• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister van Onderwijs Lionel Jansen stelde gisteren bij de Raad van Ministers dat ouders met kinderen in het funderend onderwijs (fo) geen bijdrage meer hoeven te betalen voor hun kinderen. ‘Schoolbesturen kunnen geen enkele ouder dwingen om inschrijfgeld te betalen,” vertelt Jansen.

Volgens Jansen kan je ook voor andere bijdragen in verband met het onderwijs geen enkele ouder dwingen te betalen. “De kosten voor het fo worden nu gedragen door de overheid.”

Vrijwillige bijdrage
Het gaat hier om de salarissen voor de onderwijzers, economische exploitatie van de scholen, onderhoud en huur van de gebouwen, water en elektra en schoolmateriaal zoals schoolboeken. Volgens Jansen mogen de scholen alleen een vrijwillige bijdrage vragen voor andere schoolkosten zoals excursies en schoolfeesten.

Secundaire scholen
Jansen gaf gisteren aan dat de vrijwillige bijdrage bij secundaire scholen een ander karakter heeft en een ander doel dient. Hier gaat het om onderwijsgebieden waar de schoolbesturen extra aandacht aan willen schenken zoals educatieve excursies, bibliotheken en mediatheken. De overheid zorgt hier ook voor betaling van kosten als salarissen, water en elektra en verzekeringen.

3 reacties op “Funderend onderwijs wellicht gratis”

  1. Weer heeeeeel veeeeel bla bla bla van een minister van onderwijs, maar maatregelen nemen ho maar. Zitten lekker op de regeringszetel hun kont warm te houden maar communiceren naar de scholen is er niet bij. Ook deze minister weet absoluut niet wat er gaande is bij de scholen in het FO.

    Hoe lang blijft deze “voortreffelijke” PS Minister??? 2 maanden???

  2. Een mooi verhaal van de Minister! Maar nu mag je aan het werk en de schoolbesturen aanpakken! Had liever gezien dat je nu al aangeeft wat je plan van aanpak is. Nu laat je het weer over aan de ouders en die kunnen niks doen omdat ze onder dwang worden gezet. Schoolbesturen voelen zich machtig omdat de regering er al jaren niks aan doet. Ingrijpen als het schoolbestuur niet de juiste regels volgt. Misschien kan je Jansen een klachtenlijn openen, volgendjaar begint er snel aan te komen.

  3. Hmm, ik betaal al jaren netjes de 1000 NAF die de school mij aanrekent voor mijn kinderen op het funderend onderwijs. (onder dwang van het niet krijgen van een rapport etc..) De laatste keer heb ik het schoolbestuur VPCO hierop aangesproken omdat dit een poosje geleden ook in de media was. Natuurlijk wist niemand van iets, was het niet waar en moest ik betalen want anders zouden er consequenties aanhangen voor mijn kinderen. Maandag nog maar eens langs bij het schoolhoofd c.q. bestuur..