welkomsttoespraak benadrukte de kersverse leider zijn enthousiasme voor de functie en deed in ieder geval één toezegging: “Over drie jaar wil ik u toespreken in het Papiaments.”

www.versgeperst.com