• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag wil Arno Kooijman iets rechtzetten over de ‘Pechi Portugues’ op Playa Kenepa.

Zoals in enkele media en door minister Constancia gemeld is, werden afgelopen weekend op ‘Kenepa Grandi’ (Grote Knip) mensen gebeten door een kwal en afgevoerd door ambulances, dit waren onder andere mijn vrouw en twee van mijn kinderen. Wij zijn direct op zoek gegaan naar informatie hierover (Google, Seaquarium, etc).

We weten inmiddels dat het om de ‘Bonaire Banded Box Jellyfish’ a.k.a. Tamoya Ohboya ging en niet om de ‘Pechi Portugues’ zoals in de media werd vermeld. Wat wij gemerkt hebben is dat iedereen bijzonder hulpvaardig was (waarvoor dank) maar dat de behandeladviezen sterk uiteen liepen. Om ervoor te zorgen dat anderen dit leed bespaard blijft of ten minste de gevolgen beperkt blijven zouden wij graag de volgende, door ons verzamelde, adviezen willen geven:

Voorkomen van kwallenbeten:

· Zowel de ‘Bonaire Banded Box Jellyfish’ als de ‘PechiProtugues’ komen vaak na een windstilte naar de kust door de stroming en wind.

· Vooral kleine kinderen worden vaak slachtoffer omdat ze wild in het water ‘woelen’ dus laat kinderen ‘skinsuits’ met lange mouwen/pijpen dragen.

· Smeer goed in met vette olie of zonnebrand, de tentakels glijden dan weer van de huid en krijgen geen kans te prikken.

· Indien men een dergelijke kwal ziet, sla direct alarm zodat iedereen uit het water kan gaan en de kwal gevangen kan worden.

NB. Indien door een Portugees Oorlogsschip gebeten, geen azijn gebruiken bij de behandeling, maar wel alcohol of urine. Het is dus ZEER belangrijk te weten om welke kwal het gaat, daar de behandelmethodes voor de Tamoya Ohboya en de Pechi Portugues wijken af.

Indien door een Tamoya Ohboya gebeten:

· Spoel onmiddellijk het gestoken gebied met huishoudazijn om de nog niet geactiveerde netelcellen (nematocysts) te doden. Dit verlicht niet de pijn, maar voorkomt extra steken.

· Nooit wrijven met zand of iets anders.

· Niet behandelen met alcohol of erover urineren.

· Verwijder de azijn doordrenkte tentakels met een handschoen.

· Behandel de wonden verder als brandwonden (lauw water, brandwondenzalf, niet in de zon, etc)

· Antihistaminica kunnen overmatige zwelling en huiduitslag voorkomen

· Indien gebeten in de ogen, spoelde ogen met overvloedige hoeveelheden leidingwater gedurende tenminste 15 minuten. Als het zicht troebel blijft of de ogen geïrriteerd blijven zoek dan direct medische hulp.

· Als het slachtoffer een kind is bel dan onmiddellijk 911 of breng ze naar de dichtstbijzijnde eerste hulp.

· Als een volwassen slachtoffer kortademigheid, zwakheid, spierkramp, hartkloppingen of andere verontrustende symptomen vertoont, bel dan onmiddellijk 911 of breng ze naar de dichtstbijzijnde eerste hulp.

· Voor verlichting van pijn, kunnen icepacks, paracetamol en ibuprofen worden gebruikt. Als de pijn ondraaglijk wordt, ga dan naar de eerste hulp.

Bonaire Banded Box Jellyfish’ a.k.a. Tamoya Ohboya

 

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

6 reacties op “Ingezonden: Kwallenleed”

 1. Mijn dochter is afgelopen vakantie in Frankrijk aan de atlantische kust gebeten door een kwal. We hebben het niet gezien, weten niet om welke kwal het ging. Ik heb haar meegenomen naar de EHBO post. Haar gehele bovenarm zat onder de tentakels. Ze werd behandeld met een grote toef schuim wat ze er met een plastic pasje vanaf schraapten. Daarna werd niet gekoeld, maar er werd een warmpack opgelegd. Waarschijnlijk om het gif snel af te voeren. Ze kreeg paracetamol en werd bij 112 aangemeld met naam, leeftijd en camping zodat wij konden bellen mocht ze een enorme reactie krijgen. Dit is niet gebeurt. Nog steeds zie je de strepen van de tentakels op haar huid staan. We zijn daar super geholpen met alle aandacht.

 2. er word in Botika en bij DA en AH speciaal zonnenbrand verkocht van careplus.
  er zit antikwallenbeet in.

 3. Er zijn speciale zonnebrand verkrijgbaar met anti kwallen beet.
  van het merk Care Plus, verkrijgbaar bij botica en bv AH.
  ideaal spul

 4. Goed uiteen gezet verhaal en blijkt dus weer dat soms de voorlichting aardig te kort schiet. Fijn dat er internet is en dat dit stuk geplaatst is door versgeperst. Toch het beste medicijn (wat ik altijd deed en nog doe) is niet gaan zwemmen als er kwallen gesignaleerd worden. Het beste medicijn is voorkomen.

 5. Heel herlder verhaal en bedankt voor de tips. Gisteravond op Telenotisia werd gezegd om azijn mee te nemen en op de brandplek te schenken. Dit dus niet doen zoals ik uit het verhaal begrijp.

 6. Curaçao heeft al eeuwen te maken met deze kwallen, tot de dag van vandaag weet men het verschil niet. Voor hun is elke kwal een pechi potugues. Want dat klinkt immers gevaarlijker, dus gebruiken ze die naam voor elke kwal. Zoals ik nu bij veel baaien zie dat je moet oppassen voor de Lion Fish, zou ik zeggen, zet er een freaking board neer met alle gevaarlijke diersoorten zoals deze waar onze kust mee te maken heeft. Zet op dat board ook gelijk hoe te behandelen na een beet…

  Get of your lazy behinds and do something… maar Neej, wat wel belangrijk is, is school namen veranderen, supermarkten controleren op prijsverschillen en de bank van de NA controleren… You call that politics?