• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De slachtoffers van seksueel misbruik op de Antillen of in Suriname krijgen hoogstwaarschijnlijk geen schadevergoeding. Uit onderzoek van commissie Lindenberg blijkt dat het Bisdom Paramaribo en het Bisdom Willemstad zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. 

De commissie maakte deze week bekend dat slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke instellingen maximaal 5000 tot 25.000 euro vergoeding moeten krijgen van de Rooms-Katholieke Kerk. Dit meldt Wereldomroepjournalist Robert Chesal vandaag.

Erkenning
Volgens Chesal’s bevindingen is er geen enkel geval van misbruik op de Antillen en in Suriname erkend door een Nederlandse rechter of door het meldpunt Hulp & Recht van de katholieke kerk. “Ze hebben altijd geroepen dat zij niet gaan over misbruik dat heeft plaatsgevonden buiten de Nederlandse kerkprovincie. Ze zeggen dat het een verantwoordelijkheid is voor de bisdommen aldaar.”

Ernst
De commissie Lindenbergh vindt dat de vergoedingen aan alle slachtoffers gerelateerd moet worden aan de ernst van het misbruik. Om de slachtoffers niet te belasten, moeten de procedures buiten de kerk om worden geregeld. De commissie is van mening dat alle rooms-katholieke instellingen verantwoordelijk zijn voor de compensatieregeling. Ze kunnen zich niet beroepen op verjaring of het ontbreken van de verantwoordelijk en hoger beroep is onmogelijk.

Slachtoffers
Volgens slachtoffers van misbruik door katholieke priesters en geestelijken is de regeling te zuinig, sluit het teveel slachtoffers buiten en geeft de katholieke kerk een te grote invloed. Dit meldt de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Misbruik (KLOKK) vandaag in het NRC Handelsblad.

2 reacties op “Bisdommen verantwoordelijk slachtoffers”

 1. alweer

 2. DE KATHOLIEKE KERK HEEFT TEVEEL INVLOED ,EN BESCHERMD ZODOENDE HAAR PEDOFIELE PRIESTERS EN GEESTELIJKEN.
  DAT GELACH EN MISBRUIK VAN DE PRIESTERS EN GEESTELIJKEN MOGEN DE SEKSUELE SLACHTOFFERS ,JONGE KINDEREN BETALEN,,,,OH WEE,JE OM BIJSTAND OF VERGOEDING VRAAGT…..DAN WORDT ER OOK NOG EEN PRIJS OP JE LICHAAMLIJKE LEED GEZET.WE PRATEN NIET OVER DE GEESTELIJKE GEVOLGEN EN NAWEEEN ,MAAR GOED,DAAR HEEFT DE ROOMSKATHOLIEKE KERK GEEN BENUL VAN.
  PERMANENTE SCHADE AANRICHTEN AAN JONGE LEVENS ,DAAR SCHIJNEN ZE HANDJE DE VOORSTE IN TE ZIJN.