• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De rechtszaak tussen Stichting Schoon Milieu op Curaçao en de overheid is vanochtend na drie uur afgerond. Nu is het wachten op de uitspraak op 22 juni. SMOC heeft de overheid voor de rechter gesleept omdat Raffinaderij Isla haar vergunning volgens de stichting niet zou handhaven.

De zitting begon gisteren en duurde 7 uur. De rechter behandelde het beroep van SMOC op de weigering van handhaving van de vergunning van de Isla. SMOC verzocht de rechter dat de Raffinaderij, zolang ze niet haar vergunning handhaaft, haar werkzaamheden staakt.

Fakkelen
“We vragen om het fakkelen van ‘zure’ (giftige waterstofsulfide bevattende) gassen onmiddelijk te stoppen. Daarnaast moet het fakkelen van overige procesgassen uitsluitend als noodmaatregel worden toegepast, gedurende maximaal 12 uur”, gaf SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen aan. Tijdens de zitting is er uitvoerig ingegaan op het fakkelen bij Isla. Daarbij probeerde de Isla de rechter te overtuigen dat het fakkelen bij Isla verantwoord is en SMOC uiteraard het tegenovergestelde stelde.

Expert
Een speciaal uit Amerika ingevlogen PdVSA expert, John Otis, legde de rechter uit dat de Isla moet fakkelen, maar dat dit keurig gebeurt. Op de vraag van de rechter of de hoeveelheid fakkelen van (zure) gassen overeenkomt met de overige raffinaderijen van PDVSA werd ‘ja’ gezegd. SMOC heeft daarop rapporten aangehaald waaruit moet blijken dat dat er op Curaçao excessief gefakkeld wordt.

Ondermaats
SMOC wees er ook op dat bij het fakkelen niet alleen zwavel(dioxide) wordt gevormd, zoals Otis besprak, maar “honderden andere gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen, en dat juist dat het grote probleem van Isla is”. SMOC haalde daarbij de StAB (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak) rapport aan en het rapport van Pervin en Gertz in 2005 waarin onder andere wordt gesteld dat het onderhoud bij de Isla ‘ondermaats is.’

Sluiting Isla
Indien er problemen zijn en er moet gefakkeld worden dan gaat er niet alleen zwavel(dioxide) de lucht in maar juist ook die vele gevaarlijke stoffen uit de olie pleitte SMOC. “Dat is ook de reden dat SMOC een fakkelverbod van zure gassen eist en fakkelen van overige gassen alleen als noodmaatregel goedkeurt.” Volgens Richard Colastica van de Isla, zal bij een verbod op het fakkelen van ‘zuur’ gas de Isla moeten sluiten, zo betoogde hij vandaag. Volgens SMOC is dit niet nodig. “Er moet wel fors geinvesteerd worden om te kunnen voldoen aan de normen, maar sluiting is niet nodig.”

Vergunning
Tijdens de behandeling bleek dat er op dit moment bij de Milieudienst geen beleid is om het fakkelen in te perken. Er wordt wel overleg gevoerd tussen Isla en Milieudienst, maar meer niet. De overheid bijgestaan door advocate Lisette Asjes, betoogde dat Isla voldoet aan haar vergunning ook wat betreft het fakkelen. “Op het verzoek van SMOC kan dus niet worden ingegaan door de overheid. Wij kijken alleen naar de vergunning, en die overtreedt Isla niet”.

8 reacties op “‘Sluiting Isla niet nodig’”

 1. Gerrit schreef: Edgar Leito wat ben jij een zielig persoon! eerst bijna 40 jaar werken voor ISLA en nu wil je ISLA aanpakken. Als je een beetje normen en waarde in je ziel hebt was je er nooit gaan werken.

  Eerst 40 jaar voor Isla en nu pruilen??????
  Gerrit begrijp goed dat Edgar in de periode dat hij voor isla werkte het nodige gezien heeft en als ik me niet vergis opgeschreven.
  Edgar heeft de periode Isla gebruikt om als klokkeluider naar buiten te komen met alle in en outs die hij heeft.
  Denk je nu echt dat hij in de werkzame periode alles had kunnen zeggen en ventileren wat hij nu doet, Voor hem was het dan ontslag op staande voet. We zien een oude tijd waarin mensen hun mond hieleden uit angst voor ontslag. Onslag betekende geen brood op de plank.
  Nu zijn de tijden veranderd en is een VOLK mondiger geworden.
  Edgar gaat NIET bewust/onbewust vooe Sluiting maar voor een schoon milieu schone lucht om te ademen. Dat is de info. Niet die van de zogenaamde vakbond die alleen maar zegt “ze willen sluiten”. Fout dus.

 2. Edgar Leito wat ben jij een zielig persoon! eerst bijna 40 jaar werken voor ISLA en nu wil je ISLA aanpakken. Als je een beetje normen en waarde in je ziel hebt was je er nooit gaan werken.

 3. weer een lachertje dit, het is een gebed zonder eind!

 4. De tijd is voorbij om mensenleven op te offeren voor economische activiteiten.Mr. Colastica rechterhand van de Bisschop,lid van de Roomsekatholieke schoolbestuur, Milieudeskundige van Refineria isla zegt:.” Dat de Isla, zal bij een verbod op het fakkelen van ‘zuur’ gas de Isla moeten sluiten, dan moet het. Mensenleven zijn belangrijker dan economishe activiteiten . De regelmaat/frequentie dat er gefakkeld wordt, en het economishe fakkelen, en de zeer slechte performance van de zuurgas installatie,kan niet meer getolereerd worden in deze gemeenschap. Indien dat PDVSA van mening is dat PDVSA het niet beter kan, dan moet PDVSA zelf beslissen om de stekker uit te halen, wij gaan zeker niet in de hoek zitten huilen.

 5. jammer dat de regering pleit VOOr de vervuiling en het doden van haar burgers.
  Klinkt niet echt als VOOR het volk die mensen

 6. @Jonas; idd een bekende naam (Asjes). Wie zou haar alles hebben ingefluisterd om te zeggen??
  Haar pleidooi”we kijken naar de vergunningen” Dus niet naar de giftige stoffen die vrij komen bij het fakkelen, niet naar de onnodige 18 doden op jaar basis? ( o ja, dat was volgens de regering een toelaatbaar bedrijfs ricico) Zw kijken ook niet naar de schade ontstaan na foutief fakkelen (Lees- Julianadorp).
  Ach ja het is Asjes, zeker ook lid van de PS en die praat niet over de Isla.

  Mevr. Asjes, ga eens praten met de mensen in marchena, Wichi, Piscadera, Buena Vista nu ook juliana dorp, U komt achter een heel groot bewaard geheim. Niet verder vertellen hoor HET STINKT DAAR EN JE GAAT SNELLER DOOD

  CURACAO WAKE UP

 7. Als ISLA de verguning niet overtreedt , wat betekend dan de zwarte roken die uit de fakkels
  wordt uitgeblast.De stoomketels moeten 1 keer per dag schoongemaakt worden en dit gebeurt door middel van Roet-blazen. Mijn vraag is , op welk tijdstip vindt dit proces plaats, midden in de nacht ? De roer-blaas proces produceert ontzettend veel dikke zwarte wolken met al het gevolgd van.

 8. heee, de advocate van de overheid heeft een bekende achternaam. Is gekeken naar hoeveel ze declareert?? Wellicht is dat wel meer dan de milieuschade veroorzaakt door de Isla.