• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd op het terrein naast de Universiteit van Curaçao, voorheen de UNA. De bouw start in het tweede kwartaal van 2012. Dat maakte minister Jacinta Constancia (Gezondheid) vandaag bekend tijdens de persconferentie van de ministerraad.

“In december 2011 wordt de aanbesteding uitgezet en de bouw van ons ziekenhuis kan in het tweede kwartaal van 2012 beginnen”, aldus Constancia. Het ziekenhuis zal 300 bedden hebben maar andere zorgaanbieders (Taamskliniek, Advent Ziekenhuis en Pain Clinic) zullen een grote rol blijven vervullen in het aanbod van de zorg.

Capiciteitsbehoefte

De andere zorgaanbieders vreesden er namelijk voor dat zij met de komst van een nieuw ziekenhuis zouden doodbloeden. Daarom heeft de overheid gekeken naar de capaciteitsbehoefte in de zorg zodat deze over de verschillende zorgaanbieders verdeeld kan worden. De overheid zal een ‘centrale regierol’ gaan vervullen zodat zij kan bepalen waar en hoe de juiste zorg geleverd kan worden.

Bouwplan
Adviesbureau Berenschot heeft samen met Task Force Gezondheidszorg en Task Force Financiën het bouwplan van het nieuwe ziekenhuis opgesteld. Het bouwplan lijkt in grote lijnen veel op het plan dat door het bestuur van Fundashon Hospital Nobo (FHN) is gemaakt. Gisteren stemde de ministerraad in met de locatie van het nieuwe ziekenhuis, iets wat al jaren een discussie is.

Fondsen

“De overheid gaat drie fondsen oprichten, een saneringsfonds, een egalisatiefonds en een bouwfonds” gaf premier Gerrit Schotte aan. “De eerste twee fondsen worden opgenomen in de meerjarenbegroting en zijn noodzakelijk om de schulden uit het verleden te saneren en een goede overgang te garanderen van oud naar nieuw.” Het bouwfonds bevat middelen om het nieuwe ziekenhuis te bouwen. Deze worden aangetrokken op de financiële markt met betrokkenheid van de overheid. De Ministerie van Financiën zal de uitgaven van het bouwfonds controleren.

Afdelingen
Het ziekenhuis zal de volgende zorg aanbieden; Vrouw Kind zorg (integratie kraamkliniek), Huisartstenpost, Volwaardig intensive care voor neonaten (NICU). Na de analyse die in december 2011 afgerond is zal ook Vasculiaire diagnostiek en behandeling, Integratie Ambulancedienst, Uitbreiding dialysecapaciteit, Forensische bedden, Laboratoria, Bloedbank en klininsche-en dag revalidatie toegevoegd worden.

Website
Om het volk op de hoogte te houden over de bouw van het nieuwe ziekenhuis heeft de overheid een website laten maken: De Weg Naar Ons Nieuwe Ziekenhuis.  De website is vanaf morgen online. Op de website zal ook een film te zien zijn over de bouw van het ziekenhuis. De pers kreeg tijdens de persconferentie voor de ministerraad al een voorproefje te zien van de site inclusief de film.

16 reacties op “Bouw nieuw ziekenhuis start in 2012”

 1. Ik ben lekker positief , ik hoop van harte dat het ziekenhuis echt 2012 van start gaat .Zodat ik lekker kan verhuizen naar mijn duchi korsou om daar mijn steentje bij te dragen in het ziekenhuis!

 2. Als dit ziekenhuis er net zo snel komt als toendertijd het kankercentrum waar onze minister Constancia zelfs de eerste steen aan heeft gelegd ( op een April kikker in je bil ) dan kunnen wij nog lang wachten,trouwens als ik het goed begrepen heb is er niet genoeg geld en zoeken ze investeerders.?? de aannemer die het gaat bouwen moet zelf mee investeren nou ik weet hoe dat gaat de prijs zal vele malen hoger uitvallen dus dat word een heel hoge rente voor de regering lekker bij de hand zeg

 3. Geld is op….zorg is verwaarloosd…. en de bevolking zelfs die het niet snappen worden nogsteeds voor de gek gehouden door deze mensen !!!!!!!!!!!!!!

