• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dean Rozier van de MFK diende woensdag een motie voor een eigen Centrale Bank op Curacao, onafhankelijk van die van Sint Maarten. Is dit een goed plan of slaat Rozier de plank volledig mis met het idee? Versgeperst.com vroeg het voorbijgangers.

“Maakt het echt zoveel uit?”, vraagt de 24-jarige Esther zich af. “Of het nu een eigen bank is of één samen met een ander eiland, scheelt toch weinig. Er zullen misschien extra mensen aangenomen moeten worden, maar verder lijkt het me weinig impact hebben.” Haar 28-jarige huisgenoot Ivor valt haar bij. “Die extra mensen zijn alleen meer weer goed voor Curaçao. Zo wordt er werkgelegenheid gecreëerd. Goed idee lijkt me!”

Opgeven
De 52-jarige George is minder enthousiast. “Onafhankelijkheid hier, onafhankelijkheid daar. Met elk woord waar onafhankelijk voor kan, wordt meteen gegooid. Het zit even niet mee en het moet meteen weer onafhankelijk. Wij noemen dat ‘de handdoek in de ring geven’, de zaak opgeven, niet doorzetten.”

Degelijk bestuur
“Het lijkt me een goed idee”, vindt de 34-jarige Naomi. “Je hebt in Europa en Amerika genoeg banken die bijvoorbeeld alleen in een grote stad opereren. Het heeft volgens mij niks te maken met de grootte of populatie. Het goed lopen van een bedrijf draait om degelijk bestuur en tja, dat zou voor problemen kunnen leveren, maar een eigen Centrale Bank lijkt me goed voor Curaçao.”

Andere prioriteiten
Franklin Hanze verklaarde vandaag dat de motie van Rozier niet rechtsmatig was, omdat Rozier niet op de sprekerslijst stond. De 28-jarige Ann begrijp niet waarom de motie niet zou worden aangenomen. “Wat een bureaucratie! Wat maakt het uit of hij op een lijst stond, het gaat toch om het idee. Ik heb de zaak wel een beetje gevolgd en denk dat ze zich beter over het idee kunnen buigen dan over het wel of niet geldig verklaren. Het idee zelf zie ik trouwens niet zitten. Er zijn zoveel andere dingen die meer prioriteiten hebben nu.”

12 reacties op “‘Onafhankelijkheid hier, onafhankelijkheid daar’”

 1. Beste Lucho, als ik je zo hoor raaskallen dan probeer ik mij in te denken hoe je eruit ziet. In dit geval zie ik een delirisch persoon met het woede-schuim om de mond, niet alleen uit woede maar ook uit gefrustreerd minderwaardigheidsgevoel om zich heen meppen.

 2. @lucho, die Curacoaënaars (135.000) die al in Nederland wonen hebben jou advies echt niet nodig, die hebben al eieren voor hun geld gekozen, voor het geval je niet begrijpt wat ik bedoel, ze hebben jouw stupiditeit echt niet nodig om hun advies te geven.

 3. Een CentraleBank voor Curacao en een voor Sint Maarten prima idee,maar wel onder toezicht van de NMA van Nout Wellink. Maar ben benieuwd of dat onder het gezag van de huidige regering wel zal lukken. Wiels die zal zeker hiertegen gaan stuiteren. Misschien wel doormiddel van een referendum. Laat het volk zelf beslissen hierover en niet Wiels. Dit is wel een goed plan van Rozier, maar hij moet zich wel aan de afgesproken sprekersregels houden. De Antillen hebben toch een andere status dan vroeger. Men weet dat iedereen zijn eigen boontjes wil doppen waarom hebben ze dat niet gelijk gedaan. Laat Rozier dat motie in een volgende vergadering weer insturen toch dan is het probleem toch opgelost. Dat idee is zo ie zo belangrijk voor de twee kemphannen.

 4. Laat ze maar onafhankelijk worden hoor.. geen enkel probleem hoor! Dat scheelt ons heel veel balestingcenten!

  gr uit Nederland

 5. Een stelletje clowns allemaal, vooral die Rozier, de ijsman.

 6. Als sint Maarten aangegeven dat ze hun eigen centraal bank wilt hebben dan blijft niets ander Curacao ook zijn eigen centrale bank. Ik begrijp niet al die gedoe .

 7. afhankelijk hier afhankelijk daar………. DOOR DE PUT ZAKKEN!

 8. http://www.prisonplanet.com/bilderberg-2011-full-official-attendee-list.html
  ga maar eens kijken wat julli heilige koningin mee bezig. De maambas die zich zorg maken of probleem heeft dat wij onafhankelijk gaat worden kunnen naar nederland gaan liever gisteren dan vandaag ,laga lastra
  De bilderbergen groep berijden zich voor om 90% van de mensheid uit te gaan roeien
  Dat zijn pzs crimienelen en schijnheilig.

 9. Het moet niet nog gekker worden. Een onafhankelijke Centrale Bank en dat met die graaiers hier.
  Ongetwijfeld een stel ‘brains’ in de RvC. Dat zou me wat worden.

 10. Het moet niet nog gekker worden. Een onafhankelijke Centrle Bank en dat met die graaiers hier.
  Ongetwijfeld een stel ‘brains’ in de RvC. Dat zou me wat worden.

 11. Nou, ik zie dat deze mensen ook niet worden belemmerd door enige vorm van kennis.
  Het behoud van de gulden was sowieso al een slechte keuze en het enige wat de gulden nog enigzins stabiel houdt is de koppeling met de dollar. (De speech van Tromp over de economische toestand in Curacao is iedereen al vergeten.)
  En nu willen ze in dit dorp een eigen central bank? De mogelijkheid voor een regering om goedkoop geld te lenen bij zichzelf en om geld bij te drukken?
  Haha, nog even en het is een echt Caribisch eiland. Jammer, ze hadden de mogelijkheid om er iets van te maken, maar ze zijn liever een tweede Haiti.
  Ze moeten het nog iets bonter maken, zodat Nederland ze uit het koninkrijk gooit. Moet je eens zien hoe snel een staat kan falen.

 12. Begin me nu toch een beetje zorgen te maken over mijn ouderdomspensioen.