• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao is nog niet klaar voor de onafhankelijkheid. Dit zegt een groot deel van de ondervraagden van de telefonische enquête die statisticus Gilbert Cijntje voerde. Volgens de respondenten zijn onze eigen mensen nog niet in staat zijn het eiland goed te regeren.

Cijntje hield onder 312 respondenten een telefonische enquete. “Ik heb dit gepresenteerd tijdens de Caribische conferentie in het World Trade Center afgelopen week.” Het zijn vooral de hoger opgeleiden mensen die vinden dat Curaçao niet klaar is voor onafhankelijkheid.

Ambivalentie
Volgens Cijntje gaat het in veel gevallen om mensen die in Nederland gestudeerd hebben. Maar hij stelt ook dat mensen op Curaçao nogal ambivalent zijn in de discussie over onafhankelijkheid. In alle leeftijdsgroepen zegt namelijk een meerderheid van 60 procent dat het eiland op een dag onafhankelijk moet worden. De ambivalentie is een uiting die de bevolking heeft richting Nederland. Een ander argument dat de bevolking noemt is dat Curaçao een klein eiland is.

11 reacties op “‘Curaçao niet onafhankelijk’”

 1. Vooral als we nu weer afglijden naar de status van voor de sanering zou het erg dom zijn. Geef het land en de mensen de tijd en druk dingen niet door.
  Er dreigt nu weer een tekort Land.
  Nederland zal echt niet meer met de knip openstaan om het land uit de brand te helpen. En nu weer de problemen dat we op de zwarte lijst van de VS staan inzake de mensenrechten maakt het allemaal extra moeilijk om in zo’n geval door de IMF geholpen te worden. Op deze manier stevenen we af tot isolatie.
  Het eventueel in een later opknappen van de wijken zal dan ook niet meer lukken omdat de EU niets zal bijdragen (uiteindelijk betaal;d de EU voor het opknappen vd wijken)., Hoognodig dat dit gebeurt.
  Deze regering heeft een brevet van onvermogen aangetoond. Er is n iets maar dan ook letterlijk niets van de grond gekomen behalve afbraak.
  Hoe jammer ook maar je kunt niet iedereen zomaar een land laten besturen. Zeker niet met het niveau van deze huidige politici.
  Triest.

 2. @ De Surinamer; Volkomen mee eens! Heb jij even mooi de waarheid gezegd. Hadden maar meer mensen hier dat inzicht.

 3. Curacao onafhankelijk??????????????????????
  Suriname ligt niet ver van Curacao en we hebben nagenoeg dezelfde geschiedenis en bijna een soortgelijk bev. samenstelling en wij waren ooit kolonie van Suriname. We hadden in de jaren zestig en zeventig afro politici die zich nogal tekortgekomen voelden door toedoen van de witte man in Nederland. De slavernijkwestie drukte zwaar op hun psyche en wilden koet ke koet onafhankelijkheid, volledig. Zonder een referendum te houden hebben de onafhankelijkheid van Suriname door de strotten van de Surinamer geperst. Terwijl het gros van de bevolking, ja dit is waar mijne mensen, het gros van de bevolking was er niet ready voor! velen hebben toen het land verlaten en de exodus gaat nog steeds door, daar dit land boordevol grondstoffen zit. NL was allang blij dat ze van SUriname af waren. Als zoethoudertje kregen wij 3 miljard euro steun. En dan nog hebben die regeerders niks van gebakken!!! Corruptie, Coup, binnenlandse oorlog, uitverkoop van dit land, influx van illegale buitenlanders en buitenlandse bedrijven die dit land uitbuiten, en ga zo maar door! Nee vrienden, neem een les van Suriname. Bespaar jullie jezelf deze ellende aub, jezelf loskoppelen van een EU land is de grootste ramp die je over je bev. heen kan roepen, aangezien Curacao een klein land is en bijna geen grondstoffen heeft. Enigste waarvan jullie leven is de toerisme. Maar als er geen goeie regeerders zijn die dat alles zo goed en zo kwaad in stand kunnen houden, hoe willen julle het in hemelsnaam redden. Laat jezelf niet voor het karretje spannen door mensen die last hebben van de mentaliteit van de witte man en er eenpersoonlijk trauma hebben. Think wise. Als je vandaag de dag de doorsnee Surinamer zou vragen om hun blauw surinaams paspoort willen in te ruilen voor een Nederlandse, dan hadden 75% van de mensen het gedaan, vooral de jongeren want er is geen toekomst in dit land. Denk je dat de SUrinamers zomaar hun land ontvluchten om een toekomst op Curacao te bouwen??????????????????????????

 4. HAhaha Aruba Onafhankelijk??!! NOOIT! KONOSE BO ISLA NAN ! hahahah Never peoples…en als jullie een beetje ecomnomish inzicht hebben… en een beetje vooruit willen kijken snap je duidelijk dat onafhankelijkheid Curacao naar de verdoemenis zal sturen….

  We hebben geen grondstoffen….. we hebben LOW LIFE EDucatie we hebben een infrastructuur die veel meer onderhoud nodig heeft en we zijn een eiland dat niet kan competen met wat de mensen in europa verdienen. … we hebben geen service minded people we willen alleen papiamentu als taal….

  waar gaan we naartoe ?!
  onafhankelijk !

  You need to leave your island before you know what your islands potentials are …
  Curcao needs to learn a LOT and can not be INDEPENDENT ! trust me you think life is hard…
  wait till Hollands shuts the flow of EUROS ! trust me ze willen het liever kwijt dan rijk…!

 5. @Patrick.
  citaat :”Aruba is nog kleiner maar doet het toch ook alleen.
  Ze moeten al die boeven naar huis sturen.”

  ben ik met je eens maar dan wordt het wel overvol op Aruba 😉

 6. Pedro en Patrick weten blijkbaar niet wat onafhankelijk betekend.

  “maar in 1994 werd op verzoek van Aruba het vooruitzicht op onafhankelijkheid voor Aruba geschrapt.” – dit heb ik van de link die Pedro heeft gepost-

  Aruba heeft status apart net als wij.

 7. Curacao kan alleen onafhankelijk worden volgens onze cultuur, en dat is binnen konningkrijk op basis financieel en politiek.

 8. Patrick heeft wel gelijk jullie weten hellmaal niks.
  Ga maar goed lezen http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Antillen

 9. @patrick, Aruba is niet onafhankelijk!!

 10. Patrick volgens snap je niet wat onafhankelijk is! Aruba is niet onafhankelijk en dat willen ze ook niet, liever profiteren van het Koninkrijk!

 11. Aruba is nog kleiner maar doet het toch ook alleen.
  Ze moeten al die boeven naar huis sturen.