• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de strafzaak tegen First Curaçao International Bank (FCIB) en bankier John Deuss speelt ook de Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten een rol. Met FCIB verdiende Deuss ongeveer 100 miljoen dollar met het bankieren zonder vergunning.

Deuss wordt verdacht van illegaal bankieren en btw-fraude bij FCIB toen hij de grootste aandeelhouder was van de bank. Tijdens de eerste zitting in de strafzaak tegen hem, bleek dat de Centrale Bank voor Curaçao en Sint Maarten twee advocaten heeft afgevaardigd om hem te verdediging, meldt het blad Quote.

Advocaten

De Centrale Bank confisqueerde in 2006 de First Curaçao International Bank (FCIB) nadat in Engeland en Nederland actie werd ondernomen tegen Deuss. Om FCIB te verdedigen in de strafzaak heeft de Centrale Bank twee advocaten ingehuurd; Dirk van der Landen en Lydia Backx. De Centrale Bank heeft daar een groot belang bij, legt advocaat Van der Landen uit. De Centrale Bank vreest namelijk imagoschade door de rechtszaak tegen FCIB.

Reputatie

“Het Openbaar Ministerie (OM) wil 100 miljoen dollar van Deuss en FCIB’, zegt Van der Landen tegen Quote. “Als het OM daarin haar zin krijgt, gaat dat ten koste van de klanten van FCIB, dan blijft er te weinig geld over om klanten hun geld te retourneren. Dat is slecht voor de reputatie van Curaçao als financieel centrum. Daarnaast heeft de Centrale Bank de plicht de belangen van klanten van Curaçaose banken te behartigen.”

Rapporten
Volgens het OM zou de toen nog Centrale Bank van de Nederlandse Antillen in 2003 en 2005 rapporten hebben opgesteld over het slechte toezicht van FCIB op dubieuze geldstromen (compliance). Volgens Deuss’ advocaat Jan Sjöcrona zijn die rapporten slechts ‘momentopnamen’ en was Deuss druk bezig met het verbeteren van de compliance. Het strafrechtelijk onderzoek tegen Deuss heeft zes jaar geduurd. De rechtbank beslist binnenkort of er meer onderzoek nodig is en hoe het proces verder zal verlopen.

www.versgeperst.com