• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met het afgeven van de traditionele 21 ceremoniële saluutschoten aan de Koninkrijksvlag en de Gouverneur van Curaçao, passeerde het nieuwe stationsschip Hr.Ms. Johan de Witt majestueus de havenhoofden van Willemstad. Het schip wordt ingezet voor de Kustwacht Caribisch Gebied.

Het grootste Nederlandse marineschip voer de haven van Willemstad binnen terwijl zij saluutschoten afvuurde als eerbetoon aan de Koninkrijksvlag en de Gouverneur van Curacao. De bemanningsleden stonden opgesteld in het witte uniform in de zogeheten ‘paradeerrol’ om de groet te brengen aan de Koninkrijksvlag, de Gouverneur en de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, die de ceremoniële binnenkomst bijwoonden vanuit Fort Amsterdam.

Humanitaire doeleinden
Hr.Ms. Johan de Witt vaart de komende vier maanden als stationsschip voor de Koninklijke Marine. De Johan de Witt kan worden ingezet bij diverse operaties en voor humanitaire doeleinden. Met snelle boten en helikopters kunnen militairen en materieel van en naar het vaste land worden gebracht of kunnen andere schepen worden getransporteerd.

Helikopter
Het schip vormt een combinatie van een vliegveld, haven, parkeergarage, ziekenhuis, hotel en communicatiecentrum. De kernbemanning bestaat uit ongeveer 130 opvarenden, maar de capaciteit is veel groter: er zijn liefst 739 bedden aan boord van het schip. De Johan de Witt heeft ook een Lynx helikopter aan boord. De commandant is kapitein-ter-zee Ed Veen.

Foto’s: Peter Bijpost

4 reacties op “Stationsschip vaart Willemstad binnen”

 1. Denk eerder een hele grote middelvinger naar Wiels en die andere malloten hahaha

 2. als die helikopter maar niet gestolen wordt!

 3. Ze hadden hem wel even mogen schilderen.

 4. “Hr.Ms. Johan de Witt vaart de komende vier maanden als stationsschip voor de Koninklijke Marine. De Johan de Witt kan worden ingezet bij diverse operaties en voor humanitaire doeleinden.”

  Zou dit zijn met het oog op het verhoogde risico op orkanen of gewoon als middelvinger naar Chavez?

  😀