• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) ontkent dat zij advocaten heeft ingeschakeld om First Curaçao International Bank (FCIB) en bankier John Deuss te verdediging. CBCS reageert op het bericht in het blad Quote dat de bank Deuss bijstaat.

Deuss staat terecht voor bankieren zonder vergunning en BTW-fraude. CBCS geeft aan dat in 2006 FCIB door het Gerecht op Curaçao onder een noodregeling geplaatst. “Een noodregeling is voor het afwikkelen van het bedrijf van de kredietinstelling in het belang van de gezamenlijke schuldeisers. De Centrale Bank oefent daarom alle bevoegdheden van het bestuur en van de commissarissen van FCIB uit en heeft een paar gemachtigden aangesteld.”

Carrouselfraude
Ook de 65-jarige zus van Deuss wordt beschuldigd van bankieren zonder vergunning en het verhullen van ongebruikelijke transacties. In 2005 tipten de Britse autoriteiten Nederland dat bedrijven die bij Deuss bankierden, enorm veel omzetbelasting terugvroegen (carrouselfraude). Bij carrouselfraude wordt voortdurend omzetbelasting teruggevraagd voor goederen of diensten, die niet werkelijk worden geleverd.

Onderzoek
Het onderzoek in de strafzaak tegen Deuss en zijn zus loopt al zes jaar. Bij die start van het onderzoek zijn volgens de verdediging veel fouten gemaakt. De Britse informatie zou een te zwakke aanwijzing zijn geweest voor de inval in Berg en Dal bij Nijmegen waar de bank is gevestigd. Getuigen zijn dan ook onder meer mensen van de FIOD, de Britse belastingdienst HMRC, De Nederlandsche Bank, en twee officieren van justitie, die de verdediging daarover wil horen.

Witwassen
Tot 2000 was de bank van Deuss een interne bank voor zijn eigen ondernemingen. Maar later konden ook derden rekeningen openen en kwam er een e-banking-functie bij. Het Openbaar Ministerie (OM) werkt intussen ook aan een aanklacht wegens witwassen en aan een ontneming van Deuss voor tenminste 100 miljoen dollar. Justitie schat het transactievolume van de 7.000 actieve bankrekeningen tussen 2000 en 2006 op 1000 miljard Britse pond.

www.versgeperst.com