• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De raffinaderij op Aruba wordt na een jaar weer heropend, weet het Financieel Dagblad. De Arubaanse premier Mike Eman laat weten dat de herstart de werkgelegenheid veilig stelt van 600 vaste werknemers en indirect in totaal 4000 mensen.

De olieraffinaderij op Aruba is in handen van de Texaanse oliemaatschappij Valero en heeft een capaciteit van 275.000 vaten per dag. In juli 2010 werden de installaties door Valero stilgelegd vanwege de situatie op de oliemarkten en door een groot belastingconflict met de vorige Arubaanse regering. Daarna bood Valero de raffinaderij te koop aan.

Overname

Afgelopen jaar zijn besprekingen gevoerd met enkele gegadigden voor een overname van de Arubaanse raffinaderij. Zoals de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA, het Chinese PetroChina, het Mexicaanse Pemex,Petrobras (Brazilië) en Rubiales (Colombia). Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft de regering van Aruba begeleid bij de verkennende gesprekken.

Sluiting
Als een verkoop niet zou lukken, dreigde Valero de raffinaderij definitief te sluiten. Maar nadat Eman in september 2009 de Arubaanse verkiezingen won, verklaarde hij dat de heropening van de raffinaderij zijn topprioriteit was. Sluiting van de raffinaderij zou tot dubbel zoveel werklozen leiden op Aruba.

Taxholiday
Het kabinet-Eman heeft met Valero afgesproken dat er een einde komt aan de taxholiday van Valero in Aruba. Het bedrijf gaat jaarlijks minimaal 18 miljoen Arubaanse guldens betalen. De eilandregering is ook met Valero overeengekomen dat er zal worden geïnvesteerd in milieu- en natuurbescherming rond de raffinaderij.

5 reacties op “Raffinaderij Aruba heropend”

  1. Hadden wij maar een MP zoals Meneer Eman….

  2. Wat goed zeg. Alleen op Curacao doet de regering niks voor zijn bevoliking. Elkaar tegenstrijden zijn ze goed in.

  3. Waarom kunnen de Curacaose politici niet alles netjes afhandelen zoals de Arubaanse politici samen met Nederland. Alles is probleem bij ons op Curacao. Het lijkt alsof men op Curacao alles opnieuw wil uitvinden en dat is heel dom van onze politici. Jammer.

  4. dit geeft dus werkgelegenheid aan 4600 mensen, dat zeer veel voor zo’n kleine eiland. Mooi dat er wordt geinvesteerd in de milieu eisen! Het kan dus wel!!!

  5. Super. Ken een aantal mensen die daar wonen (en werken).