• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Parlement van Curaçao houdt op 2 juli haar eerste plechtige vergadering als land Curaçao ter herdenking en viering van Dia di Bandera. Dit jaar is het precies 60 jaar geleden dat de eilandraad van Curaçao voor het eerst heeft vergaderd. 

Tijdens de eerste vergadering kozen de raadsleden de eerste bestuurders voor de regering van Curaçao. Op 20 maart 1951 werden de regels en datum vastgesteld voor zowel kandidaatstelling voor de eerste Eilandsraad als de datum voor de verkiezing zelf.

Vijf partijen
Vijf partijen namen deel aan de historische verkiezing op 2 april 1951. Democratischie Partij *DP), Nationale Volkspartij (NVP), Katholieke Volkspartij (KVP), Curaçaose Onafhankelijke Partij (COP) en lijst nr. 5 (Warawara) waren de gegadigden. 

Feiten
De eerste verkiezing vond vervolgens plaats op 4 juni 1951. Asjes laat weten deze feiten historisch en speciaal te vinden omdat het emancipatorisch enorm grote stappen waren die het volk Curaçao nam om te komen waar we nu zijn.

5 reacties op “Eerste vergadering als land Curaçao”

 1. Wanneer wordt het wapen van Curaçao nou eindelijk eens ontdaan van zijn koloniale trekjes,of was dat onze landhervormer nog niet opgevallen. Eigenlijk had dat toch wel prioriteit één moeten zijn. Om met Peter Stuyvesant te beginnen was dus een zwakke start.

 2. Vergaderen over ? wat valt er nog te vergaderen…..!!!!! OPSTAPPEN!! weg met deze lui ! met nadruk op LUI! … praatjes makende sensatie zoekende bende is het !
  RUIM OP DE BOEL!
  verlaat u leren stoel !

 3. Bon Shon, maar op Haiti zijn de humanistische geestestoestanden aanvaardbaarder (menselijker) als op C.
  Wij zijn hier moreel and financieel falliet. NL staatsburgers mogen enerzijds de rekening effectief betalen en anderzijds worden de kinderen systematisch vergiftigd met Coca.
  De achtergebleven (lands)misdadigers (lees : die niet genoeg geld hebben om de ticket te kopen) doen de rest (het beheren van de fondsen). Hopende dat de agenda van de 1ste C-vergadering een kentering mag vertonen in het leiderschap. Maar van de schotte as valt niet veel te verwachten.

 4. altijd geleerd dat een stukkie rots in de zee een eiland heet.
  maar ja, ei en land.Ei, ei beter land dan.Veel eieren op dit land , dat wel.

 5. En nu is Curacao dankzij oa mensne als Asjes bijna failiiet. zonder nederland waren we allang op nivo Haiti dankzij de politici!