• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister van Gezondheid Jacinta Constancia waarschuwt dat er Portuguese Oorlogschepen zijn gesignaleerd op enkele stranden op Curaçao. “Zondag zijn er in Playa Kenepa mensen in aanraking met het dier gekomen. Ik raadt iedereen aan om de komende dagen goed op te letten.”

Een Portuguees Oorlogsschip is vrij makkelijk te zien in de zee door hun vorm van een lila ballon of plastic zak gevuld met lucht van ongeveer 25 cm. Het dier is een soort kwal die voorkomt in de warmere zeeën. Het is eigenlijk geen echte kwal, maar een complexe kolonie van vier soorten poliepen.

Orkaanseizoen
Normaal drijft het dier in andere delen van de Caribische zee maar doordat de wind is gedraaid en de afgelopen dagen vanuit het zuiden kwam, zijn de dieren in de richting van Curaçao gedreven. Het gebeurt bijna elk jaar in het orkaanseizoen dat het dier voorkomt in Curaçaose wateren.

Azijn
Het is belangrijk om uit de buurt te blijven omdat zijn tentakels onder water een bereik van tot 15 meter hebben. “Indien je in aanraking bent gekomen met zijn tentakels, breng wat slappe azijn aan op het geraakte gebied. Als het geraakte gebied blijft branden of pijn doet, doe er ijs op en ga naar de huisarts”, meldt Constancia.

7 reacties op “Portugees oorlogsschip op Curaçao”

 1. hehe! eindelijk weer eens wat anders dan Olie en Lions visjes…anders wordt het zo saai in de zee…
  @ Hans idd; gif is gebaseerd op eiwitten; net zoals steenvissen (schorpioenvis); zo warm mogelijk water spoelen; stolt het eiwit van het gif…

 2. Het vervelende is dat in de media de wildste verhalen rondgaan en de minister hierop reageert. Misschien moet men eerst de getroffene interviewen voordat er van alles de media ingeslingerd wordt. Zaterdag ipv zondag zijn er vanaf Kenepa 2 volwassenen en 2 kleuters per ambulance naar het Sehos vervoerd. Daarnaast zijn er nog 2 volwassenen in aanraking gekomen, maar niet met ernstige brandwonden/zwellingen. Het ging niet om een Portugees oorlogsschip, maar om de Bonaire Banded Box Jellyfish ook wel de Tamoya Ohboya genoemd. Dit is van belang bij de behandelmethode, want deze verschilt met het Portugees oorlogsschip.

 3. Deze kwal is onderdeel van het marine leven. Er wordt nu heel angstig over gedaan, en een behandelmethode die in het geheel niet effectief is.
  Door de tijd heen heb ik met verschillende incidenten te maken gehad als die beestjes weer eens in de buurt waren. Of als de tentakels afbreken en door de stroming worden meegenomen. Ook dan kun je gestoken worden en niet eens weten door wie of wat.

  Maar de beste behandelmethode is zo warm mogelijk water over de gestoken plek laten lopen voor 15 min. Regelmatig met succes toegepast bij het Sea Aquarium.

  Slappe azijn is maar een fabeltje net als er over heen plassen.

 4. Daar ben je dan minister voor…om dit soort “grootmoeders” tips te geven…maar goed….met 6 jaar lagere school en een cursus “hair stylen” kun je ook niet meer dan dat.

 5. Wimpiri…. Man o wars zijn er ieder jaar .
  het zijn de mensen die niets van de natuur weten waar we het hier op dit eiland van moet en hebben … de palm wesle is kwam al in 2006 voor……. waar PRATEN WE NOG OVER ! .
  Lionfish en palm wesle forget it there is no possible way to win that part ! people are to far from reality !

 6. Eerst de lionfish, toen de palmkever en nu de kwal, Jacintha krijgt het nog echt druk met onze gezondheid.

 7. Alweer? [flashback van 8 jaar terug]