• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De eerste dag van het Interparlementair Koninkrijksoverleg zit erop. De openingsspeech van Statenvoorzitter Ivar Asjes zette gelijk de toon voor de rest van het overleg. Asjes gaf aan dat Curaçao zelf in staat is om een onderzoek uit te voeren naar de problemen bij de Centrale Bank.

“Curaçao is in staat om interne aangelegenheden zelfstandig te behartigen”, zei Asjes. Nadat premier Gerrit Schotte en president-directeur van de Centrale Bank Emsley Tromp elkaar beschuldigde van corruptie, had Schotte bij de Rijksministerraad gevraagd om een onderzoek. Later trok hij dit verzoek in maar de Rijksministerraad wil het onderzoek toch voortzetten.

Agenda
Asjes zei in zijn openingsspeech dat de Rijksministerraad met dit onderzoek een ‘gebrek van achting voor de Staten van Curaçao heeft.’ PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen kaatste de bal terug door te zeggen dat de eilanden inderdaad onafhankelijk moeten worden maar dat dit nog niet lukt door het gebrek aan vertrouwen in de lokale politici. “De corruptie van het bestuur op de eilanden moet op de agenda geplaatst worden”, aldus Lucassen. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels vond dit laatste punt geen probleem maar wil dan dat de corruptie in het hele Koninkrijk besproken wordt.

Live
Het Interparlementair Koninkrijkoverleg duurt tot en met vrijdag. De vergaderingen in de eerste en Tweede Kamers zijn openbaar en live te volgen via een satellietverbinding.

13 reacties op “Onderzoek knelpunt bij Koninkrijksoverleg”

 1. @lucho. als deze regering altijd blijft dan zitten jullie binnen 1 jaar op nivo Haiti!

 2. Jeroen?
  Wat is dat nu weer voor PeeVee-Vee-mafkees. Haha zeker vriendje van brievenbuspisser Lucassen.

 3. @Yui Korsou, nee dat wil ik niet bewezen hebben, ik heb het beste voor met Curaçao. Echter het constant roepen van de heer Wiels dat Nederland corrupt is helpt niemand en moet eens ophouden. Het argument dat de vorige regeringen van Curacao uitblinkte in vriendjes politiek en corruptie is geen vrijbrief voor een nieuwe regering om het zelfde pad te volgen. In de meeste landen houdt een politicus de eer aan zichzelf en stapt op als er beschuldigingen van corruptie worden geuit.

 4. @Martin, Nederland staat op de 7e plaats, Curaçao op de 178ste, maar dat wil je toch niet “bewezen” hebben.

  @lucho, je hebt helemaal gelijk, ieder volk krijgt de regering waar ze voor gekozen hebben, maar dat oneindige is niet langer dan de volgende verkiezingen.

 5. I. “Calimero” Asjes is in z’n eierschil gepikt en voelt zich miskend, ah gossie da’s niet eerlijk van die grote ” meneer” Nederland dat ie geen VIP ontvangst heeft gekregen. Respect moet je verdienen en is geen ongeschreven recht!
  En dan willen ze ook nog eens controleren wat we hier op Korsou allemaal uitvreten (of eigenlijk NIET doen), das ook niet eerlijk toch, Calimero.
  Schotte is daarnaast de grootste draaikont en kruipt als hij in NL is maar doet zich voor als “de big bos” als hij veilig op z’n eilandje zit (niet al te vaak trouwens). Als er geen malafide activiteiten zijn begaan door regering/politici/bestuurders hoeft er ook geen bezwaar te zijn voor onderzoek van wie dan ook. Felle reactie op onafhankelijk onderzoek geeft wel te denken, misschien toch angst dat er teveel ontdekt wordt wat niet door de beugel kan? Veel geschreeuw weinig wol!

 6. Sneu volk. Zo snel mogelijk uit het Koninkrijk schoppen. Die kale rots voegt niets toe en kost enkel geld, veel ellende, veel inzet van Nederlands personeel om de fouten van lokalen weer recht te trekken, import van criminaliteit en ergernis. En dan hebben we het nog niet over de achterlijke en totaal corrupte politici en milieuvervuiling,
  Z.s.m. onafhankelijkheid inderdaad, dan zijn we er eindelijk vanaf. Maar wel eerst alles terugpakken wat wij hebben geïnvesteerd. Alle kwijtgescholden leningen weer terugvorderen, schepen (marine en kustwacht) terughalen, ambtelijke ondersteuning terug (financiën, politie, etc.) en lekker verder laten wegzinken in hun eigen achterlijkheid.

 7. Voor allen die tegen het volk zijn en alleen naar zich zelf kijken,heb ik een advies koop maar lekker een enkeltje naar Nederlan om de gedoogde kabienet van Rutte te stuenen. ik zal me haasten want deze regering is voor altijd ,ayo.

 8. Nederland staat, uit een lijst van 178 landen, op de zevende plaats wat betreft het tegen gaan van corruptie en het bevorderen van transparantie. Welke plaats zou een toekomstig
  onafhankelijk Curacao bekleden?

  Meneer Wiels stop toch met Nederland te beschuldigen van corruptie en ruim de boel thuis eens op.

 9. Ah Jasje, als ik hem was zou ik mijn hoofd in het zand stoppen, maarja zo’n hoofd verstop je natuurlijk niet zo gemakkelijk.

 10. Juist deze regering laat zien dat Curacao niet klaar is om onafhankelijk te worden en dat ze zelf niets kunnen..

 11. Het is een grof schandaal, die Asjes. En dat vertegenwoordigt ons dan maar mooi.

 12. Nu allemaal elkaar het handje boven het hoofd houden…We kunnen het zelf !
  na meer dan 25 jaar op het eiland kunnen jullie het echt niet zelf !

  geen vertrouwen nooit meer in jullie stelletje viezeriken zijn het !

 13. Ik lach me echt suf hier. Asjes? Het eierhoofd werd niet met egards behandeld en is nu extra beledigd.