  WAKE UP…. !

 4. Geld is op….zorg is verwaarloosd…. en de bevolking zelfs die het niet snappen worden nogsteeds voor de gek gehouden door deze mesen !!!!!!!!!!!!!!

  WAKE UP…. !

 5. Wedden. Er komt geen nieuwe ziekenhuis op Curacao. Eerst zien dan geloven.

 6. Ik ben blij dat er eens positief nieuws vanuit de overheid gemeld wordt. Dat mag vaker gebeuren.

 7. Onze airport zou ook voor 100 jaar worden gebouwd en is nu al afgekeurd….

 8. Opmzich ben ik er voor dat het nu ook wat dichterbij BandaBou ligt. Mensen moeten in geval van nood veel telang reizen.
  Keuze is goed en strategisch.

 9. ◦Met dien verstande dat een eventuele ingebruikname van het terrein naast de UNA gepaard dient te gaan met, althans gekoppeld dient te zijn aan, het aanwijzen per 01 september 2011 van een qua oppervlakte vergelijkbaar terrein dan wel een aantal terreinen, die tezamen minimaal dezelfde oppervlakte hebben als het terrein naast de UNA, ten behoeve van landbouwdoeleinden. De Uitvoeringsorganisatie
  http://www.dewegnaaronsnieuweziekenhuis.org/technische.html
  Dus nu maar hopen dat het goed komt, ik hb weer hoop!

 10. Hoop dat de ziekenhuis gebouwd wordt met buidlingcodes tegen orkaan en aardbeving ,thats all

 11. Beste criticasters. Jullie hebben allemaal gelijk een stelletje egotrippers zijn dat. Ze gunnnen elkaat niks. De ene denkt dat zij het beter kunnen dat de ander. Ze willen doen alsof het hun plan is toch, terwijl alles al voorgekouwt ligt in het ministerele lade. Wat de FHN heeft opgesteld was een goed plan en opgesteld door deskundigen. Het ziekenhuis afbeelding daar boven ziet er ook prachtig uit. Het is toch een schande. Het is de vraag of ze niks heeft achtergehouden aan dat nieuwe onderzoek voor een nieuwe onderzoek. Ha. Ha ha.

 12. Er was eens
  .Nee serieus, er is in de jaren zeventig een rapport gemaakt dat het terrein van Colon zou worden gekocht voor het bouwen van een nieuw ziekenhuis met een corridor over de Berg Carmelweg naar het oude ziekenhuis, en dat deze zou worden omgebouwd tot oa. revalidatiecentrum. De ondernemers die een zaak hadden in Colon kregen zelfs brieven dat ze zich moesten voorbereiden op verkassen. Weet iemand waarom deze plan niet meer is doorgegaan? Er is veel gezegd over de vruchtbare grond bij de Una, neemt de millieubeweging geen actie tegen het bouwen op deze grond?

 13. Dit heeft regering toch maar weer is zeer goed gedaan! We kunnen wel gaan klagen over de vertraging van 8 maanden maar het is toch een investering voor de komende tientallen jaren! Je gaat dan niet alles klakkeloos overnemen van de vorige regering, gebeurt zelfs niet in Nederland. Daar hebben ze ook de belangrijke beslissingen overgelaten aan de nieuwe regering.

 14. Ja hoor, er is bijna niets veranderd aan het ziekenhuis in relatie tot het 1e ontwerp. Wat zijn dit voor een stelletje ego’s??
  Maar eehh…. eerst zien dan geloven!!!!!

 15. het zal mij benieuwen…..

 16. Als alles zo goed als alles bij het oude is gebleven waarom zijn er vele kostbare maanden verloren gegaan door het stilleggen van de plannen? Omdat hun eigen ego namen voor moesten komen op de papieren?