• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte wil met artikel 18 uit het Centrale Bank-Statuut het onderzoek dat de Rijksministerraad wil uitvoeren afketsen. In het artikel staat namelijk dat de Raad van Commissarissen en de regering noch de Staten hiertoe bevoegdheid hebben, meldt Antilliaans Dagblad.

Schotte hoopt zo de Rijksministerraad en de Nederlandse regering te overtuigen dat het onderzoek naar de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) niet door een onafhankelijke commissie kan laten plaatsvinden. Deze commissie zou dan door het Koninkrijk worden aangewezen.

Advies
De premier heeft advies gevraagd aan staatsrechtjurist Douwe Boersema om te bevestigen dat de regering noch de Staten opdrachten kunnen geven aan de RvC van de Centrale Bank. Volgens het AD bevestigt Boersema dat hij Schotte advies heeft gegeven maar zegt niets over de inhoud van het advies.

Onderzoek

Schotte had in eerste instanties zelf gevraagd om een onderzoek bij de Rijksministerraad maar trok dit daarna weer in. Nadat de premier in een openlijke ruzie was beland met president-directeur van de CBCS Emsley Tromp waarin ze elkaar beschuldigen van corruptie, stemde de Rijksministerraad in met een onderzoek. De regering van Curaçao wil dat de RvC van CBCS zelf het onderzoek doet.

9 reacties op “‘Regering kan geen opdracht geven voor onderzoek’”

 1. Beste Fay, solamente dios sa !

 2. Beste mensen als je in de ogen van dhr Schotte zie angst !

 3. Kan iemand mij a.u.b uitleggen hoe het zit?: als volgens artikel 18 noch de regering noch de staten opdracht kunnen geven voor een onderzoek, hoe zit het dan met de aangenomen motie laatst in de staten om de rekenkamer het onderzoek te laten doen? De motie waar Asjes een paar dagen geleden tijdens de POK nog zei dat het geen wens was, maar een unanieme beslissing. Wie kan mij wijzer maken?

 4. Of zijn er zaken die bovenwater kunnen komen en het daglicht niet kunnen verdragen ?

 5. Klaarblijkelijk heeft hij die cojones niet en de makambas zouden zeggen de “lapzwans”.

 6. Als Gerrit nou echt cojones had zou hij zoeken naar “regels” die een onderzoek zouden legitimeren. Maar nee hij zoekt regels om het onderzoek te torpederen. Wat iedereen zich dus afvraagt is “WAAROM”.

 7. Triest dat er onafhankelijk onderzoek wordt tegengewerkt! Wees blij Schotte, zodat alle blaam gezuiverd kan worden!

 8. Iemand die niet iets heel belangrijks over zichzelf te verbergen heeft zal dit soort dingen natuurlijk nooit roepen. Dit lijkt op de laatste stuiptrekkingen van iemand die weet dat hij verloren heeft. Hoe dom kan je zijn…

 9. Dus Schotte zit weer dingen te doen buiten zijn boekje.. ondanks al die medewerkers die hij heeft is er geen 1 die ff de regels doorneemt?

  Maar goed het allebelangrijkste is het onderzoek naar de corrupte ministers!