• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag oppert Felix Pinedo zijn idee over de Centrale Bank.

Hoezo crisissituatie op Curaçao? De wereld draait toch gewoon door op dit lekkere eiland? Het vrachtschip met nieuwe auto’s komt regelmatig de haven binnenvaren en laat een flink aantal nieuwe auto’s achter en onze postbussen raken vol van commerciële folders met ‘fantastische’ aanbiedingen voor leningen, hypotheken en allerlei apparaturen. Een groot gedeelte van onze salarissen verdwijnt in laden van de fiscus en commerciële instellingen, waardoor onze economie elke maand weer kan doorstarten om te wachten hoe het de volgende maand weer verder gaat. Het leven gaat gewoon door.

Deze inleiding om een vergelijking te geven met hetgeen gaande is in Griekenland. Dit land heeft een grote miljardenlening gekregen van de (landen van de) Europese Unie en zit nu weer bij dezelfde landen aan te kloppen voor een tweede tranche. Inmiddels zijn zij bezig met het verlagen van salarissen, minimumlonen, pensioenen en andere inkomsten van de bevolking.

Deze maatregelen om de Europese Unie zover te krijgen dat men zal overgaan tot een tweede tranche miljarden lening. Op de geldmarkt vallen geen leningen meer te verkrijgen, omdat de wereld geen vertrouwen meer heeft in het Griekse financiële beleid en de gehele economie. Indien deze lening niet wordt verstrekt is volgens de Europese politici Griekenland eind juli failliet, daar dit land dan niet kan voldoen aan haar financiële verplichtingen zowel binnenlands als buitenlands. Dit zal betekenen een flinke devaluatie van wat? Griekenland heeft echter geen eigen valuta. De Europese landen zullen dan gedwongen moeten overgaan tot het kwijtschelden van kwantieuze bedragen die zij geleend hebben aan Griekenland, opdat dit land weer met een schone lei kan beginnen. De harde maatregelen die dan op tafel zullen komen zullen funest zijn voor de inwoners van Griekenland. Worden deze maatregelen niet aanvaard, dan zal Griekenland uit de Europese Unie gestoten moeten worden met alle financiële gevolgen van dien voor de landen van de Europese Unie die geld hebben geleend aan Griekenland. Griekenland zal dan verder moeten gaan met een eigen zwaar gedevalueerde valuta waardoor de binnenlandse problemen niet te overzien zullen zijn.

Deze korte inleiding om een kontrast te geven met onze situatie waarin wij plachten aan de grote klok te blijven hangen dat Curaçao in een zware crisissituatie verkeert. De aanleiding hiervoor zijn de vele schermutselingen binnen de diverse overheidsstichtingen en  naamloze vennootschappen en de ontstane situatie van wantrouwen binnen de gelederen van onze (met St. Maarten gedeelde) Centrale Bank.

Er wordt rondgebazuind dat er een crisisituatie heerst, dat er geen geld in de economie rouleert, dat er geen vertrouwen meer is in degenen, die aan het roer staan van onze Centrale Bank et cetera. Als ik al die mensen zou willen geloven dan zijn wij weer aan het afglijden naar de rand van de financiële afgrond. Wij zijn nauwelijks van start gegaan met de eerste fase van randvoorwaarden verbonden aan de schuldkwijtschelding. Op een tweede financiële hulp kunnen wij niet rekenen. Althans niet zonder ultrazware maatregelen uit Den Haag á la Griekenland. De fanatiekelingen van onafhankelijkheid of  de fundamentalisten op dit gebied zullen als enige manier zien om uit de wurggreep van Den Haag te komen, om te opteren voor onze onafhankelijkheid. Een onafhankelijkheid met een eigen nieuwe (sterk gedevalueerde) valuta die niet de Antilliaanse gulden zal zijn. Ik hoef niet verder in te gaan voor wat betreft de gevolgen voor onze samenleving in zo’n situatie. Vooral voor diegenen aan de laagste treden van de economische trap.

