• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao nieuws tomasCURAÇAO – De red palm weevil veroorzaakt heftige problemen aan de palmbomen. Dit kleine kevertje zorgt ervoor dat palmbomen over drie jaar niet meer te redden zijn zonder effectieve aanpak. Dit zeggen Don Werdekker, adviseur van de CHATA en Daphne Croese van Professional Pest Control.

“De weevil gaat in een palm zitten en legt ongeveer 250 eitjes. De eitjes groeien uit tot larven en die zijn het grootste problem. Zij eten van de palmboom waardoor deze afsterft en omvalt,” vertelt Croese aan het Antilliaans Dagblad.

Minister van Natuur
Werdekker laat weten dat CHATA het op zich heeft genomen om samen met de hotels aan de slag te gaan met het bestrijden van dodelijke kevers. Hij wil dat de minister van Natuur Jacinta Constancia een actievere rol gaat spelen.

Overheid
Croese legt uit dat het middel waarmee de kever bestreden wordt betaalbaar is maar dat ze het niet alleen kunnen doen. Professional Pest Control dringt samen met de CHATA bij de overheid aan om dit probleem op te pakken en samen op te trekken.

Invoerregeling
“Het zijn geïmporteerde bomen en de weevil komt al mee in de boom. Het is het beste als er een invoerregeling komt met strengere controle, waarin de bomen eerst in quarantaine worden geplaatst en onderzocht op de beesten. Zo kun je al veel voorkomen,” leggen Werdekker en Croese uit.

3 reacties op “‘Palmboom sterft af’”

 1. Vorig jaar melde ik het al….. vergeet die kever… vechten met de kraan open met deze mensen.

 2. Degenen die de importvergunningen verleende(n) moeten aansprakelijk gesteld worden.
  Met de opbrengsten kunnen misschien de laatste bomen nog gered worden. Alhoewel netzoals met de Lionfish er geen natuurlijke vijanden zijn wordt dat inhoudelijk wel moeilijk.
  Betere controle en/of toezicht is een scheldwoord op Curacao. Hier willen gewoon (blijven) doen wat we willen, per slot van rekening moeten we eten (lees : zuipen, hoeren en snoeren) toch? Too late, no sigar.

 3. Verwacht niet te veel van Constantia, een vergelijk tussen de Red Palm Weevil en de Lionfish is zo gemaakt.