• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Lionel Jansen (Onderwijs) vertelde enkele weken geleden dat het Funderend Onderwijs (fo) wellicht gratis wordt. “Schoolbesturen kunnen ouders niet dwingen inschrijfgeld te betalen”, stelde hij. Volgens de Vereniging voor Protestant Christelijk Onderwijs (VPCO) klopt dit echter niet helemaal.

Gratis fo klinkt voor velen als muziek in de oren en het initiatief van de minister werd dan ook enthousiast ontvangen. “Geen enkele ouder kan door de school gedwongen worden inschrijfgeld te betalen. De kosten voor het fo worden nu gedragen door de overheid.”

Iets anders
“De wet maakt er melding van dat geldelijke bijdragen niet bepalend mogen zijn bij de toelating”, vertelt directeur van VPCO Bert Velthuizen aan Amigoe. “Dat is iets anders dan dat het onderwijs gratis moet zijn.”

Twee miljoen tekort
Volgens de directeur komen de schoolbesturen ruim twee miljoen gulden tekort per jaar, omdat de kosten van leermiddelen, water en elektra veel meer zijn gestegen dan de subsidie. “Als de ouderbijdragen in het fo werkelijk worden afgeschaft, dan moet de overheid serieus gaan kijken hoe die contributie moet worden aangevuld.”

Rekening houden
Ook dit jaar zullen ouder dus weer een bijdrage moeten ophoesten. “Tot nu toe komen ouders wel betalen. En als een ouder het echt niet kan opbrengen houden we rekening met hun financiële vermogen.”

7 reacties op “Toch geen gratis onderwijs”

 1. Gratis ……. het enigste dat gratis is is de ELENDE DIE WE DOOR DEZE ONGESCHOOLDE regering voor onze neus krijgen … een pot nat ! bende ! troep leugens achterbaks ! verstand van de achterkant van een KOE !

 2. Ouderbijdragen zijn altijd vrijwillig, maar scholen dwingen de ouders om het te betalen door kinderen geen rapport te overhandigen.
  Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn en ook voor ouders met minder geld. Dat is investeren in de jeugd en in de toekomst. Als welgestelde ouders bijdrage willen betalen dan is het prima. Inschrijfgeld en ouderlijke bijdragen zijn in theorie gratis, maar in de praktijk niet. Scholen gaan heel ver om ouders de bijdrage toch te laten betalen. Geld betalen voor onderwijs is niet per definitie goed onderwijs,
  Ten minste een minister de de koe bij de horens vat. Iedereen laat het maar gebeuren

 3. Als je dacht dat er een minister met verstand van zaken aan het werk was gegaan heb je het behoorlijk mis. Weer zo’n PS-er die nergens vanaf weet.

  Wat een aanfluiting voor Wiels die overigens opvallend stil is.
  De 3e PS-minister op rij in het kabinet die een modderfiguur slaat, maar natuurlijk eerst wel naar Nederland om zakken te vullen met de riante dagvergoeding.

 4. En dat is de zoveelste leugen van de regering.. goedkopere benzine en fruit.. zgn olievelden rondom curacao..

 5. @Carlito, zeg niet te hard dat de zon GRATIS is, straks moeten we daarover zonne-belasing betalen. Enals verplichte-vrijwillige onderwijs bijdragen een heffing van xx naffies als zonne-rooster. LOL

 6. GRATIS is een JOKE…. alleen de zon is gratis.

 7. Wat hebben en toch een goed ingewerkte Minister Jansen! Hij heeft zeer veel werkervaring in het onderwijs maar ik vraag me toch af of hij er wel gewerkt heeft. Toch jammer dat hij terechtgewezen moet worden door VPCO.