Ik ben even opzettelijk met bovenstaand (doem)scenario begonnen om een bij mij opgekomen idee ter tafel te leggen. De grote deuk die is ontstaan binnen onze Centrale Bank dient op één of andere manier snel verholpen te worden. Om een lang verhaal kort te maken heb ik begrepen dat de huidige President van De Nederlandsche Bank de heer dr. Nout Wellink dadelijk gaat aftreden. Het zal een pluspunt voor ons zijn om zo iemand te benaderen om voor een periode aan het roer te staan van onze Centrale Bank (en later zonder St. Maarten). Hij kan voor een korte periode de leiding overnemen van de huidige Centrale Bank en tevens beginnen te werken aan de opzet van de Centrale Bank van Curaçao (en eventueel ook van St. Maarten), waarbij hij de eerste President Directeur zal worden van de Centrale Bank van Curaçao, met een of meer ‘counterparts’, die over een tijdje hem zullen vervangen.

Er worden vele namen genoemd voor de functie van President Directeur van de Centrale Bank, maar ik denk dat met de heer dr. Nout Wellink wij een zeer grote ‘added value’ binnen onze Centrale Bank zullen halen. De Nederlandse regering zou zelfs bereid kunnen zijn om zijn honorarium gedeeltelijk te betalen. Het is maar een idee maar als onze politici het er niet mee eens zijn kunnen zij het ook nog proberen met Allen Greenspan.

8 reacties op “Ingezonden: Het is maar een idee”

 1. Beste Felix,
  Je legt min of meer een verband tussen een slecht draaiende economie en het functioneren van de centrale bank. Dit is naar mijn mening incorrect. Verder functioneert de centrale bank nog steeds op een heel hoog professioneel niveau Deze kan als voorbeeld dienen voor de rest van de overheid. Dat de president nu in een slecht daglicht is gezet door de huidige regering is een heel ander verhaal. Persoonlijk vind ik dat net als in Nederland deze functie voor een beperkte duur mag worden uitgeoefend. Er zijn een heleboel goede economen op ons eiland. Dhr. Wellink weet van toeten nog blazen over onze cultuur en onze economie. Dit lijkt me daarom een slechte keuze. Dhr. Alberto Romero, die nu deel uitmaakt van het CFT en tevens een van de direkteuren van de CBCS is lijkt me een veel betere keuze. In een management team met dhr Rob Reynaert die zo juist van de De Nederlandse Bank is terug gekeerd kan het goede werk van Dhr Emsley Tromp gewoon worden voortgezet. We moeten verder hopen dat de regering de handen uit de mouwen gaat steken om ervoor te zorgen dat onze economie weer een zwengel krijgt. De schuld hiervan ligt zeker niet bij de centrale bank, maar bij het wanbeleid van de regering.

 2. @VITO, hoe kan men de koppen bij elkaar steken als de regerning nooit op het eiland is. ze reisen de hele wereld rond en als er iets gebeurd hier ((moorden, Thomas of bv dat de halve regering wordtg aangeklacht van coruptie) dan vliegen ze meteen naar het buitenland! Het volk is de leugens van de regering zat!! verkiezingen!!

 3. @r.rumay, het zijn niet voor niets twee aanklachten tegen 2 ministers gedaan! Ook hebben Asjes en Constancia nog een aardig verleden! en deze regering ide zgn boeven vecht heeft nog niemand voor de rechter gesleept dus alleen maar leugens! en partijfinancier Dos Santos wordt nu niet voor niets nagetrokken! en om een corrupt mannetje als Thierry Henrandez die voor veel geld rapportjes op maat schrijft neemt NIEMAND meer serieus! dus ga snel uit een ander vatje tappen!! want alles wordt maar duurder en duurder ondanks de leugens van deze regering!!

 4. Qoute:
  “.Een regering die anderen alleen dingen verwijt wat ze niet goed hebben gedaan, is een regering die onzeker is en niet creatief genoeg is om nieuwe ideeen werkbaar te maken.”

  ” wat ze niet goed hebben gedaan” ?????? Wel meneer VITO, deze regering heeft het over “vermoedelijke” boeven, oplichters en witte boord criminelen e.a. wacht nog op de accountant rapporten om de respectievelijke aangiften te kunnen doen.

