• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Rijksministerraad (RMR) heeft geen ambities om een intensief onderzoek te voeren naar de situatie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Dat zegt minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) vandaag in een persconferentie in Fort Amsterdam. 

Donner is vandaag op werkbezoek op Curaçao. De minister en premier Gerrit Schotte bespreken vandaag voortgangen over verschillende projecten zoals Raffinaderij Isla, Remigratie Studenten en het Interparlementair Koninkrijksoverleg. De situatie bij de CBCS is een extra agendapunt bij deze besprekingen.

Geen onderzoek
“Er komt een commissie vanuit de Rijksministerraad die aanbevelingen zal doen om tot het herstel van vertrouwen in de instituties op Curaçao zorgen. Er komt geen onderzoek naar gedragingen of feiten die onlangs boven water zijn gekomen, want alleen de Raad van Commissarissen kan een onderzoek starten. Daar kan noch de regering noch het Koninkrijk doorheen lopen”, benadrukte Donner. Dit staat ook in artikel 18 van het statuut van de CBCS.

Commissie
Er komt dus geen onderzoek vanuit de RMR naar de beschuldigingen van Schotte en president-directeur Emsley Tromp aan elkaars adres. De premier en de minister hebben vandaag gesproken over de situatie binnen CBCS en over de commissie die de RMR gaat instellen. In de komende dagen zal hier meer duidelijkheid over naar buiten worden gebracht.

Isla
Donner en Schotte hebben wederom gesproken over de situatie bij de Isla. Het plan van aanpak voor de Isla, dat eind oktober klaar zou zijn, is nu verzet naar 31 november. Dit omdat er vertragingen zijn in het boringen-onderzoek voor de Isla. Schotte benadrukte dat de vervuiling van de Isla hoog op de agenda staat. In augustus komt er wel een tussentijdse inhoudelijke rapportage van het plan van aanpak. Er wordt ook gekeken naar de olievervuiling in de zee als gevolg van lekkende olie in de Annabaai.

Plan Nashonal di Bario
Donner heeft zich ook laten informeren over het ‘boven de politiek uitstijgende’ Plan Nashonal di Bario. De minister noemde het plan ‘bovenmatig goed.’ “Nederland is ook bezig met het mobiliseren van het volk naar de eigen wijk. We kunnen in dit opzicht van Curaçao leren.” Verder gaf Donner aan dat er gesproken is over het Interparlementair Koninkrijksoverleg en waar de knelpunten liggen. “De visie van Nederland over het Koninkrijk wordt voor de zomer gepubliceerd”, voegde Donner eraan toe.

3 reacties op “RMR: Geen onderzoek, wel aanbevelingen”

 1. Het blijkt dat heer Donner en heer Schotte weer goede maatjes zijn. Wel zijn vreemd de uitspraken hierboven daar heer Donner de Nederlandse politiek iets anders voorgeschoteld heeft. Kennelijk heeft heer Donner een zonnesteek opgelopen want het zal mij benieuwen hoe heer Donner zijn uitspraken gaat uitleggen aan de Nederlandse politiek. Dat terwijl Nederland op het matje geroepen is door de VN is in een keer de ISLA datum weer veranderd en is een politiek omkoop project (Plan Nashonal di Bario) in een keer een geweldig plan in zijn ogen. Ik hoop werkelijk dat de vele komende kamervragen en van collegas vanuit de Nederlandse politiek in gaan zien dat heer Donner zelf bezig is ons eiland naar de verdommennis te helpen en dat wij burgers kunnen fluiten naar rechtszekerheid, bescherming en alle andere loze beloftes die zogenaamd in ons nieuwe stuut zo uitvoerig beschreven zouden staan. Leugens komen er eens uit heer Donner en het is een kwestie van tijd te achterhalen wie wat waar u voor aan het zwichten bent.

 2. Plan Nashonal di Bario;“Nederland is ook bezig met het mobiliseren van het volk naar de eigen wijk. We kunnen in dit opzicht van Curaçao leren.”
  In een eerdere interview op de tv zei men dat dit een kopie is van nederland.
  Ra ra Hr. Donner, bent u de kluts kwijt? Is dit een soort zoetmakertje, een afleiding van uw werkelijk taak?

 3. Dus vanuit de Rijksministerraad wordt er een commissie benoemt die met alle belanghebbende gaat praten over knelpunten en verbeterpunten etc etc. Maar dit is geen onderzoek, hoor! Hahaha goed zo Donner houdt ze strak aan de lijn. Er moet echt wat gebeuren, want een marjonettenregering laat zich alleen bedienen wanneer je aan de touwtjes trekt.