• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De Rijksministerraad moet een onderzoek verrichten naar de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten”, zegt Nederland. “Alleen de Raad van Commissarissen mag een onderzoek startten”, zegt premier Schotte. Versgeperst.com vroeg jou: welke partij heeft gelijk?

Jeroen (39) is duidelijk: “Nederland moet het onderzoek verrichten. Zij zijn onafhankelijk en dat is beter dan een lokaal onderzoek.”  Volgens premier Schotte kan de Rijksministerraad geen opdracht geven om een onderzoek uit te voeren. Jeroen: “in dat geval moeten ze iets anders verzinnen. Misschien een buitenlandse commissie. Als het maar onafhankelijk en niet lokaal is.”

Geen macht
Mevrouw Barkmeijer (51) en haar dochter geloven niet in de macht van regeringen. “Regeringen kunnen ons niet besturen. Daar geloven we niet in. Daarom houden wij ons niet bezig met politiek.”

Eerlijk
Rachid (34) denkt dat een onderzoek wel een uitkomst kan bieden. Hij is voor een onderzoek van de Rijksministerraad. “Nederland is altijd eerlijk. Curaçao niet, hier is alles zo corrupt. Nederland kan dit het beste regelen.”

Geen vertrouwen
Volgens Verginio (28) is ook Nederland geen veilige bemiddelaar. “Corruptie is er overal. Op Curaçao, in Nederland. Het moet stoppen, dus een onderzoek is goed. Als Curaçao het uitvoert, vetrouw ik de uitkomst niet. Maar ook in Nederland heb ik geen vertrouwen. Misschien moet een derde partij het uitvoeren.”

Systeem
“Het systeem is fout”, zegt meneer Wallee. “Natuurlijk moet er een onderzoek komen, maar dat lost het probleem niet op. Het probleem zit in het systeem. De bankdirecteur kan hier jarenlang blijven zitten en van ons geld leven. De beleidsbepalers blijven te lang op hun stoel zitten. Ze moeten voor vier jaar worden gekozen. En alleen als ze het goed doen, mogen ze nog vier jaar blijven zitten.”

4 reacties op “‘Het systeem is fout’”

 1. Ik ben helemaal eens met de heer Wallee. En als yiu di Korsou zelf vertrouw ik het ook niet als lokalen onderzoek moeten verrichten.

 2. @Gerrit Met alle respect voor je mening die ik ook zal respecteren. Kijk op Curacao is het altijd zo geweest dat 6 eilanden min 1 nul was. Dit politiek werd al jaren zo gevoerd. Toen Aruba op proef status apartus kreeg waren alle zinnen van de politiek gericht om niet de zorg te willen dragen voor die andere eilanden, dat vond de Curacaosevolk ook. Dus moesten de eilanden op zichzelf gaan staan om hun eigen boontjes doppen, wel met directe banden met Nederland. Dus met anderen woorden was Sint Maarten een doorn in het oog van de Politici en het Curacaose bevolking. De meeste belastingen kwamen binnen via Curacao met de meeste bevolkinsaantal en moest al die tijd in de bodemloze putten worden gestopt van die andere eilanden terwijl het Curacaosevolk dood bloede. Zoals jij zegt het ging al jaren goed, maar als het eenmaal mis gaat dan gaat het ook goed mis en daar moeten ze van leren.

  Zo als jij schrijft heb ik niet veel vertrouwen in het actuele ministerraad en dat klopt. Zodra er een ander verkiezingen komt en een ander regering wordt gekozen dan zal het vetrouwen wel wat een beetje moeten groeien. Op Curacao heb je een gewone ministerraad en een Rijks Minister Raad waarbij ook Nederland participeerd. Verder voel ik me heel lekker over wat ik schrijft en dat is mijn eigen mening.Als anderen een eigen hebben mogen ze dat gerust uiten en ik zal het ook respecteren. In het verleden is hij toch met toestemming van de regering geplaatst als Bankdirecteur en hij heeft het al die jaren heel goed gedaan. Maar nu bestaat de STIP er niet meer dus moet er zo ie zo voorkomen worden dat dit situatie zich nog een keer herhaalt. Hoe is het mogelijk dat zo’n belangrijke instituut zolang had kunnen fuctioneren zonder een raad RVC ( Raad Van Commisarissen). Voor de rest blijf ik bij mijn standpunt, mocht er andere betere standpunten van anderen zijn, die een beter kijk hebben over dit situatie, dan verneem ik ze graag van jullie. Laten wij niet vergeten dat toen de crisis opdook in Nederland dat Minister Bos toch de baas was over de Centrale bank en alles erom heen. Hij was toen de machtigste man van Nederland. Eigenlijk had ik gewild dat hij aan de macht op dit moment want Donner is een zacht gekookt eitje. Hij laat kansen voorbij schieten om in te grijpen.Hij zal het niet makkelijk krijgen als hij terugkeert in de ministerraad.

 3. Opzich is het systeem goed maar helaas bemoeit de regering met alles waar ze eigenlijk afstand van moeten houden. Het gaat al jaren goed, zelfs toen de Centrale Bank met meer landen werd gedeeld. Nu kunnen we niet eens meer samenwerken met Sint Maarten? De regering doet veel dingen goed maar gaat hierbij echt de fout in en het is de blunder van 2011!

  Vito: jij heb vertrouwen in de ministerraad over de benoeming van de directeur? Voel jij je helemaal lekker? Het is een onafhankelijk instituut! Laat aub de politicie eraf blijven, ze hebben al genoeg instanties de om hen vriendjes te installeren. Zoals je ook weet staat er in de beleidsplannen hoeveel fte overheidinstanties mogen hebben, helaas komen er toch vriendjes erbij ondanks dat er geen plek is en het niet mag volgens het beleid.

 4. Persoonlijk vind ik dat de RMR dit onderzoek moet verrichten naar de Centrale Bank. Zo niet dan zou kiezen voor een derde macht doordat het Curacaosevolk geen vertrouwen meer heeft in onze politici en nimmer in de regering Schotte die er veen potje van heeft gemaakt. De RVC kan nooit boven een regering staan dat is een foute boel, Wie controleerd de Centralebank dan. Als dat het geval is dan moet dat snel veranderd worden. Ook moet de directeur voor 4 jaar worden gekozen door het ministeraad en mag niet meer dan 2 keer worden gekozen voor dat positie. Corruptie heb je overal en ambtenaren lusten er pap van ook in Nederland, maar dat betekend niet dat je het systeem niet moet controleren. Accountants kan je ook nooit vertrouwen want het gebeurd haast nooit dat ze froude ontdekken. Froudes komen meestal per toeval aan het licht. Ik heb begrepen dat het nooit is voorgekomen dat iemand door de controlerende accountant betrapt werd. Ik heb ook begrepen dat Accountant vaak beticht worden van fallende controles. Met andere woorden leiden de Nederlandse opleidingen tot meester in het frouderen. Geloven of niet. Maar toch zou ik ervoor kiezen voor Donner/RMR een eerlijk integer en geloofwaardige politici.