 5. In mijn reactie bedoelde ik ook zus Ersilia de Lanooy. Ze is ook inderdaad een heel goeie. Maar weet je wat voor probleem wij op curacao hebben. Wij hebben gebrek aan goed controlerende instanties of accountants die elkaar controleren of samen het controlerende funktie uit te voeren. De Accountants zijn geen een te vertrouwen. In de gehele geschiedenis is er geen enkel keer voorgekomen dat een accountant bureau geweest een organisatie op froude hebben beticht. Bij de meeste gevallen zijn ambtenaren per toeval op froude gestuit. Het is heel erg indrukwekkend dat er geen enkele accountant froude kunnen ontdekken maar geven toch allemaal goedkeuring voor de jaar rekeningen en dat is erg frapant. Accountants zijn over het algemeen min en meer fiscalisten die deskundig zijn in het ontduiken van belastingen, daar hebben ze goed voor gestudeerd. Enige uityzondering is dat de ene bij particuliere banken of instellingen werken en de ander voor de stad. De ene probeert geld naar binnen te slepen voor de eigen organisatie en de nader probeert het voor de stad en belastingen. Het is en blijft een kunst hoe ze te werk gaan. Weer terugkomend op het onderwerp heeft Curacao veel goede economen en fiscalisten die ook goed werk kunnen verrichten maar het systeem moet gecontroleerd worden en daar fallen ons politici vreselijk mee. Nogmaals ons controlerende funktie laat ons ieder keer in de steek. De regeringen moeten zich hierop gaan richten en mensen benoemen voor niet meer dan 2 periodes van 4 jaar, dat ze elkaar aflossen om het systeem te contoleren vooral bij financien en CentraleBank. Eigenlijk vind ik dat exminister van financien ook haar diensten moet inzetten wanneer een ander partij aan de macht komt en nog een beroep op deze mensen doet. Ik vind het zonde dat zoveel kennis van ons systeem verloren gaat door egoisme van een ander partijen want eigenlijk zijn ze in dienst van het land Curacao. Neem het laatste voorbeeld van PAR dat wel van de mogelijkheden gebruik heeft gemaakt om Zus Ersilia weer te vragen van haar diensten te gebruiken.

 6. Politiek is politiek maar in dit geval wil ik wijzen op het feit dat Ons eiland Korsou amper 444km2 aan oppervlakte is en tesamen met de in Nederland wonende YDK komen we niet verder dan 200.000 zielen. In dit geval geef mij maar YDK, de ex-minister van Financien van de Nederlandse Antillen, drs. Ersilia(zus) de Lanooy.

 7. Beste Felix een bijzonder interessant verhaal. Het is geen slecht idee om tijdelijk dat funktie van President Directeur van de Centrale Bank uit te besteden aan zo’n iemand met een zware kaliber voor Curacao. Hij kan inderdaad een toegevoegde waarde geven aan de ontwikkelingen voor de Centralebank en Curacao. Maar ik ben benieuwd of Teniente Wiels dit zal goedkeuren. Ik geloof het niet. Als PAR in de regering zat kon je wel dit voorstellen. Ik denk dat De Lanooy en Alex Rosario ook goede kandidaten zijn voor zo’n post mits Dhr Tromp schuldig is bevonden en nood gedwongen moet aftreden. Er zijn meerdere goede kandidaten op Curacao die het vertrouwen genieten om dat werk te kunnen doen. Behalve dat Crisis waar Curacao momenteel in zit is het grootste probleem van Curacao dat Curacao een regering heeft die niet competent genoeg is om problemen waarmee Curacao te kampen heeft te kunnen oplossen. Men zaait teveel onrust in plaats van de koppen bijelkaar te steken en gezamenlijk te werken aan de toekomst van Curacao en zijn bevolking.Een regering die anderen alleen dingen verwijt wat ze niet goed hebben gedaan, is een regering die onzeker is en niet creatief genoeg is om nieuwe ideeen werkbaar te maken. Curacao heeft de wereld grootste economische Crisis redelijk doorstaan tot nu toe en ik geloof dat Curacao dit ook zal overleven.

 8. Nout “Icesave” Wellink?